11-07-2024

Inwintering op eigen honing

Volken prefereren honing boven suikerwater als wintervoedsel. Vooral wanneer in februari het broednestje begint te groeien is voedsel verrijkt met natuuurlijke pollen en vitaminen het meest geëigende voedsel voor voedster- en jonge bijen. 

Er is een groeiende groep imkers die hun volken zo natuurlijk mogelijk willen houden en de honingopbrengst als secundair zien. Hun honingoogst bestaat uitsluitend uit het overschot dat de bijen verzameld hebben in de zomer, dat overblijft onder aftrek van de benodigde winterreserves. 

Voor een eenbaksvolk is 14 kilo honing toereikend voor herfst en winter, bij tweebaksvolken moet je tenminste 18 kilo als reserve aanhouden. In de praktijk laat 14 kilo zich gemakshalve vertalen in een hk met 10 verzegelde ramen voer plus twee bk-kantramen vol honing. Deze hoeveelheid moet in ieder geval omstreeks half september nog aanwezig zijn. 

Aangezien de meeste honing tegenwoordig in juni wordt verzameld, en de varroabestrijding beter op tijd (half juli beginnen) dan te laat uitgevoerd kan worden, kun je het beste in de eerste twee weken van juli het overschot aan zomerhoning afnemen.

Ongeacht het een- of tweebaksimkeren laat je tussen nu en 15 juli één volle hk op het moerrooster staan en de overige hk's mag je afnemen om te oogsten. Je laat de volle hk op het moerrooster staan om vollopen met broed te voorkomen. Je kunt nu ook de varroabestrijding beginnen, want de honing die achterblijft mag best een heel klein beetje gecontamineerd worden met thymolie of mierenzuur. Door de middelen bovenop de hk te leggen, is het open broed beschermd tegen de directe invloeden van deze middelen. Direct op de toplatten van de bk kunnen ze schade teweeg brengen aan het open broed. 

Door voor of op 15 juli te beginnen, ben je zeker voor 1 september (conform advies bijen@wur) klaar met de varroabestrijding. Op 15 augustus, het gebruikelijke moment om de inwintering te starten, check je nogmaals de wintervoorraad en neem je het moerrooster weg. Mocht er enigszins honing uit de hk of de kantbk-ramen vanwege slecht weer opgegeten zijn, dan moet je dit nog compenseren met invertsuiker. 

Op 15 september doe je een laatste check op de voorraad. Hiermee sluit je het seizoen af. Houd vooral alleen sterke volken aan, verenig eventueel om bijna volledig bezette bk's over te houden in de herfst. Laat de volle hk met verzegelde honing vooral bovenop staan. Een hk met kleine beetjes open voer (onverzegelde honing of stuifmeel) mag je eventueel wel onder de bk plaatsen, dat snoepen ze wel op in de nazomer en herfst.

Ben Som de Cerff, duurzaam imkeren

PS een bijkomende vraag betreft de benodigde ruimte voor de bijen na afname van de honingkamers. Uiteraard ontstaat er tijdelijk ruimtetekort waardoor de bijen aan de voorkant van de kast of aan de vliegplank kunnen gaan hangen. Dit verschijnsel duurt slechts één tot twee weken. Mocht je er bezwaar tegen hebben, dan kun je een lege hk onder plaatsen. Dan ontstaat er een ruimte waar de bijen in een trosvorm onder de ramen kunnen gaan hangen. Door de snelle krimp van de aantallen zomerbijen verdwijnt dit surplus aan bijen vanzelf weer.

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Pol Imme

    11-07-2024 om 11:08

    Bij deze methode in het voorjaar vaak broed is honingkamer omdat ze geneigd zijn omhoog te willen . Ook zijn de 2 ruimtes groot om warm te houden en komen ze makkelijker “ tros los van het voer”
    Is niet de voorkeur ze terug te dringen naar 1 bak? Ivm warmte huishouding?

