Celgrootte en werkster- of darrenbroed?
Reacties
-
Benniehutten
27-12-2024 om 12:31hallo Ben , is de kwaliteit van een grotere dar ook beter voor de bevruchting van de moer.
Ha Bennie, misschien kan een grotere dar wel sneller vliegen, maar het sperma wordt al in de larf ontwikkeld. Dus de kwaliteit van het nageslacht zal hetzelfde zijn. Lengte of omvang zijn niet bepalend voor de kwaliteit van leven. Alhoewel te dik of te groot nadelig is. Groet, Ben -
Gerrit
27-12-2024 om 12:34Hou Ben,
Jouw blog lezende plopt bij mij de vraag op: als bijen op raat met kleine cellen worden gehouden, bouwen ze dan op een bouwraam of op het lege hoekje van een raam ook kleiner darrenraat?
Groeten Gerrit
Ha Gerrit, persoonlijk kan ik het verschil niet waarnemen. De bijen bouwen namelijk natuurlijke darrencellen zonder kunstraat. Maar in theorie zouden ze een fractie kleiner kunnen zijn. Groet, Ben -
Roland
27-12-2024 om 13:48Dus bij 5,0mm cellen alleen werkster broed en bij 6,0mm cellen alleen darrenbroed. Deze koningin had nog wel keuze in cel grote.
Nu vraag ik me af hoe de koninginnen zullen reageren wanneer er alleen maar 6,5mm cellen aanwezig zijn?
Andere vraag: bij onze 5,4mm cellen zien we toch geen darrenbroed, dit terwijl ze dat wel gedeeltelijk in dit onderzoek vonden bij 5,5mm?
Ha Roland, blijkbaar is 5,5 mm de bovengrens voor werksterbroed en de ondergrens voor darrenbroed. Je kunt voor werksterbroed dus beter de natuurlijke celmaat van 5,1 mm gebruiken.
Bij uitsluitend raat van > 6 mm krijg je mogelijk helemaal geen werksterbroed. Maar dit is theorie. Waarschijnlijk knagen de bijen grote cellen weg en proberen ze toch ongeveer 5,2 mm cellen bouwen. Groet, Ben -
Gerhard
27-12-2024 om 13:56Ha Ben,
Ik imker met al mijn volken op 5.1 mm kunstraat in combiramen , 4.9 mm werkt bij mijn volken niet daar maken ze een rommeltje van. alle broedramen wel een hoek va n 8x8 cm eruit voor de darren raat De honing kamer allemaal 5.4 mm. weinig last van mijten.
Fijne jaarwisseling, en een goed bijenjaar 2025 toegewenst.
GR. Gerhard
Eensgelijk Gerhard! Groet, Ben -
Miel
27-12-2024 om 13:59Hoi Ben,
Een erg interessant stuk. Nu had ik nog een vraag over mijn eigen bijenvolk.
Ik heb deze vorige zomer op twee broedkamers gezet. Dit omdat de kast erg vol was.
Nu heb ik hier achteraf we spijt van omdat het behandelen met oxaalzuur hierdoor lastig wordt: er blijven bij het losmaken van de twee bakken vaak raten plakken, wat ik dan ook niet durf.
Is het mogelijk om het volk komend voorjaar het volk weer een bak te laten bewonen, en hoe doe je dit zonder dat het volk te maken krijgt met grote verliezen?
Bedankt alvast!
Ha Miel, tijdens de voorjaarscontrole kun je meestal de lege onderbak wegnemen. Concentreer in ieder geval de ramen met het meeste broed in één bk aangevuld met voerramen. De rest afgeven in deze bk. Bij een bezetting van 9 ramen een moerrooster en hk erop. Groet, Ben -
hero
28-12-2024 om 11:55Ik werk met natuurbouw, kijk als darren groter worden en dus zwaarder, wie weet zijn ze dan trager dan hun lichtere broertjes? en kunnen ze moelijker de moeren bevruchten. De natuur heeft overal een antwoord op, Imkers denken vaak onnatuurlijk over hun bijen, Broeder Adam zei al, laat de bijen het zeggen! mijn volken zijn sterk deze winter met een enkele uitval. Het gaat dan steeds over overjarige moeren, Ben bedankt voor je mooie site, wens je een gezond nieuwjaar, zowel Ben als zijn bijtjes, Groet Hero.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.