14-12-2024

Q & A rondom imkeren

in deze rubriek kun je vragen achterlaten, die niet gerelateerd zijn aan een specifiek blogonderwerp 

Deel dit bericht

Reacties

  • Korneel

    15-12-2023 om 09:44

    Als ik 1 groot volk en een klein (of heel klein) volkje naast elkaar heb, dan dan ik deze tijd van het jaar: verenigen. Maar:
    1. Ik hoop dat de koningin van het kleine volkje dan mag ophoepelen?
    2. Komt de viruslast toch ook mee van het kleine volk?

    Ha Korneel, ik zou een klein volk nooit verenigen met een sterk volk, vanwege de reden die jezelf noemt, namelijk de viruslast van het kleine volk. Ik voeg uitsluitend zwakke en gemiddelde volken of zwak en zwak samen maar sterke volken verander ik niets aan.
    Je moet gewoon hopen dat het kleine volk het redt, blijft de winter mild dan kun je geluk hebben. Je kunt in maart een klein volk wel gescheiden door een moerrooster boven op een sterk volk zetten. Dan kan het kleine volk zich herstellen. In maart zit er weer volop groei in de volken en kan het op elkaar plaatsen geen kwaad meer. Groet, Ben

  • Lineke

    15-12-2023 om 19:37

    Hoi Ben,
    Onze Portugese bijtjes hebben de continue aanvallen en stress van de Aziatische hoornaar helaas niet overleefd. We hebben gedaan wat we konden om ze te helpen, maar vandaag trof ik een lege kast aan. Ik zag het de afgelopen weken al aankomen, het volk werd steeds kleiner en de hoornaars bleven jagen. Maar ik kon niets meer voor ze doen. De kast ziet er nog helemaal netjes uit. Volledig volle verzegelde honingkamer. Nog veel gesloten en uitlopend broed (wat helaas niet meer tot leven heeft mogen komen), met daaromheen een keurige krans van stuifmeel en honing. En nog een paar van de kou omgekomen bijtjes en uitlopend broed wat niet meer tot leven heeft kunnen komen. Ze hebben tot het laatst toe gestreden. Triest

    Ik wil de kast nu opruimen, wie weet komt er komend voorjaar weer een zwerm op ons pad. Kan ik de ramen met verzegelde honing bewaren, of kan ik ze nu beter slingeren? En de ramen met broed, kan ik die bewaren (maakt een nieuw volk dat weer schoon?) of kan ik die beter ruimen en nieuwe was erin zetten?

    Dank alvast!

    Groet, Lineke

    Ha Lineke, de ramen met honing kun je goed bewaren en hergebruiken in mei/juni. Alleen kun je wel last krijgen met wasmotten. Ik weet niet of je daar in Portugal ook last van krijgt. Je kunt de eitjes en ruspjes doden door de ramen 48 uur in de vriezer te doen en daarna in een afgesloten bijenkast.
    De ramen met open en gesloten broed kun je beter vernietigen of de delen met broed uitsnijden en weggooien. Meer succes met de volgende zwerm. Groet, Ben

  • Yassine

    16-12-2023 om 09:55

    Hoi Ben je hebt er al meerdere keren antwoord op gegeven maar ik kan het even niet zo snel vinden: de ramen waar broed in heeft gezeten uit een "verdwenen" volk: omsmelten of weggooien?
    groet,
    Yassine

    Dag Yassine, je kunt de ramen met broed gerust omsmelten. In de overgebleven gestolde was kunnen de virussen niet overleven. Groet, Ben

  • Sander

    18-12-2023 om 21:27

    Ha Ben,
    Kan je de Q en A vastzetten? Hij zakt nu naar beneden door nieuwe blogberichten ;)

    Vraagje: ik heb oxaalzuur van begin december in de koelkast staan. Hoelang kan ik dat bewaren?

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, je kunt het beste via de Blogcategorie Q&A een nieuwe vraag stellen. Je kunt al aangemaakte oxaalzuur een of twee maanden in de koelkast bewaren. Dus wanneer je in december klaar bent met oxalen, dan maar weggooien. Groet, Ben

  • Jantje

    19-12-2023 om 13:30

    Dag Ben,
    Hoe en waar kan je best je lege honingramen, lege broedramen en dergelijke bewaren.
    Sommigen zeggen in diepvries (goed als je niet veel hebt op te bergen), anderen zeggen gewoon buiten hangen (maar dit trekt wel Aziatiche Hoornaars aan) dus lijkt me geen goede oplossing.
    Wat is er de beste methode misschien eens foto bij zetten?

    Fijne Kerstdagen en beste wensen en veel succes met de bijen in 2024!
    groeten Jan

    Ha Jan, ik zou uitsluitend schone onbebroede ramen bewaren. Alles dat bebroed is zo snel mogelijk omsmelten.
    Ik stapel de bakken met geslingerde nog natte HK-ramen gewoon op tot aan het plafond van de (onverwarmde) schuur. Op de bovenste bak komt een dekplank te liggen. Tussen alle bakken leg ik verse walnotenbladeren.
    Van een stapel honingkamers hoef ik geen foto te maken, je weet hoe dat eruit ziet. Fijne kerstdagen en een heel mooi bijenjaar! Groet, Ben

  • Henk

    24-12-2023 om 20:34

    Dag Ben, beste wensen en gezondheid.
    Kun je de arrestraam methode met Dadant (Blatt) methode toelichten of heb je dit onderwerp al ergens behandeld?

    Dank je Henk, ik had er al eens een blog over geschreven. Zie:
    https://login.debijenhouders.nl/blog/7a-de-arrestraammethode-biotechnisch-mijten-wegnemen
    Dit bericht is nu opgenomen in de blogcategorie "de online imkerpraktijk".
    Groet, Ben

  • Jasper

    26-12-2023 om 17:25

    Hoi Ben,

    Wat handig, zo'n Q&A-blog!

    Komend voorjaar wil ik een nieuwe methode van raatvervanging uitproberen; oude ramen eruit werken en nieuw kunstraat introduceren. Ik ervaar op dit moment het telkens eruit werken van 1-2 ramen als lastig, mede omdat deze ramen nogal eens bebroed blijken en ik het zonde vind om deze er dan uit te halen.

    Daarom speel ik met het volgende idee: bij maximale bouwdrift voeg ik één broedkamer toe boven de huidige broedkamer, met tussen beide broedkamers een moerrooster. In de nieuwe broedkamer 10 ramen met kunstraat. Vervolgens zoek ik de koningin op en stop deze in de broedkamer met kunstraat. De oude broedkamer haal ik na een week of 3-4 weg, dan is al het broed uitgelopen en heeft het volk hier 'geen verlies' van. Voordeel: ik ben in één keer klaar met raatvervanging, en door de korte broedstop mogelijk een gunstig effect op de zwermdrift en varroa.

    Graag jouw meedenken in deze methode; zie jij nadelen die ik nog niet ingezien heb?

    Ha Jasper, bij de eerste voorjaarscontrole eind maart/begin april heb je nooit 8 ramen broed. Hooguit 5 a 6 of zelfs minder. Dus op dat moment kun je altijd 2 voerramen of 2 kantramen vervangen door kunstraat.
    Jouw plan kan ook uitgevoerd worden, maar wellicht iets anders. Want bij jouw methode krijg je geen voorjaarshoning, echter wel uitgebouwde bk-ramen met veel broed en honing in de bk-ramen. Hiermee rem je inderdaad de zwermdrift, maar het vergrote broednest is ideaal voor de mijtenreproductie. Dus geen oogstbare honing en veel mijten. Wat kun je beter doen?
    Houd het volk tijdens het voorjaar in 1 BK met moerrooster en een halfhoge hk. Indien deze hk vol bezet is met bijen plaats je een bk erop met kunstraat. Na de voorjaarsdracht haal je de onderste volle hk weg en die kun je slingeren. Nu laat je bovenste bk staan als hk. Tijdens de zomerdracht loopt deze vol met honing. Half juli deze bk slingeren.
    Na het slingeren een middelste raam eruit halen en je zoekt de moer onderin op. Het raam broed plus moer plaats je midden in de geslingerde bak met natte ramen. Onderin aan 1 kant een sluitraam plus het moerrooster op deze bk leggen. De geslingerde bk met moer erop zetten. Na een week het oude raam met broed naar beneden plaatsen en een uitgebouwd nieuw raam plaatsen.
    Medio augustus voor het inwinteren is je onderste bk uitgelopen en kun je deze wegnemen en vervangen door je hk met geslingerde hk-ramen om ruimte te geven aan de bijen.
    Eind februari kun je de onderste hk weer wegnemen. Zo kun je 100% van je bk-ramen vernieuwen één seizoen en houd je het broednest beperkt en oogst je voldoende honing. Groet, Ben
    Groet, Ben

  • Jasper

    01-01-2024 om 16:29

    Hoi Ben,

    Dank voor je reactie! Ik begrijp dat je het vermoeden hebt dat de nieuwe, bovenop geplaatste broedkamer als honingkamer gaat werken. Is dit ook het geval als je de onderste, oude broedkamer al na 3 weken weg haalt? Dus op het moment dat het broed in die kamer is uitgelopen. Waardoor je de bovenste broedkamer weer tot enige broedkamer maakt (en in de weken daarna de honingkamers daar bovenop gaat plaatsen).