    Ha Pol, het is geen probleem wanneer er een krans broed ontstaat in de hk op de middelste ramen. Je legt bij de voorjaarscontrole gewoon een rooster onder de hk en dat beetje broed loopt vanzelf uit. Het losraken van het voer komt uitsluitend voor bij zwakke volken en de kans hierop wordt met onze huidige zachte winters erg klein.

    Een goede warmtehuishouding is vooral in de zomer van belang. In een warm broednest wordt de mijtengroei beperkt. In de winter zorgt de wintertros voor het op peil houden van de temp. Groet, Ben

  • Sjon

    11-07-2024 om 11:18

    Hoi Ben
    Iets dergelijks doe ik al jaren maar dan met een kleine variatie. De eerste 10-raams HK die ik op een volk zet blijft onder het moerrooster en die wordt niet geslingerd. De volgende HK's komen boven het MR, die worden wel geslingerd.
    Het kost me een deel van de voorjaarshoning, maar dat heb ik er wel voor over.
    Voordeel is dat de Q meer ruimte heeft om te leggen en omdat ik mijn volken laat zwermen zijn de zwermen vaak gigagroot.

    Goeie oplossing Sjon. Groet, Ben

  • Dirk

    11-07-2024 om 12:57

    Dag Ben,
    Ik wil half juli met de varroabehandeling beginnen maar kan pas het eerste weekend van augustus honing slingeren.
    Is het mogelijk om de honing half juli weg te nemen en deze 2 weken op te slaan en om dan pas te slingeren?
    Hoe bewaar ik intussen dan de honingramen?
    Groetjes,
    Dirk.

    Ha Dirk, geen enkel probleem om de zomerhoning twee weken in de hk's tussen 2 dekplanken te bewaren en dan te slingeren. Goed bijendicht in de berging of schuur opslaan.Groet,Ben

  • Elza

    11-07-2024 om 14:50

    Dank Ben, voor de duidelijk blog!
    Echter nog 2 vragen
    De lege hk die je onder plaatst ivm tijdelijk ruimtegebrek, wanneer haal je die weer weg?
    De hk met honing die we erop laten staan, laat je die daar staan of zet je die voor de winter naar onder de bk en wanneer dan? (Ik dacht dat ik dat ergens gelezen had)

    Groetjes
    Elza

    Dag Elza, de hk onder hoeft dus niet, maar mag wel. Gewoon laten staan tot de voorjaarscontrole in maart. De volle hk met wintervoer altijd boven laten staan. Voer zit naast, achter en boven de wintertros. NOOIT onder.Groet, Ben

  • Simon

    11-07-2024 om 17:02

    Hoi Ben,
    Bedankt voor je leerzame blog en reacties. Ik imker op 1BK en gebruik een 2de BK voor de honing (met moerrooster). Ivm raat vernieuwing had ik bedacht om na het slingeren de koningin op te sluiten in de bovenste BK (met enkel nieuwe uitgebouwde ramen waar de honing in zat). Broed uit de onderste BK zal uitlopen en bijen brengen de honing naar boven. In augustus, voor het inwinteren, haal ik dan de onderste BK met oude raat weg. Wat zie ik over het hoofd? Want tot nu toe heb ik niemand gevonden die dit toepast.. Hoor graag jouw gedachte!

    Ha Simon, prima idee voor raatvernieuwing, echter bijen zullen de verzegelde honing van beneden niet naar boven verhuizen, ze zullen eerst de onverzegelde als reserve opeten en de verzegelde pas aanspreken als het nodig is. Het wintervoer moet echt boven aangevuld worden in augustus.
    Misschien kun je overwegen de moer boven 1 raam open broed mee te geven, dan voelt ze zich daar thuis en liften de voedsterbijen daarop mee.
    Na 24 dagen kun je de onderbak wegnemen, misschien kun je de evt restanten dan nog slingeren. Groet, Ben

  • Inge Groot

    11-07-2024 om 17:24

    Hi Ben,

    Ik heb sinds dit jaar 3 topkasten. Hoe pak ik dat aan met overwinteren op eigen honingvoorraad? Evt ramen die over zijn (bij 1 volk het geval) wegnemen en die ruimte laten voor extra tijdelijke ruimte voor de bijen of het sluitblok aan laten sluiten?
    En ik ga apiguard gebruiken. Kan ik dat dan op de bodem zetten waar geen open broed is?
    Bedankt voor alle blogs!
    Groeten Inge

