26-04-2025

Koninginnenteelt in een arrestbak

Koninginnenteelt kun je op verschillende manieren doen. De gebruikte methode hangt meestal af van het gewenste aantal jonge koninginnen.

De meest gebruikte methoden zijn:

1. Via een goed sterk, negen dagen voor het overlarven, moerloos gemaakt starter/pleegvolk voor kleine series jonge moeren

2. Via een Verzamel Broed Aflegger (met Broeder Adam optie) voor grotere series jonge moeren 

3. Via een starterkastje en één of twee moergoede pleegvolken. 

In deze video is zo'n moergoed pleegvolk te zien, waarin de aangenomen larfjes na een verblijf van 24 uur in de starter overgehangen zijn. De kunst is om het teeltraam met larven te beschermen tegen de oude koningin, die geen vreemde prinsessenlarven in de kast duldt.

Een tweeraams arrestbak zorgt met een raam open broed voor het aantrekken van voldoende voedsterbijen en weerhoudt de moer van het vernietigen van de larven. De moer loopt dus vrij rond op de ramen buiten de arrestbak. Dit is dus een tweede optie voor het gebruik van de arrestbak. De eerste optie is het afvangen van de varroamijten. Dit ga ik in de loop van mei uitproberen en onderzoeken. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Elias

    26-04-2025 om 21:15

    Dag Ben

    Ik ben vandaag gebeld voor het eerste zwermpje van ‘25.
    Helaas zijn ze 2 uur na scheppen, er terug vandoor gevlogen.
    Het was de eerste keer dat ik een kunststof bijenkast gebruikte en ook de eerste keer dat een zwerm uit mijn kast vertrekt na scheppen.
    Zie ik hier terecht een verband? Ik denk dan aan meer warmlopen in kunststof dan hout,…

    Dankuwel Elias!

    Dag Elias, je kunt het weer vertrekken van een zwerm niet altijd voorkomen, maar om de kans te verkleinen, kun je wel het volgende doen: wrijf de binnenkant van nieuwe kastjes in met geplukt gras, plaats het kastje met zwerm in de schaduw, hang in het midden van de kast twee al bebroede ramen. Dat laatste geeft echt extra binding met de nieuwe nestholte. Groet, Ben

  • Cees

    26-04-2025 om 22:50

    Dag Ben,

    Vandaag mn 2 volken bekeken.
    In beide belegde koningincellen (stuk of 6 per kast) in 1 kast waren ze gesloten en koninginen waren rijp. Volk heeft niet(nog) gezwermd. Heb 1 gesloten dop laten zitten midden op raat. Volk had ook weinig voer. Ik twijfel of het wellicht een stille moerswisseling is.
    Andere volk had alleen belegde doppen (open) en lege speeldoppen
    Kasten zitten niet vol bijen.

    Mvgr. Cees

    Dag Cees, die ene dop zorgt ervoor dat het volk alsnog gaat zwermen, tenzij jij een aflegger met de oude moer gemaakt hebt (een koninginnenaflegger).

    Uit het feit dat beide kasten niet vol zitten met bijen blijkt maar weer dat de erfelijke eigenschap "zwermdrift" de hoofdoorzaak is van zwermen. Overbevolking kan deze eigenschap versterken. Groet, Ben

  • Johan

    27-04-2025 om 13:19

    Is het beter om een broedaflegger eerst 2 dagen koud te zetten?
    Kan je dan de eflegger zonder problemen weer terug zetten op de bijenstand?
    Ik heb 2 volken en zou op deze manier een derde willen maken

    Ha Johan, het is niet beter. Maar wel een oplossing om de vliegbijen zich opnieuw te laten oriënteren en dus niet te verliezen op de eigen bijenstand. Je moet ze drie nachten binnen houden. Niet koud, maar koel (15 - 18 graden) weg zetten en in de avondschemering weer open zetten. Hetzelfde proces als met bevruchtingskastjes. Groet, Ben