    Mijn gedachte is dat het volk nog druk bezig is met het kunstraat uit te bouwen. En er dus hooguit maar een beetje honing in op zal slaan, die ze daarna weer omhoog slepen naar de honingkamers die erop gaan komen.

    Groetjes,
    Jasper

    ha Jasper, indien je de 2e bk met kunstraat bovenop de hk plaatst met een moerrooster onder de hk, zoals ik adviseerde, dan kan er nooit broed in die 2e bak komen. Omdat de moer in de 1e bk onder het rooster zit, blijft deze bk altijd broed bevatten. Dus die kun je niet weghalen.... In mijn opzet krijg je maximaal honing en 100% nieuwe uitgebouwde bk-ramen. Je kunt natuurlijk hierop varianten bedenken. Echter die maken het slingeren van honing minder haalbaar. Groet, Ben

  • Mark

    29-01-2024 om 19:43

    Hallo Ben, vroeg me af in hoeverre een volk in staat is een nieuwe koningin voort te brengen in deze tijd van het jaar. Verondersteld dat er meer dan voldoende langlevende winterbijen zijn, en het volk redcellen aanzet van bevruchte eitjes, en hier een gezonde koningin uit geboren wordt, hoelang kan de nieuwe Q de bruidsvlucht maximaal uitstellen? Wacht zij simpelweg op voldoende buitentemperatuur en tot de dag lang genoeg is? Is hier ooit studie/onderzoek naar gedaan?

    Dag Mark, de maximale termijn waarbinnen na de geboorte de paringsvlucht moet plaats vinden bedraagt een maand. Daarna gaat ze zonder sperma aan de leg en krijg je in het voorjaar bultbroed te zien. Groet, Ben

  • Hendrik

    04-02-2024 om 15:38

    Hallo Ben,

    Vorig jaar heb ik van een imker de tip gekregen om honingkamers op te slaan met mottenballen er tussen als bescherming tegen wasmotten. Zodoende heb ik de honingkamers in torens opgestapeld met op verschillende plekken mottenballen er tussen.

    Helaas lees ik vandaag op allerlei blogs berichten dat dit op z'n zachtst gezegd "niet zo slim is". Mottenballen bevatten of naftaleen of para-dichloorbenzeen. Op de verpakking staat niet benoemd uit welke substantie het is opgebouwd, dus met deze vraag heb ik een e-mail verstuurd naar de verkoper. Ik vrees er echter voor dat het om naftaleen gaat...

    Nu is mijn vraag of jij weet in welke mate de honingkamers nog bruikbaar zijn na goed luchten in het geval dat het om naftaleen gaat. Is het raat nog bruikbaar? En zijn de houten honingkamerraten nog bruikbaar? En de houten honingkamers?

    En als het gaat om para-dichloorbenzeen?

    Alvast bedankt

    Dag Hendrik, dat was wel een hele slechte tip van die collega-imker. Naftaleen wordt verdacht van het veroorzaken van kanker. Het is oplosbaar in water en komt via die weg in honing en wintervoer terecht.
    De stof paradichloorbenzeen (moderne mottenballen) is schadelijk voor het milieu en voor vissen. Het wordt opgenomen in raten en honing/wintervoer en is slecht afbreekbaar. De stof is in het kader van de Bestrijdingsmiddelenwet niet afzonderlijk onderzocht.

    Uit voorzorgsprincipe zou ik persoonlijk alle ramen, die direct in contact geweest zijn met de mottenballen uitsnijden en opnieuw voorzien van kunstraat. Voer en was uit voorzorg vernietigen. Voor gebruik van bakken en ramen goed luchten. Groet, Ben

    PS door uitsluitend niet-bebroede-ramen op te slaan, desnoods net geslingerd en te voorzien van verse walnoten bladeren is de schade van de wasmotlarf minimaal.

  • Stanny

    05-02-2024 om 12:41

    Hoi Ben ,
    ik zou een volk met kast 300 m moeten verplaatsen naar mijn bijenstand thuis.
    Het is nu nog redelijk fris en de temperatuur gaat volgend weekend van 5° s'nachts naar 8° overdag en dit bij regenweer. Ik lees dat het mogelijk zou zijn en dat ik voor de uitgang wat den- en looftakken moet leggen , zodat de bijen die buiten komen zich eerst terug gaan orienteren en niet naar de oude standplaats terug gaan.
    Wat is uw gedacht hierover ?

    Ha Stanny, bijen hebben drie weken kou met "binnen zitten" nodig om hun geheugen te wissen. De kou is natuurlijk regionaal verschillend, maar mijn bijen hebben afgelopen week en zelfs gisterochtend nog gevlogen. Er komt nog kou, maar ook zo'n. En hoelang duurt die periode?
    Mocht geen drie maar twee weken kou hebben zonder bijenvlucht, dan kun je ze inderdaad met kersttakken of coniferengroen dwingen om zich te oriënteren. Maar houd ze de eerste dag van vliegen extra in de gaten. Een deel zou terug kunnen vliegen. Groet, Ben

  • Hendrik

    05-02-2024 om 19:19

    Hallo Ben,

    Dank voor je antwoord; ik lees dat naftaleen (de stof waar het waarschijnlijk om gaat) voornamelijk vetoplosbaar is en dus makkelijk in de was terecht komt. Ondanks dat het maar om een 'paar gram' verdampt nafateleen gaat, neem ik geen risico's: ik ga alle raten uitsnijden, honingkamers luchten, soppen, hogedrukspuit reinigen en uiteindelijk weer kunstraat erin. Dit ook omdat ik de honing deels verkoop, en hierin geen enkel risico wil nemen. Een pijnlijke les... het gaat om 20+ honingkamers...

    In het voorjaar maar de uitbouw van de kunstraat stimuleren met 1:1-suikerwater..

  • ivo

    21-02-2024 om 21:45

    goedenavond,
    binnenkort hopen we nieuwe imkers of imkers met winterverlies blij te maken met een aflegger.
    Maar welke kasten zijn compatibel met elkaar? Wie kan welke ramen ontvangen? Meer specifiek: welke kasten kunnen langstroth broedramen ontvangen?
    dank u
    beste groeten.

    Dag Ivo, langstrothramen passen uitsluitend in langstroth en dadantblatt kasten. Groet, Ben

  • Hans

    05-03-2024 om 09:54

    Hallo Ben, ik heb een paar jonge volkjes overwintert op 2 randjes miniplus en heb de indruk dat ze nu al barsten vol zitten.
    Kan het kwaad om ze nu al op een spaarkast te zetten met sluitblokken?

    Dag Hans, ik zou as vrijdag bij mooi eerst maar eens checken of ze onderin ook barstensvol zitten. Zo ja, dan kun je ze rustig op een spaarkast zetten. De warmte blijft toch boven in de MP-randjes en ze groeien langzaam naar beneden. Ik doe het meestal eind maart. Groet, Ben

  • Sander

    07-03-2024 om 08:20

    Ha Ben,

    Ik heb een volk op 4.9 en 3 ramen 5,1. Het broednest bevindt zich nu uitsluitend op 5.1mm. De 2 ramen links naast het broednest waren nagenoeg leeg, en niet heel mooi uitgebouwd. Ik heb deze lege ramen vervangen voor 4.9 kunstraat, en links van deze kunstraat een vol raam voer gehangen. Nu met de vorst trekt het volk zich (logisch) terug op de 5.1mm, en lijken ze de 2x kunstraat als een brug te zien, en wordt dus ook niet aangeroerd. Het volk bezit bij 10 graden zeker 8 a 9 ramen, nu trekken ze zich terug op 4 a 5 ramen bij 0 graden. Zou het beter zijn om aan beide zijden van het broednest 1 raam voer te hangen en 1 raam kunstraat? Mijn gevoel zegt van wel, maar toch twijfel ik, want mogelijk redden de bijen het ook wel zonder dat ik dat doe.