    Dag Inge, ik zou 7 verzegelde voerramen tegen de achterkant van het broednest plaatsen als wintervoer met daarachter het sluitblok. Ik heb zelf geen ervaring met apiguard in de topkast. Plaats het bakje in ieder geval centraal onder het broednest en check vooral of het bakje na 2 weken nagenoeg leeg is. Dan 1x herhalen. Groet, Ben

  • Jeffrey Veldwijk

    11-07-2024 om 18:22

    Hoi ben ik heb van die topkast met 2 honingkamers erop het is uitstekend gegaan.Nu merk ik dat mijn besmetting oploopt dus ik wil gaan behandelen.Met varromed.Ik woon alleen aan de hei dus was van plan om de kamers toch weer terug te geven.Na hoeveel tijd kan dit zodat er geen rommel
    Door de eventuele honing gaat.groet Jeffrey

    Jeffrey, je kunt nog makkelijk 2 tot 3 weken behandelen met varromed en 5 dagen na de laatste behandeling 1 hk plaatsen. Succes! Groet, Ben

  • Erick

    11-07-2024 om 18:37

    Hallo Ben,

    Hoe geef ik grote hoeveelheid honing van verleden jaar ( in glas) terug aan de bijen voor hun wintervoeding?

    Ha Erick, ik zou geen 2023 honing terugvoeren, die ze moeten gebruiken tot ver in 2025. Het HMF gehalte zou te hoog kunnen worden en dat is giftig voor de bijen, niet voor de mens. Dus je kunt de honing in potten beter verkopen. Groet, Ben

  • Claudio

    11-07-2024 om 20:27

    Hoi Ben,

    Er staat mij iets bij dat je ooit een stuk heb geschreven over het inwinteren op 1 bak. Dat je de HK afhankelijk van de grootte van het volk ( hk vol of minder vol) onder het volk neerzet en deze midden februari weer wegneemt. In deze blog is het weer tegenovergesteld.

    Groetjes

    Ha Claudio, dit actuele blogbericht beantwoordt de vraag van imkers naar het overwinteren op eigen honing. Ook in dit blogbericht zeg ik net als in het verleden dat je een deels gevulde hk met open honing die je niet wil slingeren gewoon onder de bk kan stallen en in het voorjaar kan wegnemen. Groet, Ben

  • Millefera

    11-07-2024 om 21:04

    Dank Ben voor het delen van kennis .
    Mag je ook als er geen volle HK op1 BK staan ( door bv matige dracht )
    de honing die er wel in zit slingeren en teruggeven gemengd met suiker mengsel vd imker groothandel ? Waardoor je het grotendeels terug geeft en de bijen op 1 broed kamer overwinteren op 14 kg voer.

    Dag Millefera, waarom vul je de hk niet aan met invertsuiker tot er 14 kilo in zit? Dat werkt iets efficiënter voor jou en de bijen, jij hoeft niet te slingeren en te verdunnen en te mengen en de bijen hebben ook minder werk. De uitkomst is hetzelfde. Groet, Ben

  • Margriet

    12-07-2024 om 10:41

    Bedankt Ben voor de heldere uitleg.
    Ik werk met topkasten en ben benieuwd waar ik Thymovar kan plaatsen voor de varroa behandeling. Hoe kan ik het open broed beschermen tegen de invloed van de middelen

    Dag Margriet, dat blijft een heikel punt, want thymovar is heftiger in zijn werking dan ik eerder dacht. Daarom gebruikte ik liever Varromed.
    Ik zou aan beide zijkanten van het broednest een half plaatje hangen. Misschien kun je ze met een ijzerdraadje 10 cm tussen een broedraam en een voerraam laten zakken.
    Soms hoor ik dat het op de toplatten leggen een te heftige werking geeft, dat zou kunnen liggen aan de hogere warmte bovenin de topkast.
    Groet, Ben

  • Tom M

    12-07-2024 om 10:47

    Ben,

    Ik ben een beginnende imker en mijn mentor duwt altijd de bijen terug in 1 BK. Hij vind dit beter om geen openingen te hebben (tussen de BK en HK) in de winter, zodat ze 1 geheel hebben.
    Vind u deze openingen ook een nadeel in de winter?
    Of zie je daar geen nadelen in?

