29-11-2024

Natuurinclusieve landbouw en natuurinclusief imkeren?

In Natuurbericht.nl stond een interessant artikel over het uitstellen van de eerste maaironde bij de teelt van luzerne. Hiermee zou met name de veldleeuwerik gediend zijn, die als grondbroeder zijn nestjes tussen dit hoge gewas maakt. Wat niet benoemd wordt in het artikel zijn alle insecten, die geweldig kunnen fourageren op dit gewas. Het is een echt vlinder- en bijengewas. 

Ooit stond ik met een imkervriend in de Flevopolder op een akker met veldbonen, die mede door het slechte weer niets opbrachten voor de bijen. We hadden blijkbaar het geluk aan onze kant omdat er ook nog enige tientallen hectaren luzerne ingezaaid waren. We hadden dus echt de mazzel dat het een week tropisch warm werd - in die jaren 25 tot 30 graden - en dat wij met onze bijen pal aan de akker stonden, die als laatste van alle percelen gemaaid werd. 

Het in volle bloei staande gewas werd enorm bevlogen, en de kasten liepen van boven tot onder helemaal vol met een waterachtige nectar. Alle ramen dropen van de nectar. Het leek wel alsof het regende. Nooit eerder had ik dit fenomeen ervaren, de broednesten waren vrijwel volledig verdwenen.

Als het goed is, zijn onze broednesten inmiddels nu ook verdwenen door gebrek aan dracht en lichturen en de invallende koude. Over ruim drie weken kruipen we naar het licht en zullen de broednesten weer in beginsel aangelegd worden. Het weer in januari en februari bepaalt vervolgens of deze nestjes zich verder ontwikkelen of klein blijven. 

Op onderstaande foto's zie je hoe variabel de wintertros is. Vooral de nachttemperatuur bepaalt in de ochtend de grootte van de wintertros en daarmee het aantal straatjes. Ga vooral in de vroege ochtend de oxaalzuursuikerwateroplossing druppelen. Vandaag zou een mooi moment zijn, want morgen blijft het ook nog koud. Althans dit geldt voor het oosten van Nederland. Ga vooral oxaal druppelen wanneer er een paar dagen met koude nachten in de weersvoorspelling zit. Dan blijft de wintertros behouden en verdeelt het oxaalzuur zich goed onder de bijen. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

  • Herman Hulleman Harderwijk

    30-11-2024 om 10:48

    Dag Ben,

    In het overzicht van de NBV vind ik het niet, daarom mijn vraag hier.
    Dit had jaar had je het over de Zuiger; als manier om afleggers te maken. Ik meen mij te herinneren dat je toen ook een documentje in een link had staan over de theorie. Klopt dat? Zo ja, waar kan ik het vinden/kun je dat linkje aan mij sturen? Dank. Ik wil deze manier volgend jaar eens gaan beproeven.

    Dag Herman, de naam van het blogbericht was zuigeling. Je vindt het bericht met deze URL: https://login.debijenhouders.nl/blog/5b-de-zuigeling-variant-op-veger
    Groet, Ben

  • Gudula

    30-11-2024 om 19:13

    Goede avond Ben,
    Een trouwe lezer van je blog komt even door met de vraag of je met oxalen het druppelen bedoelt?
    Boeiend ook je foto's met de straatjes ontwikkeling.

    Dag Gudula, inderdaad bedoel ik hiermee het druppelen van de oxaallzuursuikerwateroplossing. Ik zal de term veranderen. dank je. Groet, Ben

  • Paul Tenniglo

    01-12-2024 om 13:19

    Hoi Ben, veel dank voor je blogs die ik nooit oversla! Nu de vraag: vanochtend 1 december zag ik dat er wat condenswater uit het vlieggat droop bij één van de kasten. Is dat erg? Wat doe jij daartegen? Ik heb de kasten al wel met een plankje aan de achterkant iets scheef / hellend naar voren gezet. Alvast bedankt!

    Ha Paul, jouw oplossing om de kast iets hellend naar de voorkant te zetten is voldoende. Die condens is het natuurlijke gevolg van de verbranding van voedsel door de bijen. Wij ademen ook vocht uit, dat doen de bijen ook. Dat vocht condenseert op koude vlakken in de kast. Het kan geen kwaad. Sterker nog in januari wanneer er weer een broednestje ontstaat, nemen de bijen het zelf weer op om wintervoer te verdunnen en op te nemen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.