    2e vraag: ik heb 4 wat klein uitgewinterde volkjes (3-4 ramen, met op 2 ramen een klein broednestje). Is het wijs om deze te verenigen tot 2 volken, en zo ja, kan ik dan gewoon het broed bij elkaar hangen en de kasten weer sluiten?

    Hoor het wel!

    Groet,
    Sander

    Beste Sander, volgens mij is het veel te vroeg in het jaar om al kunstraat te geven. In maart/april worden de oude winterbijen vervangen door de nieuwe generatie zomerbijen, hierdoor kan er een dip ontstaan in de bezetting, waardoor bij koude nachten de bijen moeite hebben het broed warm te houden. Ik zou dus nu nog geen kunstraat tegen het broednest aanhangen, maar wachten op een betere bezetting dan de huidige 5 raampjes (bij kou) alvorens er kunstraat in te hangen. Je kunt dus beter een raam voer tegen het broednest hangen zodra het as zaterdag warmer wordt. Verder nog zo weinig mogelijk in de bijen werken.

    Je 2e vraag: het is inderdaad verstandig om de vier kleine volkjes twee om twee te verenigen. Inderdaad de ramen met broed bloksgewijs tegen elkaar hangen. Doe dit alleen bij 15 graden en een zonnetje en werk snel. De moeren vechten het onderling wel uit. Groet, Ben

  • J El

    16-03-2024 om 18:35

    Dag Ben,
    Hoelang zijn candipoline gold en apifonda houdbaar?
    MvG

    Dag J., op de verpakking moet een houdbaarheidsdatum staan. Een kleine overschrijding kan nog wel, maar supplement houdbaar tot dec 2023 zou ik nu meer gebruiken. Groet, Ben

  • Harry

    19-03-2024 om 00:47

    Dag Ben,
    Ik was 9/3 bij je verhaal over koninginnenteelt.
    Je had het daar over een stereomicroscoop die handig is om, bij wat minder goede ogen, de juiste maat lafjes op te lepelen. Heb je ook ervaring met zo'n digitaal gevalletje waarmee je op het scherm e.e.a. goed kunt volgen?
    Conrad, maar ook anderen hebben zoiets voor rond de 75 Euro.

    Dag Harry, ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik had onvoldoende werkruimte. Ik kon de raat er niet onder zetten. Een borduurloep met led-verlichting werkt ook prima. Groet, Ben


  • Joost

    22-03-2024 om 09:17

    Goedemorgen Ben,

    Gisteren heb ik een klein volkje op 4 ramen met Q verenigd met een volk op 8 ramen zonder Q. Echter keek in vanmorgen en zag dat er helemaal geen kranten snippers op de varroa lade lagen en de krant was inderdaad nog helemaal intact (krant gisteren nat gemaakt en enkele gaatjes in gemaakt).

    Wat is jou advies?

    Een week geleden heb ik in het volk zonder Q al eens een raampje met Q en circa 100 bijen gehangen (dit was een volk dat heel klein de winter uit was gekomen), deze Q is helaas niet aangenomen, vandaar dat ik nu het zekere voor het onzekere neem op te verenigen dmv krant.

    Ha Joost, toch even de vraag hoe weet jij zeker dat er geen Q in dat volk zit? Je kunt overigens rustig in de maanden met een R de krant achterwege laten. Groet, Ben

  • Joost

    22-03-2024 om 10:49

    Hoi Ben,

    Ik denk dit om de volgende redenen:

    in dit volk (nieuwe Q 2023 van broed aflegger) zaten eind 2023 nog wisselcellen, deze heb ik weggehaald (omdat ik niet zeker wist dat het wisselcellen waren en omdat het al laat in het jaar was en het niet zeker zou zijn dat de nieuwe Q nog bevrucht zou worden). Dit volk is redelijk groot de winter ingegaan. Dit volk leek ook 1 van mijn beste volken te worden,vlogen volop vanaf begin feb, kwamen met veel stuifmeel en het plexiglas was goed warm. Tijdens de voorjaarsinspectie van 2 weken geleden zat er geen broed
    larven of eitjes meer in het volk en was het volk al wat minder actief wat vliegen betreft En kwam er maar heel af en toe een bijtje met stuifmeel binnen terwijl de andere volken constant met stuifmeel binnen kwamen. Ook zaten er speeldoppen op de raten.

    Dus achteraf denk ik dus Day er wisselcellen zaten eind 2023 omdat de Q niet helemaal in orde was.

    Ik heb de Q niet kunnen vinden(ongemerkt).

    Maar de bijen zijn wel heel rustig en stertselen niet, dat vind ik dan ook weer vreemd.

    ha Joost, dus is mijn conclusie dat er een niet leggende oude moer in je volk zit. Deze heeft de ingevoerde moer afgestoken en dat zal opnieuw gebeuren wanneer je gaat verenigen. Sla de bijen anders af in een emmer en leg een moerrooster op je overblijvende bk met ramen. Op het rooster weer een lege bk en bijen uit de emmer erin kieperen. flink roken en je K blijft op het rooster lopen. Succes. Groet, Ben

  • Joost

    22-03-2024 om 11:51

    Bedankt met deze uitleg moet dat het inderdaad zijn.

    Na het middageten ga ik meteen kijken, hopelijk zijn ze nog niet door de krant gegaan en mocht het wel zo zijn dat de leggende Q dam de niet leggende heeft dood gestoken

  • Jonah

    23-03-2024 om 13:37

    Dag Ben,

    Afgelopen zondag de HK geplaatst (volk op 1 bak) met kunstraat en zonder moerrooster. Aangezien het slechte weer hier gisteren kon ik het rooster niet plaatsen. Vandaag valt het weer ook tegen. Wat kan ik het beste doen? Toch maar snel het rooster of wachten tot maandag? Aangezien het eigenlijk maar 5 dagen zonder mag las ik.

    Groetjes!

    Dag Jonah, voor bouwen is dracht nodig en veel jonge bijen, waarschijnlijk loopt het zo'n vaart niet. Je kunt door het folie zien of ze al bezig zijn in de hk. Anders wacht je nog een paar dagen tot het 13 graden wordt. Het is ook geen ramp wanneer er wat eitjes gelegd zijn. Gewoon rooster plaatsen wanneer je ziet dat ze zijn gaan bouwen. Met een pufje rook de bijen en moer naar beneden sturen. Groet, Ben

  • Cees

    23-03-2024 om 15:08

    Hallo Ben,

    Ik zit met het volgende:

    Heb 10 volken buckfst f1 en ook huis tuin e. Keuken bijen. Dit jaar wil ik gaan 1 baks inkerem met de buckfast em met de andere wil ik eerst HKs gaan plaatsen en daarna als er veel zermdrift komt eventueel nog een BK eronder.

    ik heb 6 volken waar ik 30 maart een HK op kan zetten (BK volledig bezet). Vorigjaar had ik 4 april de HKs geplaatst maar vanaf 11 april kwam er pas echt nectar in had ik het idee. Aangezien ik van de fruitboeren hier in de buurt hoort dat de natuur minimaal 2 weken voorloopt wil ik 30 maart HKs plaatsen u zie ik ook al vers nectar in de raten.

    Ik heb 1 volk wat echt super vol zit volledig bezet en het lijkt net op de wintertros zo vol + 7 ramen geslotenbroed, hier moet ik volgende week echt wat mee doen.

    Nu zie ik dat het weer wat ze af gaan geven toch weer wat minder is dan dat de voorspelling van een paar dagen geleden.

    Wat is jou advies voor 30 maart (met na Pasen a 13-14 gradenen wat regen on zeeland). Toch de HK of even wachten met de HK en toch eerst een BK eronder?