  • HanO

    27-04-2025 om 19:03

    Hallo Ben,
    Ik heb een volk (aflegger uit 2024) waarvan de koningin wel redelijk goed legt, maar er is maar zeer weinig gesloten broed te zien. Lijkt wel of de larven na een paar dagen geruimd worden. Dit speelt al sinds augustus vorig jaar. Heb periodiek een raam broed uit een ander volk bijgehangen om het volk een beetje op sterkte te houden, maar denk er nu aan de koningin te vervangen door een andere leggende koningin. Moet daarvoor het volk eerst een tijdje moerloos maken, zo ja, hoeveel dagen?

    Dag Han, heb je soms kunstraat gebruikt dat je al enige jaren hebt liggen?
    Je kunt twee volken direct verenigen na het wegnemen van de moer. Wil je alleen een leggende moer invoeren doe het dan met een kluisje met suikerdeeg.. Dit is wel iets riskanter, maar het is nog april, dus dat gaat wel. De één eruit en direct het kluisje tussen het broed steken.
    Bij het invoeren van een jonge niet bevruchte moer moet je 9 dagen wachten en dan eerst redcellen breken en dan invoeren via kluisje. Groet, Ben

  • Cees

    28-04-2025 om 09:36

    Goedemorgen Ben,

    Dit jaar stonden de kersen 2 weken later in de bloei dan vorig jaar ook de appels waren later ivm met het koudere weer, voornamelihk de nachten. Ik heb het idee dat de dracht nu volledig stagneert nu de appel is uitgebloeid.

    Kan het zijn dat alles nu ineens versneld wat bloei betreft, omdat het nu weer al weken mooi weer is op een paar dagen na dan.

    De paardenkastanje begint hier nu al te bloeien.

    Als ik me niet vergis is de het 2e deel van de maand mei een mindere dracht periode en vliegen ze op acacia en de paardenkastanje maar ik vraag me af wat er daar van over blijft omdat deze nu al begint met de bloei (paardenkastanje die staat hier veel acacia helaas niet).

    Klopt dit een beetje wat ik omschrijf of denk je dat het meevalt?

    Ha Cees, ieder jaar wisselen drachtplanten in hun snelheid van bloeien. Ik heb de indruk dat er een goede dracht gaande is, nu vooral van paardenbloem, meidoorn en appel. De esdoorn moet ook nog komen. Daarna is het drie weken zeer karig en kunnen we de voorjaarsdracht deels oogsten. In de 2e helft mei misschien nog acacia. Groet, Ben

  • Ties

    28-04-2025 om 10:20

    Hoi Ben,

    Dank voor alle mooie blogs!

    Ik heb 4 volken waarvan 2 met P0 moer. Ik vind echte koninginnenteelt te ingewikkeld dus werk de afgelopen jaren naar tevredenheid met afleggers. De f1 volken breek ik de doppen weg en hang ik een raam broed in vanuit p0 kast zodat ik mooie nieuwe f1 moeren krijg. Maar nu begrijp ik dat je uit redcellen niet de beste koninginnen krijgt.

    Mijn idee (graaf jouw mening): ik wacht op zwermcellen in de p0 volken. Zodra die er zijn maak ik met een raam met zwermcellen en ramen broed uit de andere kasten een VBA. Ik controleer elke avond op tuters en zorg dat er maar 1 koningin in de VBA achter blijft. Als er zwermcellen blijven komen herhaal ik dit. Gaat dit goed? Of haal ik me zo veel zwermdrift op de hals? Accepteren de verschillende bijen in een VBA een zwermcel of geeft die al geur af?

    Alternatief is gewoon koninginnenafleggers maken en met redcellen werken?