    Mij lijkt dat terugduwen altijd zo drastisch voor de bijen, dus overweeg wel uw beschreven manier toe te passen.
    in ieder geval bedankt dat je zoveel verschillende aspecten van het imkeren toelicht, het is altijd waardevol om alles in vraag te blijven stellen.

    Mvg
    Tom

    Ha Tom, ik heb de bijen ook liever in één bk met daarin zowel het wintervoer als de bijentros. Mijn suggestie van de volle hk boven kwam voort uit de vraag van imkers, die graag op eigen honing willen overwinteren. In dat geval moet de hk boven blijven staan. In de regel gaat dat ook goed, alhoewel die houten randen van de ramen een barrière vormen. Groet, Ben

  • Lambert

    12-07-2024 om 14:05

    Zou het een oplossing zijn om het voer open te krabben voor je de HK onder de BK plaatst? Mijn redenering: de bijen slepen 't voer naar boven in de BK, leggen hun wintervoorraad aan boven en opzij van het broednest en beperken zo ook het broednest naar de winter toe. Voordeel: compacte wintertros zonder scheiding.

    Ha Lambert, bijen verhuizen het voer niet, ze zullen het wel aanspreken wanneer ze daar behoefte aan hebben. Komt er voldoende nectar binnen, dan blijft de onderste hk gewoon gevuld. Pas ook op voor roverij, want minder sterke volken verdedigen de vliegopening slechter. Zodra de zomerdracht over is, vormt roverij een gevaar. Groet, Ben

  • Amber

    13-07-2024 om 13:08

    Hi Ben,

    Ik heb 2 volle HK's waar ik de bijen op zou willen inwinteren. Ze zitten op 1 BK. Dit kan gewoon? Of zeg jij toch liever op 1 HK en 1 BK inwinteren? Verder wil ik dit volk gaan behandelen met de Liebig dispenser. Die kan ik gewoon met een extra BK bovenop de 2 HK's zetten? Of werkt het dan minder effectief?

    Dank voor allen waardevolle info.

    Groet,
    Amber

    Dag Amber, ik zou de 2 hk's terugbrengen naar 1 volle hk. Vervolgens zie ik daarna een lege hk op de volle hk zetten voor de liebig dispenser.
    Met 2 volle hk's en een bk wordt de vrije ruimte veel te groot voor een effectieve behandeling. Groet, Ben

  • Haico

    13-07-2024 om 16:09

    Hoi Ben, je geeft aan dat als de volle HK deels leeggegeten is dat je dit moet aanvullen met suikerwater. Dat is logisch. Maar wat doe je vervolgens in het voorjaar met deze HK? In een milde winter eten ze lang niet alle wintervoorraad op en je kunt het niet meer slingeren. Leg je het moerrooster hier dan boven op, zet je de HK dan alsnog onder de BK of neem je de HK af en gebruik je dit als voer voor afleggers/zwermen ondanks het HK formaat van de ramen?

    Dag Haijco, de hk die in het voorjaar deels nog suiker bevat, plaats je bij de vroege voorjaarscontrole onder de bk. Die wordt in maart en april wel leeg gegeten. Daarna is deze leeg weer te verplaatsen naar boven. Groet, Ben

  • Nathalie

    14-07-2024 om 08:56

    Hoi Ben, misschien een domme vraag maar waarom haal je op 15 augustus het moerrooster weg?

    Ha Nathalie, de wintertros met moer moet omhoog kunnen wanneer ze het voer aanspreken. Je wilt geen "hek" midden in de wintertros. Groet, Ben

  • Rob.