    Ha Cees, ook met regen en kou gaat de ontwikkeling van het broednest gewoon door, de jonge bijen lopen dagelijks uit en het volk heeft ruimte nodig. Dus honingkamers erop om de zwermdrift uit te stellen. Zodra ze de hk ingenomen hebben een 2e hk plaatsen met kunstraat. Dat tempert weer de zwermdrift etc. Groet, Ben

  • Cees

    24-03-2024 om 08:01

    Bedankt Ben voor je snelle antwoord.

    Als ik je antwoord goed begrijp moet je bij 1 baks imkeren dus een HK plaatsen in de volgende gevallen:

    1. wanneer er honing/nectar dracht.

    2. Om ruimte te geven (ipv 2e BK).

    ha Cees, zodra je bk 90% bezet is, moet je in het voorjaar ruimte geven ongeacht de dracht. Je moet namelijk overbevolking in de bk voorkomen. Zodra de 1e hk redelijk bezet is een 2e hk geven etc.
    Als er dracht is en de zon schijnt, lopen de hk's ook vol met honing. Soms moet je zelfs een 3e hk geven. Die 3e hk slinger je dan niet, die blijft erop als reservevoer. Groet, Ben

  • Sander

    27-03-2024 om 17:54

    Ha Ben,

    Weet jij toevallig of de boeken van Tom Seeley ook worden vertaald in het nederlands?

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, nee tot op heden niet volgens mij. Mocht je toevallig geïnteresseerd zijn in het Darwiniaanse imkeren, dan kun je dit terug vinden in mijn laatste imkerboek Eenvoudiger en duurzaam imkeren. Groet, Ben

  • Margriet K.

    31-03-2024 om 14:56

    Dag Ben, 14 maart jl. heb ik in een volk een broedraam gehangen om te zien of het volk echt moerloos was. Er kwamen 2 moerdoppen, 1 ervan is uitgelopen. (vandaag voorzichtig gekeken)
    Er zijn nog geen of weinig darren. Hoelang kan deze moer overleven voordat ze wordt bevrucht? Is het wenselijk om binnenkort weer een broedraam in het volk te hangen om het volk "aan de praat" te houden? Er zitten zo'n 8 ramen bijen in.

    Dag Margriet, ik zou inderdaad wekelijks één raam open broed bijhangen om via broedferomonen de eileggende werksters af te remmen. De maximale periode waarin een moer nog bevrucht kan worden, is ongeveer 4 weken. Je moet dus geluk hebben met een warmere dag, vanaf 20 graden gaan de darren op de vleugels. Groet, Ben

  • Judith

    31-03-2024 om 21:32

    beste Ben,
    Waar in Duitsland haal jij de was voor 4.9 cellen? En de afstandspijkertjes voor op de ramen? Waar kan ik die halen?
    Groetjes
    Judith

    Dag Judith, denk eraan dat je 4,9 niet direct kan toepassen. Eerst naar 5,1 en dan testen of ze 4,9 aankunnen. Kunstraat 4,9 en 5,1 mm en de kopspijkers van 10 mm kun je tegenwoordig bij alle bijenmateriaal winkels in NL bestellen. In Duitsland (fa Josef Rockl in Grafenau) laat ik mijn wasblokken omzetten naar kunstraat. Minimum hoeveelheid is 20 kilo. Hij verkoopt soms ook residuvrije 5.1 en 4,9 kunstraat in DuitsNormaal formaat (bijna simplex). Groet, Ben

  • Hans

    01-04-2024 om 17:55

    Hallo Ben,

    Ik heb een week geleden een HK geplaatst op een enkele BK (BK was volledig bezet).

    Nu zitten er soms maar 2 straatjes bijen in de HK maar soms ook maar een enkel bijtje (kijken via plexiglas)

    Moet ik de HK nu weer een poosje weghalen of lekker laten staan??

    Er zit minimaal 5 ramen broed in dus er komen nieuwe bijen aan:).

    Groet,
    Hans

    Dag Hans, lekker laten staan en hopen op beter weer aan het eind van de week, dan verandert het beeld wel. Groet, Ben

  • Jonah

    04-04-2024 om 18:37

    Hoi Ben,

    HK (bijna) volledig bezet. Ben dit jaar het eenbaks imkeren uit aan het proberen. 2e HK mag er nu dus al op?

    Groetjes!

    Ha Jonah, ja vrijdag of zaterdag kun je de 2e hk wel plaatsen. Groet, Ben

  • J El

    06-04-2024 om 15:19

    Goedemiddag,
    Ben vandaag geschrokken hoeveel de volken aan voer verbruikt hebben in plaats van gehaald hebben. Dit zal aan het grote broednest en het weer liggen. Twee zijn zo ver dat ik moet gaan bijvoeren, maar hoe voer ik suikerwater bij, zonder dat het in de honingbak opgeslagen gaat worden. Ook ik pas inmiddels het eenbakkensysteem toe.

    dag J., gewoon 2,5 kilo suikerdeeg op het voergat. Dat gebruiken ze alleen als reserve op de momenten dat er niets binnenkomt. Ze slaan het niet op in deze tijd van het jaar. Groet, Ben

  • Hans

    09-04-2024 om 22:05

    Goedenavond Ben,

    Gisteren met 20 graden waren bijna al mijn 8 volken de HKs volledig bezet maar vandaag met 12 graden en veel wind was er maar 1die volledig bezet was. De rest varieerde van 3 tot 7 straten.

    Als ze voor meer dan 75% bezet zijn kan ik een 2e plaatsen. Maar wat moet ik nu aanhouden :). Bij mooi weer of slecht weer?

    Dag Hans, kijk maar op de dagen waarop het kouder is, dat geeft beter de echte bezetting aan. Dus bij 8 straten bezet volgende hk erop. Groet, Ben

  • Cees

    13-04-2024 om 07:33

    Goedemorgen Ben,

    Komende maandag en dinsdag geven ze slecht weer af. De dagen er na wel koudere temperaturen van 11 tot 14 graden maar wel met best wat zon uren.

    Mijn vraag is: komt er nectar binnen op mooie zonnige dagen met temperaturen tussen de 11 en 14 graden? Of gaan ze juist van de opgeslagen voorraad gebruikmaken?

    Ha Cees, bij 11 graden zal er weinig nectar binnenkomen, echter bij 14 graden en zon mag je nog wel iets nectar verwachten. Maar open broed vergt veel voer. Groet, Ben

  • Jantje

    13-04-2024 om 17:47

    Dag Ben,

    Is het nodig om honing te roeren of kan je die ook direct inpotten?
    Vind daar nergens iets over terug.
    Ik laat de mijne altijd even rijpen en roeren, maar nu vraag ik me dus af het echt moet. Zonee, wat is het verschil dan ?

    mvg
    Jan

    Dag Jan, in principe kun je honing na drie dagen rijpen in de potten doen. Het schuim en de luchtbellen eerst afscheppen.

    Het tweemaal daags roeren gebeurt vaak bij voorjaarshoning, zoals koolzaadhoning, omdat deze snel kristalliseert. Door het roeren ontstaan fijnere ,kristallen en blijft de honing smeerbaar. Zonder roeren wordt de honing harder. Wanneer de honing er marmerachtig uitziet, moet je het in potten doen.
    Groet, Ben

  • Ramon

    13-04-2024 om 22:25

    Hoi Ben,
    Als ik een vlieger maak, kan ik dan direct 8-9 ramen met kunstraat 5.1 gebruiken bij de 2 oude ramen die nog 5.4 zijn ? Of is dat te veel van het goede?

    Ha Ramon, mits er niet al te veel dracht is, mag je verwachten dat ze de 5,1 redelijk netjes uitbouwen. Groet, Ben

  • Jonah

    25-04-2024 om 16:52

    Dag Ben,

    In je boek las ik over het hoekje van 8-11% wat je van het kunstraat wegsnijdt. Doet u dit op de gok of meet u het na?

    Groetjes Jonah

    Dag Jonah, ik heb de eerste keer uitgerekend met 8% en daarna doe ik het op de gok. Groet, Ben

  • Ramon

    29-04-2024 om 22:53

    Hoi Ben,
    Ik vroeg me af wat je ervaringen/advies is tav warmbouw vs koudbouw tav broednest en honingkamers.
    Honing kamers in warmbouw idd ramen sneller geheel gevuld ? Is er al een blog / filmpje hierover ?