    Dag Ties, toch is overlarven niet moeilijk en makkelijk te oefenen en dus te leren.
    Redcelmoeren kunnen minder zijn, maar meestal saneren de bijen de slechte er zelf wel uit. Je kunt ook de eerstgesloten redcellen weghalen.
    Ik zou niet telen op zwermcellen, want dan selecteer je op zwermdrift. Groet, Ben

  • Ties

    28-04-2025 om 20:51

    Hartelijk dank, dat is nieuwe info voor me over zwermdrift! Dan ga ik nu voor VBA met een merkje op de p0 broedramen zodat ik de goede redcellen kan behouden

  • Joost

    29-04-2025 om 19:28

    Hoi Ben,

    Morgen moet ik doppen breken in de afvlieger. Ik dacht ik kijk vandaag bij dag 12 al even soms lopen ze een dag eerder uit en kan ik morgen een zwerm hebben

    Wat ik waar heb waargenomen is het volgende:
    - stuk of 15 doppen waarvan er 13 open gevreten waren.
    - nog 2 dichte doppen (kleine dopjes)
    -De BK zit behoorlijk vol met nectar.

    Wat kan ik hier uit opmaken?

    Ik denk het volgende:
    Dat ik bij het maken van de vlieger in de afvlieger een belegde cel over het hoofd heb gezien. Dat het volk redcellen is gaan aanmaken en dat de Q is uitgelopen van de zwermcel die ik waarschijnlijk over het hoofd heb gezien en dat toen alle doppen zijn open gevreten die natuurlijk een paar dagen achter liepen.

    Helaas heb ik de Q niet kunnen vinden.

    Wat kan er verder nog voor reden zijn waarom de redcellen worden weggehaald?

    Als er een Q in zit heeft deze zo goed als geen ruimte om te leggen voor het ruimte gebrek denk ik aan het vogende:

    3 BK ramen die goed gevuld zijn bij nectar in een nieuwe BK boven op zetten met een Q rooster er tussen (dus als HK) de BK HK verder aanvullen met mooie gele uitgebouwde BK ramen en in de BK 3 stuks kunstraat plaatsen.

    Wat is jouw advies wat ik moet doen wat betreft het koninginnen verhaal en je advies voor de nectar?

    Hartelijke groet Joost

    Ha Joost, gelijk heb je om op dag 12 te kijken. Bijen trekken redcellen op 1 dags larven, dus zijn er al 4 dagen achter de rug en dus nog 12 dagen te gaan en geen 13.
    Bij jou is er al een moer geboren, die de rest gedood heeft. Dat kan een zwermcelmoer zijn, maar ook een redcelmoer aangetrokken op een 18-uurs larf.

    Je vindt die rondrennende jonge moer nooit, dus (nu) niet zoeken. Plaats op deze bk gewoon een moerrooster en een hk met uitgebouwde raten. Zodra de moer aan de leg gaat, verhuizen de bijen de nectar naar boven. Probleem lost zichzelf op. Groet, Ben

  • Eddy

    30-04-2025 om 21:18

    Goedenavond ben,

    Ik wil pas volgend weekend gaan slingeren omdat ik dit weekend geen tijd heb.

    Ik heb een volk (vlieger vorige week gemaakt)dat op 3 HKs staat, waarvan de onderste 2 volledig verzegeld zijn. De bovenste zit ook voor driekwart vol maar nog niet aan het verzegelen. Ik heb het idee dat de bijen de bovenste HK niet meer vullen/verzegelen maar dat ze alle verse nectar in de BK opslaan.

    Kan ik de 3e HK op het moerrooster zetten en de 2 verzegelde er boven op voor een weekje? In de hoop dat ze de HK dan wel verder vullen (ipv de BK) en eventueel beginnen met verzegelen. Volgende week zet ik na het slingeren meteen weer 1 HK terug.

    Wat een verschil met vorig jaar, vorig jaar was ik op een locatie eind april aan het bijvoeren:).

    Ha Eddy, dat idee pas ik ook wel eens toe, maar het helpt niks. Door de vlieger hebben de bijen beneden voldoende ruimte voor honingopslag. Pas als het broednest weer groeit, wordt de honing naar boven gedrukt. Dus tel je zegeningen met 2 volle bakken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.