12-09-2024

Koraalbes en koude nachten

Deze foto betreft de vuilboom oftewel sporkehout. Een boom of struik, die wel vijf keer per jaar van mei tot september in bloei kan komen. Op de foto zie je de rijpe zwarte bessen maar ook groene bessen en bloemetjes. Weer zo'n fantastische bijdrage van onze honingbijen aan het voedsel voor de vogels en de zoogdieren. In de bossen staan langs de paden veel jonge vuilboompjes, helaas worden ze vrij vaak verwijderd. 

Voor tuinen, parken en bermbeplanting zou ik nog eens willen pleiten voor de koraalbes. Met haar dichte begroeiing houdt ze onkruid tegen en vergt verder weinig onderhoud. De heesters, die zo'n meter hoog worden, bloeien van juli tot oktober. Zo lang de bijen kunnen vliegen vanwege de dagtemperatuur zie je ze druk alle bloemetjes afzoeken. Op de foto's hieronder zie je grotere bessen (max 1 cm) en volop bloemetjes. De gelijktijdig voorkomende bessen en bloemetjes hangen samen met de lange bloeiperiode. 

Inmiddels bloeit ook de klimop volop en kunnen onze bijen samen met vliegen, wespen en hoornaars volop nectar en geel stuifmeel verzamelen. Het voeren sluit ik komende week af. De nachten worden kouder en de luchtvochtigheid neemt toe, deze factoren maken het indampen van de suikerwateroplossing onmogelijk. Een snelle gisting van het wintervoer ligt op de loer, vooral in de kantramen heb je hier last van. Mijn volken hebben inmiddels voldoende reserves en zitten ook goed in het stuifmeel. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Johan Serpentier

    12-09-2024 om 17:10

    Dag Ben
    Niet zozeer met betrekking tot dit item... Ik heb van verleden jaar potten honing die licht tot zwaar gefermenteerd zijn. Schuim op de kraag en bij sommige overlopend uit de bokaal. Kan ik met die honing nog iets aanvangen? Alvast dank voor je expertise. Groetjes, Johan uit Tielt België

    Dag Johan, je kunt er nog mede van maken (honingwijn). Groet, Ben

  • Guy Cordeel

    12-09-2024 om 17:47

    Hello Ben,
    Ken je ook de wetenschappelijke naam van de Koraalbes?
    Dank en warme groet uit Beveren (BE)

  • Cees

    12-09-2024 om 17:58

    Koraalbes (Symphoricarpos)

  • frauke

    12-09-2024 om 19:09

    Symphoricarpos orbiculatus?

  • Matthijs

    12-09-2024 om 21:04

    Is het nu al het moment om de schuiflade te plaatsen? Ik zie dat er veel vocht in de kasten zit. Of is juist nu ventileren nog belangrijk?

    Ha Matthijs, heb je de dekplank of dekplaat wel goed geïsoleerd? Dat is echt een must om het boven de wintertros droog te houden. Het vocht kan altijd via de vliegopening naar buiten. In Duitsland propageert men een open bodem in de herfst en een dichte in winter en voorjaar. Persoonlijk laat ik de laden er het hele jaar in om de mijten te kunnen tellen. Groet, Ben

  • anneke

    13-09-2024 om 12:21

    Hallo Ben,
    deze winter wordt de eerste voor mijn volkje in de topkast. Ik heb op de kast een plexiglas plaat en daarop een multiplexplaat. Daarop de deksel. Men heeft me verteld dat dit voldoende is?

    Ha Anneke, ik ben bang dat ze je verkeerd hebben voorgelicht. Een multiplexplaat isoleert nagenoeg niet. Vervang die svp door een goed isolerend plaat hard schuim of steenwol of schapenwol.
    Zodra je condensvorming ziet aan de onderkant van je plexiglas weet je dat de isolatie onder het dak onvoldoende is. Groet, Ben

  • Johan Serpentier

    14-09-2024 om 10:24

    Hoi Ben, sinds 30 juli gebruik ik voor de varoabehandeling de Polyvar Yellowstrips. OP dit moment was er nauwelijks honing aanwezig. Vandaag 14 september zitten sommige kasten op de broedbak compleet vol met honing(22kg). Kan ik hiervan nog honing oogsten desondanks het voorschrift van Polyvar die vermeldt dat je dit niet doet tijdens de honingdracht omwille van de vliegactiviteit van de bijen of is dit meer omwille van de varaobestrijdende stoffen in de strips die ook in de honing terecht komen? Wat is jouw mening hieromtrent? Nog eens veel dank. Groetjes, Johan uit Tielt België