    Ha Ramon, bij houten dadantkasten pas ik altijd warmbouw in de hk toe bij koudbouw in de BK en andersom. Ik denk dat warmbouw in de bk het voordeel heeft dat de bijen minder wintervoer gebruiken omdat de koude wind niet makkelijk binnen kan komen. Het nadeel is dat er iets meer vochtigheid ontstaat in maart/april. Daarna is dat weer over. Bij koudbouw in de dadant BK en warmbouw in de hk wordt de honing beter verdeeld over de hele HK. Bij Segeberger kun je hetzelfde principe toepassen. Groet, Ben

  • Dirk

    02-05-2024 om 13:48

    Hallo Ben

    Is het verstandig voor broedramen DADANT te maken met dezelfde oren 37,5 mm als deze van een SIMPLEX raam voor in een aangepaste TOP KAST ?

    Deze zijn ivm ERGOMIE toch beter te handteren niet ?


    En wat is nu de juiste maat voor DADANT ramen ik bedoel hiermee de lengte is dit 435 mm of 448 mm ?
    BLATT is 435 mm US is ook 435 mm MODIFIED is 448 mm zijn deze afmetingen juist ?

    Ha Dirk, ik zou zeker geen topkast in dadantformaat maken. Je krijgt veel te veel ramen met broed en honing. En dadant bk vol met honing is vreselijk onhandig en zwaar. US en modified is hetzelfde. Toplat us is ongeveer 48 cm en onderwater 44,8 cm. Groet, Ben

  • Elise

    02-05-2024 om 19:11

    Ha Ben,
    Ik wil dit jaar voor het eerst gebruik maken van miniplus kastjes. Ik wil hier jonge koninginnen uit laten lopen. Hier zit alleen natuurlijk geen raat in. Ik weet dat ik de kastjes 2 uur van tevoren moet vullen met jonge bijen, maar dan komen ze dus in een kastje zonder raat. Kan ik dan de dop er al in hangen? Of hoe kan ik de kastjes voorbereiden? Groet, Elise

    Ha Elise, iedere mp heeft 2 ruime opschepsoeplepels bijen nodig en een jonge moer. Ik zou de moeren eerst uit laten lopen in het pleegvolk. In een mp zonder broedramen koelen moerdoppen te snel af waardoor er ongetwijfeld moeren in de dop dood gaan. De mp's eerst drie nachten in de schuur laten staan zodat ze harmoniseren en een beetje gaan bouwen. Dus voerbakje erop of een intern voerbakje.
    In de avondschemering buiten zetten en nog twee weken met rust laten. Groet en succes, Ben

  • Elise

    02-05-2024 om 23:06

    Bedankt voor het advies! Dan gaan we het op die manier proberen. Maakt het nog uit welk voer ze dan krijgen, suikerdeeg, suikerwater, of ik las ergens droge kristalsuiker?

    Dag Elise, wanneer je er niet mee hoeft te reizen, zou ik 1:1 suikerwater gebruiken. Wel reizen, dan suikerdeeg. Zeker geen droge suiker, daarvoor moeten ze water halen en vaak werken ze het de kast uit. Groet, Ben
    ps interne voerbakje kunnen de bijen het beste vinden

  • Elza

    04-05-2024 om 17:04

    Hallo Ben

    Ik heb een kast staan met een bk, moerrooster, en dan 3 honingkamers. De laatste hebben we vorige week zaterdag geplaatst. Vandaag even gekeken en 9 straatjes zaten vol bijen van die 3e hk, nog niet uitgebouwd. Ik kon niet in de bk kijken want ze waren op zn zachtst gezegd niet blij dus maar met rust gelaten verder. Vorige week zaterdag wel uitgebreide controle gedaan en niks kunnen vinden aan speeldopjes oid. Mijn vraag is hebben ze nog voldoende ruimte? Of moet er nóg een hk op of beter een aflegger maken of kan ik ze nog een week met rust laten en dan weer controleren? Of heb je een andere suggestie nog ☺️.

    Alvast hartelijk dank weer

    Groetjes
    Elza

    Dag Elza, aangezien de bijen niet bouwen in de 3e hk hebben ze nog ruimte genoeg en verwacht ik eerder belegde zwermcellen in de bk. Ik zou dus wel de bk controleren en bij belegde doppen een aflegger of kunstzwerm maken. Groet, Ben

  • Elza

    05-05-2024 om 10:21

    Dank Ben voor je antwoord. Is er ook een mogelijkheid om zwermen te voorkomen zonder een aflegger oid te maken? Ik wil eigenlijk niet uitbreiden met mijn volken.
    Groetjes
    Elza

    Dag Elza, je hebt natuurlijk altijd de mogelijkheid om volken in het voorjaar en de nazomer te verenigen, zodat je niet groeit in de aantallen volken. Je hebt namelijk ook nog wel eens kans op wintersterfte.
    De tussenaflegger is een vorm van een tijdelijke afsplitsing van 1 a 2 weken, waarbij de volken daarna weer samengevoegd worden tot hetzelfde volk, dus geen extra volk. Je kunt ook nog demareren, hierbij zet je de moer op een raam broed in een onderbk onder een rooster zodat de zwermdrift uitblijft. Dit levert echter grotere volken op, die weer minder eenvoudig zijn te controleren.
    Kortom: voortplanting/zwermen hoort bij de instandhouding van de honingbij. Je moet hierin een eigen weg zien te vinden, die goed bij jou past. Groet, Ben

  • Sander

    07-05-2024 om 18:34

    Ha Ben,

    Hoelang is een oxaalzuuroplossing van 3% in suikerwater houdbaar? Ik lees over het reageren van het zuur met de suiker op internet.

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, slechts enkele weken, dus restant gewoon weggooien na gebruik in november/december. Groet, Ben

  • Elza

    09-05-2024 om 19:47

    Goedenavond Ben

    Hoe kun je het beste overschakelen naar cellen van 4,9? Ik heb nu nog gewoon de standaard (5,9?). Ik zag dat er ook cellen zijn van 5,1. Moet je die eerst als tussenstap doen of kun je gelijk naar 4,9 en hoe pak je dat dan aan? Of is het beter om op 5,1 te blijven?

    Groetjes
    Elza

    Dag Elza, via uitgebouwde 4,9 ramen kun je direct overschakelen. Echter zonder bestaande ramen van 4,9 moet je met de tussenmaat 5,1 gaan werken. Zodra allë ramen 5,1 zijn, kun je 4,9 gaan bijhangen.
    Groet, Ben

  • ivo

    10-05-2024 om 16:42

    De Aziatische Hoornaar is eerst in Frankrijk gemeld. Wie weet hoe men daar met de AH omgaat, en hoe erg de bijen onder AH lijden? danku. groeten

    Dag Ivo, de geluiden zijn per regio en jaar sterk verschillend. In dorpen worden ze nog wel bestreden net als hier de wesp. Dus alleen bij overlast. Imkers plaatsen veel lokpotten. Groet, Ben

  • Jasper

    10-05-2024 om 20:27

    Dag Ben,

    Gisteren had ik een zwerm bij 1 van mijn kasten. Onder het scheppen van de zwerm vlogen ze allemaal weer terug naar de kast. Ik dacht eerst dat de koningen niet is meegevlogen. Onder de kast in het gras lagen ook een aantal bijen. Hier de kast bij gezet en de koningen liep naar binnen. Heb toen alle bijen van de kast geveegd de nieuwe kast in en heb de kast eind van de avond op zijn nieuwe plek gezet. Vandaag weinig vliegende bijen en bij inspectie blijkt er 1,5 raat bezet met bijen incl een (naar mijn mening) een jonge koninggin. Wat zijn jou bedenkingen hiervover?

    Ha Jasper, met een jonge moer heb je dus een nazwerm te pakken. Die zijn in de regel kleiner. Maar deze is wel heel erg klein. Ik zou deze bijen in de avond terug afslaan op het volk. De 2 jonge moeren vechten het dan wel uit. Groet, Ben

  • Luc Smets

    12-05-2024 om 09:31

    Dag Ben,
    Mogen er darren mee in de starter?
    Of liever niet?
    Ik zie in het filmpje dat je bijen neemt van broedramen en de eventuele darren meeneemt in de starter.
    Grtj
    Luc

    Dag Luc, geen probleem die darren. De aanname is goed bij mij. Groet, Ben

  • Jasper

    15-05-2024 om 23:01

    Dag Ben, Moer is nu al aan de leg dus is denk ik toch de oude moer. Volk is nu wel super defensief en kan er niks mee beginnen. Dit was in het begin van het jaar niet het geval. Heb je hier een verklaring voor?

