15-05-2025

Mierenleed, natuurraat slingeren en dadantvolken

De pseudoacacia bloeit nu volop in de Achterhoek, dankzij het warme zonnige weer wordt er goed opgevlogen. 

Mierenleed

In april en mei tref ik heel vaak duizenden mieren en miereneitjes aan op het folie en de dekplanken direct onder de kastdaken. Wat ik ook probeer, ze blijven terugkomen. Koperen munten hebben nauwelijks effect en vorig jaar bleek ruwe ongewassen schapenwol een probaatmiddel tegen mieren. Echter schapenwol vraagt veel ruimte en is weer lastig verkrijgbaar. 

Twee weken ervaarde ik een eureka momentje. Door de positieve ervaringen met walnotenbladeren tegen de wasmot kwam ik op het idee van gras tegen de mieren. Je trekt gewoon en forse hand gras af van een pol en doponeert dat op de dekplank. Werkelijk waar.... het werkt fantastisch. De mieren stichten geen nesten met eieren meer onder het dak. Zelfs enige sprieten gras tussen de randen van styroporkasten houdt ze daar ook weg.

Natuurraat slingeren

Tijdens het laatste NBV-webinar kwam het onderwerp residuen in onze kunstraat aan de orde. Hierbij werd verondersteld dat natuurraat niet goed geslingerd kan worden. Onderstaand zie je foto's van een raam natuurraat, dat ongeschonden de slinger uitkomt. Bij mij uit een radiaal slinger, maar met enige voorzichtigheid gaat dit ook goed in een zogenaamde slinger met RVS-binnenmand. Je kunt natuurlijk ook de gewone bedrading in de lege raampjes plaatsen, dat maakt de raat oersterk. Zelf gebruik ik al 25 jaar kringloopwas, die nog steeds volgens een Duits labo-onderzoek residuvrij is.

   

Dadantvolken

In onderstaande video's een beeldverslag van de stand van zaken deze week van een volk dat 6 jaar geleden ontstond vanuit een miniplusje. De afgelopen 6 jaar is dit volk op geen enkele wijze behandeld tegen de mijten. Een mooi voorbeeld wat de combinatie van VSH-bijen en kleine cellen aan voordelen brengt. In dit volk zijn twee keer de zwermcellen gebroken en inmiddels is de zwrmdrift verdwenen.

In de tweede video een voorbeeld van twee volken, die afgelopen winter nog gehuisvest waren in tweerands miniplusjes. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Xander

    15-05-2025 om 10:58

    Goede tip van dat gras tegen de mieren. Al komen de mieren niet in de gesloten kast, zijn ze wel een beetje lastig als de kast open gaat.

  • Lydia van Egmond

    15-05-2025 om 11:10

    Hoi Ben, over twee weken heb ik volop onbehandeld Shetland schapenvacht voor je, bij ons af te halen in Varsseveld.
    Laat maar weten of je interesse hebt .

  • Jan Roodenburg

    15-05-2025 om 11:47

    Hoi Ben wat interessant wat je altijd vertelt. Ik heb al meer dan 50 jaar bijen de Hollandse zwarte bij met alles wat anders is door de natuur, niet ras zuiver.
    Nog nooit heb ik de varroa mijt bestreden mijn bijen doen dat zelf. Altijd 20 volken, ik ben dit jaar teruggegaan naar 7. Groetjes.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.