Ervaringen met de Aziatische hoornaar in Spanje
Reacties
-
Mari van Iersel
03-05-2025 om 20:02Interessant. Weet Mieke misschien ook iets over de val van Koldo Belaso. Een gaasconstructie die permanent voor de bijenkasten staat.
Ha Mari, ook voor de andere blogabonnees: https://youtu.be/TpoqzfesohU?si=fYI_LiLRQPNXKjuT
Groet, Ben
ps Mieke zal nog wel reageren -
Arnoud
03-05-2025 om 21:04Dank voor delen.
Afgelopen najaar '24 als de bijen bij koud weer niet vliegen gaat de AH op zoek in de kast naar 'voedsel'!
Bij 1e voorjaars-inspectie '25 lag een dode AH op de bodem van de bijenkast.
Ha Arnoud, de vliegopening beneden is met koud weer niet meer te verdedigen. Maar binnen staan de wachters nog wel klaar. Ik denk dat een ronde vliegopening hoger in de kast beter verdedigd kan worden. Groet, Ben -
Gudula
03-05-2025 om 22:27Boeiend verhaal en super dank om zo je ervaringen met ons, vrienden van de bijen te willen delen.
-
Karin Baek
04-05-2025 om 10:55ik heb sinds vorig jaar een Koldo Belascoval voor mijn (5) kasten staan tijdens de zomer/herfstperiode. Daarin vorig jaar 465 jagende AH gevangen. Binnen 1 km van de stand 5 nesten gevonden en laten verdelgen, jammer genoeg op 100m 1 niet tijdig gevonden en op 400m verder nog twee, hoog in canadapopulier op 50 m van elkaar, ook pas in december gevonden....Ik woon in Bonheiden (omg. Mechelen)
Ha Karin, bedankt voor het delen van je ervaring met de AH-val. Acht AH-nesten in de directe omgeving van je bijenstand is een serieuze bedreiging. Hoe is de overwintering en uitwintering van je vijf volken verlopen? Groet, Ben -
Mieke
04-05-2025 om 12:36@Mari, Ja, ik heb er van gehoord en een filmpje bekeken hoe die val te maken. Zeker interessant om eens te maken en te proberen.
Helaas is het dal onder ons zo dichtbegroeid met vooral kurkeiken die nauwelijks blad verliezen, dat het onbegonnen werk is om nesten te zoeken. Ik zie de hoornaars wel tijdens wandelen holletjes in de grond speuren, volgens mij is het primaire nest voornamelijk ondergronds, ook lastig te vinden. Nesten die hier in de bomen hangen zijn (als ze gevonden worden), niet te bereiken. Hoogwerkers kunnen er niet komen.
Er is hier een bepaalde struik, Callistemon, bloeit met rode borsteltjes overal in de buurt. Om die struiken zwermt het van de hoornaars, tientallen.
Vallen op die plekken zouden een hoop weg kunnen vangen.
Mieke, dit type val wordt direct voor de rij kasten geplaatst. Groet, Ben -
Marina
04-05-2025 om 13:22Mieke, bedankt voor het delen van je ervaringen hier.
Met de Europese hoornaar heb ik gelijke ervaring. Ik had er een zomer veel in mijn kas bij de druiven boven mijn hoofd. Kon er gewoon zonder problemen doorheen lopen (gedurende de tijd steeds minder voorzichtig). -
HanO
05-05-2025 om 06:58Voordat ik gaten in het midden van de broedkamers ga boren, wat is de ideale diameter voor zo'n vliegopening bij een spaarkast?
Dag Han, 3,6 tot 3,8 cm. Daarvoor is een draaischijf te koop om de opening in herfst te verkleinen. Groet, Ben -
Marc
05-05-2025 om 09:23Dank voor het interessante verhaal Mieke. Een tip: Giet de lokstof niet direct in het Curverbakje, maar plaats een wiekpot in die bak. Een potje met deksel dus, met een gaatje bovenin en een lont erdoor.
-
Haico
05-05-2025 om 09:41Hoi Mieke,
Jammer dat ze in Spanje niet wat actiever en inventiever zijn. In Portugal komen ze langs met een paintball geweer en schieten zo een paar insecticide capsules in het nest.
Natuurlijk is insecticide niet ideaal, maar anders komen ze er hier ook niet bij.
Ik heb trouwens gelezen dat in Noord Spanje de wespendief flink meehelpt aan het verminderen van de AH populaties.
Helaas leeft de wespendief enkel in specifieke gebieden.
-
Mieke
05-05-2025 om 10:36Dank allemaal voor jullie reacties.
@Marina De Aziatische hoornaar is ook niet agressief richting mensen. Hebben alleen oog voor hun doel, nectar of eiwitten. Vliegen om mij heen zonder interesse.
@Mark Heel goede tip, ga ik zeker toepassen, scheelt een hoop lokmiddel en troep. Enige nadeel is levende hoornaars, dus om de paar dagen moeten de bakken in de vriezer.
@Haico Het is te hopen dat de wespendief zich door het hoge aanbod voedsel kan vermeerderen. Dat er een soort balans komt.
-
Mathijs
05-05-2025 om 21:27Hoi Mieke,
Interessant 2e blog bericht. Ik heb niet het idee dat de AH daar een groot probleem is. Ik begrijp dat imkers er nauwelijks iets aan doen. In beide blog berichten heb ik niet het idee dat de volken leeg geroofd worden of echt last hebben van AH. Klopt dit, waar zit dit in? Zou het kunnen dat de bijen daar niet of laat op de tros gaan waardoor AH niet de kasten in kan.
ik zelf werk al jaren met ronde vlieggaten op 10 ramers, vanaf dit jaar wil ik dat ook op 6 ramers. Ik zie de bijen veel sneller in en uitvliegen, ze hangen niet voor de kast om te landen, alleen als het druk is. Ik hoop dat dit een voordeel zal zijn omdat het voor de AH te moeilijker is ze te vangen.
Mathijs -
Mieke
05-05-2025 om 22:31Hallo Mathijs, ik heb nog niet heel uitgebreid met andere imkers hierover gesproken, maar ikzelf heb met mijn volken in principe geen probleem met de hoornaars. In dit geval natuurlijk met de aantallen die hier nu rondvliegen. Ja, er wordt geroofd, maar dat kunnen de volken nog zeker aan. Het zijn er in hoogseizoen wellicht tientallen per dag. Op meerdere kasten is dat nog te doen. Maar het zou goed kunnen dat op andere plekken de aantallen veel groter zijn. Met als gevolg dat de bijen minder vliegen. Op termijn heeft dat gevolgen. Helaas spreken veel imkers hier catalaans, waardoor communiceren op dit moment nog lastig is, maar daar wordt aan gewerkt, zodat ik van hen kan leren.
Dat ronde vlieggat is in mijn beleving zeker één van de oplossingen, die vliegplank is echt een kwetsbare plek. Niet dat de hoornaars ze er vanaf pikken, maar omdat de bijen toch wat afremmen om te landen, vooral als het druk is. Dat is het moment dat de hoornaars ze uit de lucht pakken. Het met volle vaart een ronde opening invliegen zal dan absoluut helpen. Ze gaan hier inderdaad niet op wintertros, maar in de wintermaanden zijn er ook geen hoornaars.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.