    Ha Jasper, wellicht mankeert er iets aan de oude moer. In dit soort gevallen laat ik het volk verder met rust en beheer ik uitsluitend de hk's. Dus bijplaatsen of afnemen om te slingeren.Groet, Ben

  • Rob.

    16-05-2024 om 08:27

    Hoi Ben,
    Ik heb een sterk bijenvolk op twee Segeberger broedkamers met daarboven 3 honingkamers.
    Ruimte genoeg zou je zeggen. Er zijn geen zwermcellen. (vorig jaar een p-moer ingebracht). Varroa lade is er al maanden uit.
    Toch hangt er al een aantal dagen een behoorlijke bijenbaard aan de voorkant van de kast.
    Ik vind op internet een aantal redenen zoals ze zoeken verkoeling, zwerm aanstaande, ruimte te klein.
    Ik heb niet echt behoefte aan een extra volk via een aflegger o.i.d. Ik heb ook niet echt behoefte aan een zwerm ;-)
    Moet ik aktie ondernemen?
    Ik denk nu bijvoorbeeld aan een lege honingkamer onder de broedkamers plaatsen zodat ze onder aan de ramen kunnen gaan hangen in plaats van buiten.
    Of moet ik ergens tussen de bakken een ventilatie spleet maken (lijkt me niet anders had Segeberger wel "iets" gedaan).
    Of moet ik in de bovenste broedkamer een ventilatie gat met rooster maken (lijkt me eigenlijk ook niet anders had Segeberger dat al wel bedacht)
    Of is dat allemaal wellicht toch een beetje teveel van het goede en kan ik het beter gewoon zo laten.

    Groet,
    Rob

    Ha Rob, indien de 3e hk goed bezet is met bijen, moet je er gewoon een 4e HK opzetten met een mix van uitgebouwd en kunstraat. Dan komen ze wel weer naar binnen. Groet, Ben

  • Jasper

    16-05-2024 om 11:28

    Dag Ben,

    Ja doe ik nu ook. 3 dagen over gedaan om alle 3 de broedkamerramen te doorzoeken en toch nog 10 zwermcellen gevonden. Heb ze op 1 mooie dop gezet en laat ze nu minimaal 6 weken met rust. Er gaat dit weekend enkel nog een nieuwe honingkamer op voor ruimte. Hopen dat de rust weer een beetje terugkomt. Zitten ook veel bijen op de vliegplank.

  • Sander

    16-05-2024 om 19:19

    Ha Ben,

    2 vragen.
    Wat betekent het als het open broed te weinig voedersap ontvangt? Ik heb 2 zwakke volken, waar ik in beide volken dit waarneem. Wat kan ik hier tegen doen?

    ha Sander, voor voedersap heb je veel jonge bijen nodig en honing en stuifmeel. Bij zwakke volken is de aanvoer van vers voedsel schaars en daardoor werken de voedersapklieren niet goed. vrgr Ben

    En ik heb een volk moerloos gemaakt, om haar morgen te voorzien van een rijpe dop van de koninginnenteelt. In dit volk zit nog een restje broed wat de komende weken uitloopt. Dan is het volk tijdelijk zonder gesloten broed, en dat is altijd het moment dat ik behandel met oxaalzuur. Nu met het mooie weer zie ik dat er best nog wel honing binnen komt in zowel het broednest als de honingkamer. De honingkamer kan er tijdelijk wel af rondom oxalen, maar de honing in de broedkamer wordt onherroepelijk de honingkamer ingedrukt straks, als de nieuwe koningin gaat leggen en de zomerdracht begint. Kan ik wel oxalen, en is dit geen probleem voor de honing? Of zo lang mogelijk wachten zodat er zoveel mogelijk honing in de honingkamer aanwezig is, om zo het risico te beperken?

    Groet,
    Sander.

    Ha Sander, uit het voorzorgsbeginsel moet je nooit bestrijden tijdens de nectardracht. Over twee maanden kun je de zomerbestrijding uitvoeren. Dat is mits goed en tijdig uitgevoerd echt voldoende. Groet, Ben

  • Sander

    24-05-2024 om 21:02

    Ha Ben,

    Een vraag uit interesse. Is een volk wat moerloos is, een gevoeligere prooi voor roverij? Ik merk dat een vlieger die geen voer aanwezig had, maar wel veel broed, flink aan het roven geslagen wat in een redelijk groot, moerloos volk. Ik had een rijpe dop ingevoerd, maar waarschijnlijk is hier iets mis gegaan. Ik heb de vliegspleet dusdanig klein gemaakt dat er een paar bijen in en uit kunnen vliegen tegelijkertijd, en in de vlieger een raam oud voer gehangen en een liter suikerwater gegeven.

    Hoor het graag!
    Groet,
    Sander

    ha Sander, moerloze volken laten allerlei taken uit hun "poten" vallen, zoals de verdediging, raatbouw, hygiene. Daarmee worden ze een prooi voor anderen.
    Vele imkers denken dat de speurzin van bepaalde bijenrassen de oorzaak is, echter het probleem van roverij wordt niet veroorzaakt door de honingzoekers maar door de verzwakte volken zonder moer of ander K probleem. Groet, Ben

  • Sander

    25-05-2024 om 10:30

    Aah, ik vermoedde het al. Ik heb kleine volkjes (2 ramen) met jonge koninginnen die vorige week zaterdag uit de doppen zijn gelopen. Ze zijn waarschijnlijk nog niet bevrucht. Liever wacht ik met invoeren tot deze koninginnen aan de leg zijn, maar als de roverij er door aan banden gelegd kan worden, zou jij dan adviseren om nu al een Q in te voeren?

    Groet,
    Sander

    Sander, zeker niet doen. Dat gaat je de koninginnen kosten.
    Voordat je koninginnen kunt invoeren, moeten ze zelf over gesloten broed beschikken en het liefst eigen bijen. Daarna kun je ze verenigen met het hopeloos moerloze volk.
    Groet, Ben

  • Nathalie

    27-05-2024 om 16:48

    Hoi ben, wij hebben sinds enkele maanden een eerste bijenvolk in ons voedselbos die vooral dienen voor de bestuiving en de biodiversiteit en waar we ook een beetje honing van hopen te oogsten. .we zijn veel informatie a h verzamelen en komen zodoende bij jou terecht,

    Ha Nathalie, waarschijnlijk is door het gebruik van een smiley je tekst weggevallen. Je zou eigenlijk een basiscursus moeten gaan volgen, want het is een complex ambacht dat imkeren.
    Door het afzwermen van je volk is het verzwakt en zullen ze alle zeilen bij moeten zetten om aan te sterken. Het duurt twee weken voor de jonge moer gaat leggen, ondertussen gaan er wel oude bijen dood. Dus ik zou de huidige honing niet slingeren. Zeker niet als je ze op echte honing wil overwinteren.

    Het imkeren op 1 bk kan zeer goed en het geeft ook sterke volken. Je had echter veel meer en tijdig hk's moeten geven dan die ene. Ik zou geen 2e bk gebruiken, dat maakt het imkeren nog lastiger en het heeft geen nut.

    Uiteraard kun je de honingkamer erop laten staan voor de herfst en winter. Waarom niet? Dit is volstrekt natuurlijk. Een volk heeft een volle hk nodig als voer in de winter. Dus bij lege hk-ramen moet je suikerwater bijvoeren in de periode augustus/september. Uiteraard in augustus eventuele moerroosters wegnemen. Ik hoop dat je hiermee vooruit kan. Groet, Ben

  • Haico

    28-05-2024 om 17:15

    Hoi Ben, achter mijn kasten, in het gras, lopen diverse bijen verdwaast rond. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Ik heb hier al jaren mijn bijen staan en de situatie is niet echt gewijzigd. Het maakt het verzorgen van de bijen ook erg lastig; ze lopen dan over mijn schoenen naar boven (mijn broekspijpen in). Ik ben benieuwd wat jij hier van maakt.

