07-05-2025

gesloten darrencellen in de honingkamer

De tijd van honing slingeren is weer aangebroken. Wat een prachtig voorjaar was het voor de bijen. Sommige volken kwamen wel vroeg in zwermstemming maar daarover meer in het volgende blogbericht met verrassende uitslagen van de enquete naar de zwermbeheersingsmaatregelen van de Nederlandse en Vlaamse imkers. 

Bij het ontzegelen of misschien al bij het afvegen van de honingramen (zelf gebruik ik uitlaatborden) zie je soms enkele of meerdere gesloten darrencellen. Waar komen die vandaan? De moer kan wel eens ontsnappen naar de honingkamers bij een slecht passend moerrooster, maar in dat geval zou er ook werksterbroed moeten zitten. 

Toch zijn die gesloten darrencellen in feite echt "broed van werksters", dat wil zeggen de darrenpoppen komen voort uit de onbevruchte eitjes van eileggende werksters, dus niet van de koningin. In ieder volk bevinden zich permanent ongeveer 70 eileggende werksters, waarvan we in de broedkamer niets merken, omdat deze eitjes/larven meestal geruimd worden of niet opvallen tussen het werksterbroed. 

Bij moerloosheid en broedloosheid kan dit aantal oplopen tot enige honderden eileggende werksters. 

In de honingkamers daarentegen komen de eitjes tot ontwikkeling en komen we ze soms tot onze verbazing tegen bij het ontzegelen van de ramen. Dit raadsel is dus een natuurlijk verschijnsel. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Mark

    08-05-2025 om 01:16

    Hoi Ben,

    Hoe ga je er vervolgens mee om als je weet dat er larven/gesloten broed in de honingkamer zit en je wil slingeren?

    Dag Mark, gewoon slingeren en daarna terug plaatsen. Het betrof hier gesloten broedcellen. Larven zou ik niet willen, want die vallen er uit. Groet, Ben

  • Jan K

    08-05-2025 om 07:37

    Hallo Ben

    Ik heb een andere vraag, ik heb in de honingkamer een leeg (2 halve) raam gehangen voor raathoning,
    Met bovenin een strookje kunstraat,
    Nu bouwen ze dit raampje helemaal uit maar in het midden maken ze een stuk met darren raat, daar zit ook geen honing in en er omheen verzegelde honing!
    Waarom zou dit zo gaan ?

    Dag Jan, blijkbaar heeft een bepaalde groep werksters behoefte aan darren en houden ze dit open van de K om het te beleggen. De werksters weten natuurlijk niet dat de K er niet bij kan. Groet, Ben

  • Johan

    08-05-2025 om 08:25

    Beste ben

    Ik kom in de eerste honingkamer bij de toplatten ook vaak belegde zwermcellen tegen. Is dat dan ook van die leggende werksters. Of verplaatsen de werksters deze (bevruchte) eitjes naar de honingkamer?

    Dag Johan, volgens de auteur Winston kunnen bijen ook slepen met eitjes. Maar hoe het bij jou gegaan is, weet ik natuurlijk niet. Het kan beiden. Groet, Ben

  • Marina

    08-05-2025 om 08:45

    Wat Jan K hierboven beschrijft zie ik ook, hele vlakken vol darrenraat, meestal in het midden van het raam, maken het HK raam onbruikbaar.
    Dit waren bij mij geen 'eigen raat' ramen.

    Marina, dat is echt het werk van eileggende werksters.Groet, Ben

  • Danny

    08-05-2025 om 13:57

    Dag Ben,

    Vraag i.v.m. stille moerwissel.
    Toestand: 2 gesloten doppen en enkele belegde, uitgewerkte speeldoppen. Moer nog aanwezig. Wordt er bij een stille wissel slechts 1 dop gesloten en heb ik dus te maken met zwermstemming of kunnen meerdere doppen gesloten worden?

  • Elio

    08-05-2025 om 15:41

    In een van mijn kasten is er ook wat darrenraat in de 1e honingkamer gebouwd. Volgens mij gebruiken de bijen die cellen om tijdelijk nectar in op te slaan, dus ik vind dat zeker geen probleem.

  • Nathalie

    08-05-2025 om 16:25

    Ik leer zo veel van jouw Blog, super! Wat ik mij afvraag als de 2e BK onder geplaatst is zou een volk dan sneller in zwermstemming komen, omdat ze naar boven bouwen? Ik had verder veel voerramen over van de winter, wat zou jij daarmee doen?

    Nathalie, ruimte geven werkt zwermvertragend. In de natuur bouwen bijen de raten naar beneden uit.
    ik gebruik voerramen van dit voorjaar voor broedafleggers. Groet, Ben

  • Joost

    10-05-2025 om 07:30

    Hoi Ben,

    Ik weet dat jij je volken niet behandeld maar ik zit met het volgende

    Ik wil mijn bijen 5 tot 7 dagen behandelen met mierenzuur (dispenser). Maar eind juli tot half augustus is hier de dracht nog super goed en wil dan graag nog honing binnenhalen.

    Ik zou graag medio na de lindedracht (weekje met minder weer) willen behandelen, de honing er natuurlijk even vanaf halen.

    1) kan ik de honing 5 dagen naaste het volk tussen 2 dekplanken bewaren of zou jij de honing tijdelijk onderbrengen met een ander volk?

    2) hoe zit het me de ruimte? Ik doe 1 baks imkeren, maar als ik de HKs weghaal hebben de bijen toch wel heel weinig ruimte. Ik dacht om een lege Bk onder te plaatsen zodat de bijen eronder kunnen hangen.

    Heb jij een advies voor mij 2 vragen?

  • Lambert

    10-05-2025 om 09:22

    Hallo Ben,
    In een afgezwermd volk (13april al) loopt nu een jonge, ws nog onbevruchte, moer; tegelijk zit t vol darren, zodanig dat t moerrooster bijna compleet werd geblokkeerd. Is dit t gevolg van aantrekkelijkheid van de jonge moer? Kan het zijn dat er toch ook in de kast bevruchting plaatsvindt?

    Ha Lambert, het moerrooster ligt toch boven neem ik aan en niet onder? Of pas die discutabele Rensonmethode toe met veel dierenleed voor darren en de moer.
    Bevruchting vindt uitsluitend vliegend plaats ver buiten de eigen standplaats.
    Maar als jij kunt bewijzen dat jouw moer toch bevruchte eitjes legt, dan horen we graag meer over dit wonder. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.