    15-07-2024 om 10:04

    Goedemorgen Ben,
    Gisteren de HK er afgehaald en geslingerd, gemiddeld 3 per kast hier van 7 volken.
    Nog steeds goede dracht van Tamme kastanje en de vuilboom.
    Volken staan op 1,5 bak, HK onder voor tijdelijke opslag.
    Mijn vraag is wat doe ik met de geslingerde ramen? tijdelijk weer bovenopzetten? Kan ik dan wel beginnen met behandelen? In verband met hergebruik van de ramen volgend jaar? Hoor graag jou advies hierover.
    Met vriendelijke groet, Rob.

    Ha Rob, Ik zou ze opbergen in de schuur en niet meer terugzetten. Met anderhalve bak moeten ze voldoende ruimte hebben. Op zich zal mierenzuur niet in de was trekken, dus 1 hk op moerrooster ter bescherming van het open broed zou nog wel kunnen. Die afweging kun je zelf maken. Voor het inwinteren rechtstreeks op de bk voeren. Groet, Ben

  • Henk

    15-07-2024 om 10:48

    Hoi Ben, heb Simplexkasten, met 1 BK en op 3 HKamers. Als ik nu 2 x HK eraf haal om te slingeren, zet evt 1 lege HK onder de BK, is er dan nog een kans dat ze gaan zwermen ivm overbevolking? Of kan ik beter nog 1 HK met ( lege) geslingerde ramen terugzetten?

    Ha Henk, normaal gesproken zullen ze nu niet meer zwermen. Ik zou de geslingerde hk's in de schuur opbergen. Groet, Ben

  • Koos

    15-07-2024 om 20:41

    Hoi Ben, Is het een goede oplossing om HK ramen in een koelcel te bewaren?
    Dit om vraat van de wasmotlarve te voorkomen.

    Ha Koos, dat is een perfecte oplossing. De vrieskou doodt alle eitjes van de wasmotlarf en beschermt tevens tegen nieuwe larven. Groet, Ben

  • Herman

    16-07-2024 om 09:25

    Voor wat betreft de was mot. Zondag met de open dagen kwam ik in een bijenstal en daar zag ik een hele rij ramen opgehangen tussen 2 latten. Direct heb ik gevraagd of hij geen last had van de was mot. Zijn antwoord was als je ze ophangt zover van elkaar dat er ventilatie is dan heb je geen enkele last. Alleen een eekhoorn kwam op bezoek. Is je iets bekend over deze wasmotbestrijding.

    Dag Herman, deze werkwijze is goed. Het licht en de wind zijn de vijanden van de wasmot. Echter het ophangen vraagt natuurlijk ruimte en een constructie. Daarnaast trekken net geslingerde ramen een enorme hoeveelheid rovende bijen aan in een drachtloze periode. Dus ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Groet, Ben

  • Rob.

    16-07-2024 om 12:19

    Hoi Ben ,
    Welk middel raad jij aan voor bestrijding.
    Is Varromed een goede optie? Niet schadelijk voor de volken?
    Mag dit op de broedkamer gegeven worden?
    Gr. Rob.

    Ha Rob, ik heb de beste ervaringen met VarroMed en ApiLifeVar. Heb geen schade aan het broed opgemerkt en je kunt VarroMed druppelen in de straatjes van de bk. Apilifevar ligt in de hoeken op de toplatten van de bk.
    Groet, Ben

  • Rob.

    19-07-2024 om 12:37

    Hoi Ben,
    Ben positief over het eenbaks imkeren.
    Ik wil proberen om op combiformaat te gaan imkeren,dadant betekend voor mij alles opnieuw moeten aanschaffen.
    Als ik een broedkamer raam en een honingkamerraam aan elkaar vast maak, kan ik dan op zo n manier een start hier mee maken?
    Vervolgens imkeren volgens dadant methode.

    Dag Rob, waarom die ingewikkelde manier terwijl het eenbaksimkeren op simplex heel eenvoudig en goed is? De ramen moet juist niet hoger worden, want dan krijg je veel ramen met honing en broed, die je niet kan slingeren. Groet, Ben

  • Rob.