    Dag Haico, het zou een verlammingsvirus kunnen zijn. Zolang het enkele bijen betreft, zou ik me geen zorgen maken. Desnoods broek in de sokken ;-). Groet, Ben

  • Albert-Jan

    01-06-2024 om 21:03

    Beste Ben,
    Ik heb verzuimd om een dekplank o.i.d. op mijn honingbak te leggen, niet slim van mij, en nu hebben de dames al het piepschuim, dat ik boven in de deksel had zitten als isolatie, tot zich genomen. Ik vermoed dat ze dit op de een of andere manier gebruikt om de cellen in de honingramen verder mee te bouwen. Nu ben ik bang dat de honig, die ze nu aan het verzegelen zijn, niet meer geschikt is voor consumptie. Heb jij hier een gedachte bij?

    dag Albert-Jan, het piepschuim knagen ze als vreemd materiaal weg en werken ze de kast uit. Vermoedelijk ligt het op de schuiflade of onder je kast. Ze kunnen er niets mee bouwen. Er kunnen natuurlijk wel microdeeltjes in de cellen bij toeval terecht gekomen zijn. Over het consumeren kan ik niet oordelen. Misschien ken je iemand met een goede microscoop, zodat je de honing kan onderzoeken op vreemde deeltjes. Groet, Ben

  • RoyMac

    04-06-2024 om 23:10

    Hoi Ben. Ik imker op 2 bk en 1 hk. Vorige week woensdag 29-05 heb ik voorjaarshoning geslingerd. Tijdens mijn controle afgelopen zaterdag heb ik wel een stuk of 8 (sommige belegd) moerdoppen gezien. Ik heb ze allemaal vernietigd. Ik wil van dit volk graag een 2e volk maken en die zouden dan naast elkaar komen staan (helaas geen ruimte elders). Ik heb enkele vragen;
    1. Als ik het volk nu splits, heeft dit in mij oude volk dan een negatief effect voor aankomende zomer honing?
    2. Ben ik nu niet te laat? En welke methode zou je mij aanraden?

    Ha RoyMac, een volk splitsen heeft direct invloed op de sterkte van het oude volk. Echter als er een zwerm zou vertrekken, ben je ze vaak helemaal kwijt.
    Je kunt dus het beste een broedaflegger maken van vooral gesloten broed. Doe dit aan het begin van de lindedracht dan behoud je namelijk de haalbijen, die terug vliegen naar het oude volk.
    Je kunt ook overwegen 1 bk zonder K met veel gesloten broed een eigen bodem/dak te geven en de oude kast een extra hk. Zo geef je extra ruimte voor bijen en honing en wordt de controle op zwermcellen eenvoudiger. Groet, Ben

  • ruud

    06-06-2024 om 12:46

    Hi Ben, ik heb 2 moerlose volken een eind verderop staan (ca 5 km). Nu wil ik daar enige raampjes brias naar toe brengen. Hoe kan ik dat het beste vervoeren, neem even aan dat dat ook zonder bijen moet?

    Ha Ruud, je kunt het open broed beter meenemen met de opzittende bijen. Geen enkel probleem. Vervolgens kun je ze daar midden in de kast
    plaatsen met de bijen erop. Breek eventuele redcellen en doe een punaise in je ramen zodat je over 13 dagen de jonge moeren kan bevrijden uit de redcellen.
    Groet, Ben

  • Mieke

    08-06-2024 om 21:31

    Hallo Ben, een week of twee geleden ving ik een zwerm, afkomstig uit mijn bak van een zwerm van vorig jaar. Een F3/F4 dus. Een dag later breek ik uit een F1 volk een zwermcel waar een prachtige rijpe koningin uit liep. Ik heb haar een stip gegeven en gewoon in de gevangen zwerm losgelaten. Anderhalve week later loopt ze er nog gewoon in! Bijzonder, of niet?
    Nog een vraag. Binnen een paar maanden gaan wij emigreren naar Spanje en wil ik een paar volken meenemen. Is er ergens informatie te vinden over imkeren in Spanje en heb je nog tips voor de reis, behalve een reisraam?
    Hartelijke groet Mieke

    Dag Mieke, jouw gemerkte K was blijkbaar slimmer dan die andere moer in de zwerm. Leuk om te horen en bijzonder. Tips voor de export van volken. Kijk eens op de NVWA site voor het regelen van de papieren. Dat moet je ook doen via internet aan de Spaanse kant. Er komt ook iemand je volken keuren 48 uur voor vertrek.
    Dan de reis.... koop horrengaas en dek daarmee de volken af. Goed dichtmaken met Gaffertape. Af en toe water vernevelen op de bijen. Groet, Ben
    PS het bjjenblog werkt ook in Spanje. Laat even horen of de reis goed gegaan is.

  • Gerrit Bijvank

    11-06-2024 om 21:18

    Dag Ben
    De linden staan nu volop in bloei Er zijn verschillende soorten Ook soorten die niet “ lekken “ Weet jij of deze ook minder nectar geven ?

    Dag Gerrit, met lekkende linden doel jij mogelijk op de bomen met grote aantallen luizen, die honingdauw geven. Deze lindebomen geven de normale hoeveelheid nectar via de bloemen, maar ook extra honing via de luizen. Groet, Ben

  • Sander

    15-06-2024 om 18:05

    Ha Ben,

    Ik zie op YT een aantal filmpjes over volken die je hebt ingewinterd op 15 kg suikerdeeg. Hoe kijk je hierop terug? Zou je hier mogelijk iets over kunnen schrijven in een blogbericht?

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, onder de titel Bijenblog staat een zoekveld. Zoek op suikerdeeg en je vindt twee blogberichten over het inwinteren op een 15 kilo blok suikerdeeg. Belangrijk: begin er al op 1 juli mee, anders lukt het niet om alles op te slaan. Soms slaan ze het niet op maar bouwen ze een groot broednest op. Groet, Ben

  • Herald

    15-06-2024 om 21:13

    Dag Ben,
    De voorjaarshoning is inmiddels geslingerd. Sommige volken hadden wel drie honingkamers. Deze volken waren immers groot. Na het slingeren heb ik alle honingkamers er weer opgezet ivm ruimte. Was dit verstandig of had ik het weer op moeten bouwen? Hartelijke groet Herald

    Dag Herald, meestal kijk ik bij het afnemen van de hk's om te slingeren in welke mate de hk's bezet zijn met bijen. In jouw geval zou ik er dan twee of drie weer terugplaatsen. Dat kun je achteraf ook nog bekijken. Meestal zijn 3 hk's tijdens de zomerdracht bij het eenbaksimkeren voldoende, soms 2 of soms 4. Groet, Ben

  • Fred

    18-06-2024 om 23:08

    Hoi Ben, ik heb een volk gekregen op 1bk en 1 hk (is een tijd geleden geschept). Echter heeft de vorige imker geen moerrooster geplaatst en zit er nu broed in de hk. Ook een beetje darrenbroed. Wat is nu wijsheid? Hk afslaan in bk en dan moerrooster plaatsen met kans dat darren niet naar buiten kunnen? Of de hk onder bk plaatsen en een nieuwe hk incl. Moerrooster bovenop plaatsen? En dan zodra broed uitgelopen is onderste hk weer wegnemen? Ps. Heb de moer nog niet kunnen vinden maar ze is wel aanwezig.

    Alvast bedankt voor je advies

    Ha Fred, ik zou een moerrooster onder de hk plaatsen en nog een hk er bovenop. Na 5 dagen kijken of je nog eitjes bovenin vindt. Zo ja moer opzoeken en beneden los laten. Zo niet: dan zit ze al beneden. Groet, Ben

  • Lineke

    28-06-2024 om 14:08

    Hoi Ben, fijn deze rubriek! :-)

    Ik wil graag overgaan van kunstraat naar natuurraat. Maar ik wil natuurlijk wel dat ze deze netjes in de raampjes bouwen. Ik heb wel eens gezien dat jij dan een klein stukje kunstraat bovenin vastzet. Hoe doe je dat?

    En ik heb bij een aantal ramen gewoon bovenlangs een smal reepje raat laten zitten bij het verwijderen van de oude raat. In de hoop dat ze dan van daaruit weer naar beneden gaan bouwen. Zou dat ook werken?



    En ik sommige ramen zit nog metaaldraad gespannen voor het vastsmelten van de kunstraat. Kan ik dat laten zitten, wellicht zorgt dat ook voor wat stevigheid van de natuurraat? Of hebben de bijen daar last van?

    Ik hoop dat je me weer kan helpen. Dank alvast!

    Groet, Lineke

    Ha Lineke, in de simplexramen zit vaak een zaagsnede aan de bovenkant waarin je het reepje voorbouw kan duwen. ik zet het vaak vast met een paar druppels gesmolten was.

