Het nagerecht van de varroabestrijding
Reacties
-
JohanvE
19-11-2024 om 22:15Beste Ben, bedankt voor je informatieve berichten! Een vraag. Waar kan ik het blauwe dopje kopen?
Alvast bedankt voor je reactie!
Gr, Johan
Ha Johan, dat dopje met plastic slangetje heb ik van een verpleegkundige gekregen. Je kunt eens bij een apotheek informeren. Dat slangetje maakt het gericht druppelen makkelijker. Groet, Ben -
Gerrit Knoef
21-11-2024 om 18:43Hoi Ben,
Ik heb de afgelopen jaren altijd met vers aangemaakt oxaalzuur/suikeroplossing behandeld. De oplossing had dan temperatuur van ca 25 graden op moment van druppelen. Nu heb ik Varromed. Is het zinvol om dit tot ca 25 graden op te warmen of is dat overbodig?
Groeten
Gerrit
Ha Gerrit, het volstaat om de fles op ouderwetse kamertherperatuur te brengen, maar au bain-marie handwarm maken is nog beter. Groet, Ben -
Rina
22-11-2024 om 00:12Dat slangetje met blauwe dop is een afgeknipte urine catheter voor eenmalig gebruik. Bestaat in verschillende diktes. Ik zou inderdaad bij de apotheek vragen. Misschien kunnen ze er 1 bestellen voor je of hebben ze zelfs op vooraad. Kost niet de hoofdprijs. Maar vraag echt naar catheter voor eenmalig gebruik want je hebt ook verblijfscatheters en die zoek je niet. Succes. PS ik ben naast beginnend imker ook verpleegkundige.
Bedankt Rina, groet van Ben -
Janske
24-11-2024 om 14:44Hallo Ben, vandaag 17 graden buiten gemeten de bijen vliegen al uren, het is geen reinigingsvlucht volgens mij, kan ik eind van de maand toch met oxaalzuur behandelen, of toch wachten op de kortste dag van het jaar.
Ha Janske, als je wilt druppelen lijkt het vanaf 1 december enige dagen koud genoeg te zijn. Dus bij een paar koude dagen echt behandelen en niet langer wachten. Groet, Ben -
Hero
24-11-2024 om 19:13bij 1 van mijn volken kwam de ene bij naar de andere met dikke gele stuifmeelklompjes binnen, lijkt mij niet dat goed, groet Hero.
Dag Hero, er zullen altijd uitzonderingen zijn, die toch nog open broed willen verzorgen. Kijk maar op de schuifla naar mijten en mul. Daarin zie je dan ook verschillen. Groet, Ben -
Laurent
25-11-2024 om 14:30Dag Ben,
We hebben in België nog geen echte winterprik gehad. Afgelopen week hebben we 3 dagen nachtvorst gehad. Maar gisteren en vandaag alweer 16graden met uitvliegende bijen.
Ik meen me herrinneren dat oxaalzuur gehandeld moet worden 3 weken na enkele dagen met vorst. Ik dacht dus te behandelen rond 15december. Lijkt u dit nog altijd een goed plan of moet ik er van uit gaan dat ik terug broed ga hebben door de 16graden van gisteren en vandaag?
Vanaf donderdag geven ze terug vries temperature. Stel ik mijn behandeling dan beter uit naar eind december?
Mvg,
Laurent
Ha Laurent, op een enkele uitzondering na voelen de kasten al weken koud (broedvrij) aan. Ik zou dus oxaalzuur druppelen zodra het de komende dagen een paar dagen koud blijft. De nachten zijn redelijk koud vanaf komend weekend, tenminste hier in Oost-Nederland. Ik zou de eerste kans grijpen, want voor je het weet, blijft het iets te warm tot januari. Groet, Ben -
Chris van Schaik
08-12-2024 om 15:14Goedemiddag Ben,
Ik ben een beginnend imker. Van de zomer begonnen. Met veel plezier. De bijen hebben hun best gedaan en de kast zit helemaal vol met honing voor de winter.
Toen ik het volk kocht van de zomer waren het 6 raampjes vol. Nu zijn het er nog maar 3 of 4 en heb ik veel dode bijen rond de kast. Het is ook de tijd om de varroamijt te bestrijden. Zou dat een boosdoener kunnen zijn?
Ik las dat de beste tijd voor bestrijdingsmorgens is als de temperatuur tussen -5 en +5 is. Voor een paar dagen. Nu is het nog te warm buiten. Maar mn volk dunt wel uit. Wat is uw advies? Of die van mn mede-imkers? Toch doen op een koude ochtend of wachten tot we echtt een weekje kou krijgen?
Ik hoor het graag. Alvast bedankt en een fijne dag. Chris
Ha Chris, deze week zijn hier de omstandigheden goed om te druppelen. Bij deze kou zitten de volken altijd compact op de wintertros, dus neemt het aantal straatjes af. Er zijn ook dagelijks bijen, die door hun hoge leeftijd sterven. Dat gaat in de winter ook door.
Meestal worden jonge volken minder geplaagd door de mijten en virussen, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Laten we hopen dat je volkje goed de winter doorkomt. Succes met druppelen. Groet, Ben -
Chris van Schaik
09-12-2024 om 23:41Ben bedankt !!
Zag dat het kouder werd dit weekend dus ga het dan doen. Bedankt !!! -
Gerrit Bijvank
19-12-2024 om 19:14Hoi Ben
Oxaalzuur gesublimeerd Na 3 dagen gekeken 1 volk 10 mijten 2 volken 3 mijten 1 volk 50 mijten Vraag is het goed om het volk met de 50 mijten nogmaals te behandelen en zo ja hoeveel dagen moet tussen de behandeling zitten?
Ha Gerrit, wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de eenmalige winterbehandeling 90 tot 95% van de mijten doodt. Je mag er dus echt van uitgaan dat de meeste mijten verdwenen zijn. Vervang komend jaar wel de moer van het "slechtste" volk, alhoewel 50 mijten gewoon weinig is. Echter de andere volken/moeren lijken beter.
Er kunnen trouwens nog wel meer mijten vallen de komende weken. Groet, Ben -
Gerrit Bijvank
20-12-2024 om 19:33Dank je fijne feestdagen en een gezond en goed bijen jaar
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.