    19-07-2024 om 14:58

    Dank voor het inzicht, ga gewoon zo door op 1 bak, goed hanteerbate methode.Ga bij de laatste stellin de honing er af halen en laat 5 kg in de broedkamer. Weinig mijtbal op de schuiflade,volken staan vol in de zon.heeft dit nog invloed?

    Ha Rob, een hogere temperatuur in de kast tempert de varroavoortplanting, echter het bevordert wel de zwermdrift. Dat is het geval bij houten kasten. Groet, Ben

  • Lisette

    22-07-2024 om 00:42

    Beste Ben. Heel leuk te lezen dit! Bedankt voor delen. Ik ben beginnend imker en zit nu op 2 BK's. Zou graag 2 volle verzegelde ramen teruggeven aan de bijen deze winter (vd 9). Ik zou graag willen weten of je dat aanraadt?. Is het dan aan te raden zeg 10 liter (natuurlijk even kijken wat het weer doet) bij te voeren en dat ze dat zoveel mogelijk in de HK zetten..? In dat geval neem ik aan dat er honingramen met raat in moeten.

    Dag Lisette, het deels laten behouden van eigen honing is altijd goed voor de bijen. Als je werkt met 2 bk's en daarbovenop een hk, kun je beter de hk wegnemen. Dan direct de mijten bestrijden en vanaf half augustus bijvoeren. Indien je 2 volle bk-ramen achterlaat als kantramen in de bovenste bk dan moet je nog 10 kilo wintervoer bijvoeren. Dat is iets minder dan een can invertsuiker oftewel 8,5 kilo kristalsuiker. Groet, Ben

  • Lisette

    22-07-2024 om 12:14

    Heel erg bedankt voor de reactie. Sluit ook aan bij andere tips die ik hierover kreeg, maar wilde idd liefst een deel vd HK erop maar begrijp ook dat dat niet handig is. Volgend jaar ga ik ervoor om een volle HK te kunnen inwinteren, dan ben ik ook weer wat verder in de bijen studie.

  • Cees

    26-07-2024 om 08:28

    Goedemorgen ben

    Bij mijn ene bijen stand staat op 200 meter een groot klaver veld waar de boer niets aan doet.

    Op een andere bijen stand staat op 1km een groot luzerne veld waarvan de boer steeds een gedeelte maait.

    Wat mij opvalt is dat ze op de klaver bijna niet vliegen maar op de luzerne wel. Ik ben meerdere keren wezen kijken en op het luzerne veld ruist het van de bijen maar op het klaver veld zie ik maar een enkel bijtje.

    De HK 's bij het luzerne stromen vol maar bij de klaver komt er bijna niets bij.

    Zelf dacht ik dat luzerne (ook een klaver) vergelijkbaar is met de witteklaver wat dracht betreft , maar ik denk dat ik dat mis heb.... Of denk jij daar anders over?

    Dag Cees, ik heb dezelfde ervaring. Ik veronderstel dat de huidige witte klaver geen natuurlijke inheemse witte klaver is, maar een geteelde buitenlandse cultivar. Deze cultivar is gericht op eiwitgehalte. Aan de afgifte van nectar voor de bestuiving is geen aandacht geschonken door de zaadteeltbedrijven.
    Dus ons idee dat witte klaver een goede drachtplant is, moet helaas bijgesteld worden.
    Zelf sta ik ook aan een weiland van 10 ha gras/witte klaver. Je ziet er nauwelijks een bij op. Ook bij warm weer niet. Groet, Ben

  • Cees

    26-07-2024 om 13:39

    Ha Ben,

    Bedankt voor je snelle antwoord, dat verklaard een hoop en zal de reden zijn.

    Hier in mijn tuin en in speeltuintjes waar klaver (rood en wit) staat zie ik wel redelijk wat bijen vliegen, maar die worden natuurlijk niet gezaaid en zijn dan wel de inheemse witteklaver vermoed ik.