    Dag Johan, dit middel is een hard chemisch middel, waarbij de producent waarschuwt om het niet tijdens de honingdracht in te zetten. Hierbij doelend op de consumptie van dergelijke honing. Het is dus verboden dergelijke honing in de handel te brengen. Ook wordt gewaarschuwd voor het ontstaan van resistentie onder de mijten bij meerjarig gebruik van Polyvar strips. Persoonlijk wil ik dit middel ten strengste ontraden vanwege de snel ontwikkelende resistentie tegen het middel en het feit dat dit harde chemie betreft. Groet, Ben

  • Rob.

    14-09-2024 om 11:31

    Dag Ben,
    Ka ik de geslingerde honing ramen ook even boven op het volk plaatsen
    met een rooster eronder? Na een week weer eraf halen?
    Als ik nu twee volken wil verenigen door ze op elkaar te plaatsen, dan zit het bovenste volk boven het wintervoer van het onderste volk.
    Trekt het bovenste volk naar beneden, of blijven ze midden in zitten?
    Beide volken zijn even sterk maar ik wil de beste moer aanhouden om het aantal volken te beperken. Graag jou advies. Gr. Rob.

    Dag Rob, wanneer je een geslingerde hk wil schoon laten maken door de bijen, leg dan een vel zacht plastic op de hk zodat deze voor 90% afgedekt wordt. Door de open strook van een paar centimeter komen ze naar boven en blijft de moer beneden. Met een moerrooster heb je kans dat ze weer honing of nectar naar boven dragen.

    Waarom laat je de minste moer niet hemelen en zet je het beste volk met wintervoer bovenop het mindere volk? Dan blijft het wintervoer boven en kun je de onderbak eind de februari wegnemen. Groet, Ben PS doe dit vroeg in de avond, overdag zou er ruzie kunnen ontstaan vanwege de wachtbijen in het onderste volk die de haalbijen uit het andere volk tegenhouden

  • Willem

    14-09-2024 om 16:35

    Hoi Ben, ik heb een moerloos volk momenteel. Laatste broed is uitlopend. Kan ik nu nog een nieuwe (leggende) koningin invoeren? Alle ramen zijn bezet met bijen.

    Ha Willem, weet je zeker dat dit volk moerloos is? Het is niet abnormaal wanneer overjarige moeren in september uit het broed gaan. Ik zou eerst via een raampje open broed (mits je dat kunt vinden in een ander volk) uitproberen of ze inderdaad redcellen aanzetten. Pas daarna zou je een nieuwe leggende moer kunnen invoeren, eventueel via vereniging van twee volken. Groet, Ben

  • Sander Komen

    14-09-2024 om 20:03

    Hoi Ben
    Heb 3 jaar geleden mede gemaakt en nu afgetapt in flessen van een liter denk jij dat er nog sprake is van methanol of is is dit niet gebruikelijk?

    Ha Sander, dat is afhankelijk van de gistcellen waarmee je begonnen bent. Ik zou gewoon eerst zelf "nippend" proeven of een mede-kenner laten proeven. Groet, Ben

  • J El

    14-09-2024 om 20:36

    Dag Ben,
    Ik heb vandaag een aantal van mijn volken gecheckt op al het aanwezige wintervoer. Hier kwam ik erachter dat ik iets te ethousiast ben geweest.
    Ik heb nu een aantal volken die 9 van de 11 ramen stampvol hebben zitten met wintervoer. Zij bezitten dus toch zo'n 18 a 20 kg aan wintervoer. Kan dat veel kwaad, of moet ik er wat ramen uit halen?

    Dag J., ik zou 1 vol raam in ieder volk naast het broednest vervangen door een leeg uitgebouwd raam, zodat de bijen toch een wintertros kunnen vormen in de lege cellen. Groet, Ben

  • Sanneke

    18-09-2024 om 22:24

    Hoi Ben, is het een probleem als er toch nog een koninginnenrooster tussen broednest en honingkamer zit (waar het wintervoer is opgeslagen. Voer zit boven broednest) Ik heb een heel sterk maar onvriendelijk volk. Uit eigen veiligheid :) Wil het zo min mogelijk verstoren en koningin in nieuwe seizoen vervangen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.