Internationaal

De NBV werd nogal eens vanuit het buitenland benaderd voor samenwerking en/of assistentie. Meestal is dat uit tropische- of subtropische landen. Om daar iets mee te kunnen doen is in 2008 de NBV Werkgroep Internationaal ingesteld.
Omdat bijenteelt in de tropen op veel punten fundamenteel verschilt van wat we hier onder bijenteelt verstaan is samenwerking gezocht met het Netherlands Expertise Centre for Tropical Apicultural Resources (NECTAR). Deze vereniging van deskundigen in de tropische bijenteelt zal onze werkgroep bijstaan met hun kennis en kunde wanneer dat nodig is.

De commissie Internationale Contacten van de NBV reageert op vragen van imkerorganisaties uit het buitenland. Zij heeft geen budget en ondersteunt buitenlandse projecten met kennis en ervaring van de leden. 

Samenwerking met PUM 

In het najaar van 2014 zijn NBV en NECTAR nauwere samenwerking met PUM aangegaan. Het doel is om elkaar wederzijds te informeren en door samenwerking de buitenlandse imkerorganisaties op effectieve wijze en met specialistische kennis van zaken zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

PUM adviseert op alle denkbare terreinen. Van logistiek tot lastechniek, van horeca tot houtbewerking. De aanpak is zakelijk en richt zich zo objectief mogelijk op verbetering van de bedrijfsvoering. In toenemende mate worden jaarlijks bijenhouders onder de vlag van PUM uitgezonden. PUM is actief in Afrika, Azie, Latijns Amerika en Europa. Financiering geschiedt door het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. 

Eerste project in Zuid-Kivu in Congo

Het eerste project waar de werkgroep zich in 2009 over boog was de samenwerking met een Federatie van Bijenhouder Cooperaties, ASALI, in de provincie Zuid-Kivu van de Democratisch Republiek Congo. Agriterra, de ontwikkelings organisatie van de Nederlandse agrarische organisaties, heeft het project bij ons aangebracht en zal een deel van de coordinatie met de Congolese organisatie behartigen.
ASALI verzorgt voor de leden een deel van de honing- en was afzet. Dit moet natuurlijk een commerciéle organisatie zijn. Om te beginnen zullen we kijken of we de organisatie kunnen helpen met het opzetten van een bedrijfsplan.

Inzetten voor de werkgroep?

Bijenhouders die zich in willen zetten voor de werkgroep kunnen zich nog aanmelden bij Leen van 't Leven dubbelel@iris-advies.nl

Samenstelling werkgroep: Klik voor overzicht

PUM helpt bijenhouderijen

PUM helpt bijenhouderijen
PUM Netherlands senior experts is een non-profit organisatie. Met als doel het stimuleren van ondernemerschap, zelfredzaamheid en duurzame ontwikkeling van midden- en kleinbedrijf ter plaatse.

NECTAR

NECTAR
NECTAR is een Nederlandse vereniging die zich inzet voor verbetering van de bijenhouderij in tropische landen.