    Cees, bedankt voor die aanvulling. Waarschijnlijk de spijker op de kop. Gezien het areaal aan weilanden met witte klaver zou hier vervolgonderzoek van NBV/Bijen@wur op zijn plaats zijn. Groet, Ben

  • Marila

    31-07-2024 om 21:54

    Ben we hebben de volken op anderhalve broedkamer staan (dus 1 broedkmr en een hk hieronder). Moet ik die hk voor het inwinteren bovenop de broedkmr zetten of onderop laten staan?

    Bedankt alvast voor je antwoord.

    Dag Marilla, als de hk's leeg zijn of weinig honing bevatten, mag je ze onder laten staan. Groet, Ben

  • Renée

    19-08-2024 om 10:24

    Hi Ben,
    Ik heb de q&a doorgespit, kon de volgende combi niet ontdekken: Ik vroeg me af of je een hk met open voer bovenop de bk kan laten staan en daarop de voerbak kan plaatsen.
    ipv Open voer onder de bk te plaatsen.

    groet,

    Renée

    Dag Renee, uiteraard kun je de hk deels met open voer bovenop laten staan, dat heeft wel twee nadelen. Er komt door het inwinteren suikerwater terecht in je hk. Daardoor kun je deze hk in het komende voorjaar niet meer als hk gebruiken, wel als halfhoge bk. Tweede nadeel van de hk boven is dat je straks geen zicht meer hebt op de wintertros in de bk. Groet, Ben

  • Colin

    24-08-2024 om 09:32

    Dag Ben,
    Ik ben ook begonnen met éénbaksimkeren. Bevalt prima. Kan je ook inwinteren met een HK erbij en waar plaats je die dan? Onder of boven de BK?
    Groet,
    Colin.

    Ha Colin,
    1. het gaat uitstekend om een volk op één bk te overwinteren
    2. wil je de hk erbij houden dan heb je twee opties:
    2a. bij een hk > 80% gevuld met honing, zou ik deze bovenop de bk laten staan als wintervoer
    2b. bij minder dan 70% gevuld met honing zou ik 'm onder plaatsen

    In beide gevallen nog bijvoeren, bij 2b uiteraard meer dan bij 2a, want de bijen hebben boven en naast de wintertros voer nodig. Groet, Ben

  • Timm

    07-09-2024 om 13:52

    Beste Ben,

    Ik wil sinds dit seizoen ook overwinteren op eigen honing. Mijn volken zitten nu allemaal op 1 BK en 1 volle, verzegelde HK. Ik heb in augustus de mierenzuurbehandeling uitgevoerd, de Liebig dispenser heeft bovenop de HK gestaan. In het voorjaar is er waarschijnlijk nog honing over in de huidige HK.
    Wat doe ik hiermee, kan deze honing nog worden geslingerd en geconsumeerd? Of moet dit worden beschouwd als “besmet” door het mierenzuur?

    Dag Timm, mierenzuur is een natuurlijk ingrediënt van honing. Bovendien blijft deze honing toch achter in je 1e hk, waar straks een rooster onder komt te liggen. De 2e hk komt er bovenop. Waarmee ik wil zeggen dat jouw 1e hk nooit geslingerd wordt.

    Andere imkers hebben hetzelfde probleem maar dan met honing in de bk-ramen. Bijen @wur zegt dat de contaminatie onder de limieten blijft, maar ik zou het risico niet nemen. Gewoon jouw 1e hk als voerbak bestempelen. Groet, Ben

  • Timm

    08-09-2024 om 19:53

    Dank voor je reactie Ben!
    In principe laat je de HK in het voorjaar dus gewoon staan maar leg je het moerrooster weer tussen HK en BK, en zet je daar een 2e HK bovenop? Of zou je de HK in het voorjaar naar beneden verhuizen zodat ze die leegmaken, en er een HK opzetten (met rooster)?

    Ha Timm, klopt zoals je het schetst. Het naar beneden verhuizen van de hk met oude honing en met een beetje broed eind maart en het tevens plaatsen van een nieuwe hk is een goede oplossing. Na 4 weken zal de hk grotendeels leeg zijn. Op de regenachtige dagen eten ze de hk wel leeg en zetten die energie om in broed in de bk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.