    Jouw werkwijze van uitsnijden van oude raat is ook goed. ze herstellen dat weer keurig tot nieuwe cellen. Groet,Ben

  • Lineke

    29-06-2024 om 18:00

    Dank Ben voor je reactie. Moet ik de gespannen metaaldraad uit de ramen halen, of hebben de bijen daar geen last van?

    Groet, Lineke

    Dag Lineke, de bedrading kun je laten zitten, daar bouwen ze gewoon omheen alsof het er niet zit. Maar het is wel beter met honing slingeren. Groet, Ben

  • Mieke

    29-06-2024 om 23:01

    Hallo Ben, ik zou nog even laten weten hoe de reis naar Spanje is verlopen. Ik heb 4 volken meegenomen, waaronder een zesramer. Allemaal met reisrooster en een vochtige spons. Dubbele spanbanden er omheen en een zachte ondergrond tegen schokken. We zijn ‘s avonds gaan rijden en hebben de hele nacht doorgereden. Rond middaguur kwamen we aan, het was een loodzware trip en ik was op van de zenuwen of het allemaal goed zou gaan. We hadden op dat moment nog niet de sleutel van ons nieuwe huis, maar mochten de kasten daar wel alvast neerzetten. Dat ging prima. Tot we na 2 dagen de sleutel hadden en ik kon kijken. Er liepen grote zwarte kevers de kast in ( Protaetia morio) en er vlogen Aziatische hoornaars voor de kast. De kevers hebben we er allemaal uitgehaald en grof gaas voor de ingang gemaakt. De hoornaar is ander verhaal. Schijnt in deze omtrekken de helft van de kasten uit te moorden. Ik heb inmiddels contact met een Nederlandse imker met Catalaanse contacten. Die komen, wanneer we in augustus hier definitief zijn, samen kijken om me te helpen. Tot overmaat van ramp waren de wasramen van de meegenomen lege honingkamers gesmolten. Dus ze mogen nu aan de zelfbouw. Dinsdag gaan we terug naar Nederland voor 4 weken en ik hoop dat als we terugkomen alles ( nog) goed gaat. Ik wil terug in Nederland een aantal vallen en zelfmaakvallen kopen. Wellicht kan ik daarmee de schade beperken. Groeten Mieke

  • Ben de Blogger

    30-06-2024 om 16:33

    Dag Mieke, probeer later in je contacten met lokale imkers eens uit te vogelen waarom bepaalde volken ten onder gaan aan hoornaars en juist waarom andere volken wel blijven leven. Je zou komend jaar ook eens kunnen onderzoeken wat het effect is van een rond vlieggat. Ik zie dat de bijen zonder af te remmen veelal zo dat gat in vliegen. Dat maakt het misschien lastiger voor AH'S.
    Ook struiken voor de kasten of hoog gras zou de AH'S om de tuin kunnen leiden, wordt beweerd. Groet, Ben

  • Mieke

    30-06-2024 om 17:57

    Hallo Ben, in die paar dagen is het me al wel opgevallen dat de bak die het meest beschut staat met bosjes er omheen en half onder een struik) inderdaad veel minder AH te zien zijn. Ze willen graag voor de bak hangen zie ik. Bij deze kast komen de bijen van bovenaf invliegen.
    Wat ik niet weet of dat ze bij de kast de meeste schade aanrichten of wanneer de bijen aan het uitvliegen zijn. Dat gaas tegen die kever is ook al wel een barriere misschien. Hoewel de hoornaar er wel doorkan heb ik er nog niet één naar binnen zien gaan. Ze blijven duidelijk voor de ingang hangen. Van de imker die ik kort even gesproken heb begreep ik dat het niet specifiek zwakke volkeren zijn die uitgemoord worden. Ik zal je op de hoogte houden. Groeten Mieke

    Ha Mieke, ah's gaan pas de kast in, wanneer het volk al gedecimeerd is en nauwelijks meer uitvliegt. Dus normaal gesproken jagen ze al vliegend voor de kasten. De mededeling van die imker zou kunnen betekenen dat bepaalde volken genetisch een truc hebben om de ah's te omzeilen. Groet, Ben

  • Claria Beerepoot

    05-07-2024 om 19:41

    Hi Ben,
    op 4 juni van 2 kasten een vlieger gemaakt. Doppen gebroken, waarna ik op vakantie ging. 22 en 23 juni kwamen er zwermen af, zo is mij gemeld. Allebei de zwermen waren heel snel weer weg, zo snel dat ze niet geschept konden worden door derden. Zou het zo kunnen zijn dat het geen zwermen waren maar dat de koninginnen op bruidsvlucht gingen, en er veel bijen waren die dachten dat er gezwermd ging worden? Maar geen koningin die zich bij hen voegde en de 'zwerm' de kast weer in is gegaan? Of heb ik bij het doppen breken een dop over het hoofd gezien, in allebei de kasten en een verlaat tuter-kwaker gebeuren? De volken waar ik vliegers van gemaakt hebben hadden geen doppen, waren dus niet in zwermstemming, zou ik denken.

    vraag 2: een bruidszwerm, is dit een nazwerm, die ook bruidszwerm wordt genoemd omdat er een onbevruchte koningin in zit? Of haal ik allerlei zaken door elkaar?
    grt, Claria

    Ha Claria, het zullen wel nazwermen zijn geweest, die zijn itt voorzwemen zo vertrokken. Dus heb je redcellen over het hoofd gezien.
    Een bruidszwerm wordt genoemd wanneer bijen de enig overgebleven jonge moer, die op paringsvlucht gaat, een grote groep bijen achter zich aankrijgt. Groet,, Ben

  • Elza

    07-07-2024 om 14:49

    Hallo Ben
    Eind deze maand wil ik graag de zomer honing gaan oogsten. Ik zag dat er nu al 2 van de 4 hk verzegeld zijn. We laten ze overwinteren op hun eigen honing dus nemen er waarschijnlijk hooguit 2 hk af.
    Het is een groot volk. Hoe zit het met de ruimte als ik er eind deze maand 2 hk af haal? Moet ik er dan weer 2 lege terug plaatsen of kan ik er van uitgaan dat het volk dan al de in voldoende mate gekrompen is?

    Een tweede vraag; als zomervarroa bestrijding heb ik thymovar. Dat is een blokbehandeling van in totaal 6 weken als ik het goed heb begrepen. Dus als ik eind deze maand start is het eerste week sept klaar. Is dat goed? Na deze behandeling mag je geen honing meer oogsten toch?

    Groetjes
    Elza

    Dag Elza, ik zal een blogbericht schrijven over het inwinteren op eigen honing en over de varroabestrijding. Jouw idee over Thymovar is korrekt, dus een week eerder beginnen? Groet, Ben

  • Rutger Mertens

    15-07-2024 om 10:15

    Hoi Ben,

    Ik ben sinds eind mei trotse eigenaar van mijn eerste bijenzwerm, heb ze nu 1week in een 11ramer hangen en er zijn in die week 4 mijten gevallen. Nu is mijn vraag is dit veel? Kan ik zo de winter in of moet ik nog een behandeling starten?

    Vriendelijke groeten Rutger

    Ha Rutger, jonge volken houden langer een broednest aan dan overjarige volken. De meeste mijten zitten dus in het broed. Ik zou dus een maand later beginnen met behandelen, dus rond 10 tot 15 augustus. Maar wel behandelen, alhoewel 4 mijten per week niet veel is. Wel doen dus. Groet, Ben

  • Antonio

    17-07-2024 om 14:43

    Hoi Ben,

    Over de topkast hoor je vaak dat de bijen minder honing zouden produceren. Is dit ook het geval als je het als 1-baks kast zou behandelen en dus de moer beperkt tot 11 simplex ramen? Ik snap dat je de volle honingramen sneller zou moeten weghalen, of een langere / grotere topkast moet bouwen, maar in principe zou je dan toch een zelfde honingopbrengst verwachten of zie ik iets over het hoofd?

    Het bijenhuis heeft bijv. een 24 raams Dadant topkast. Dat zou toch RUIM voldoende plaats moeten bieden? Lijkt me namelijk wel mooi om een aflegger te maken in dezelfde kast, en dan later de oude moer te kunnen verwijderen en het volk weer samen te voegen. Ook geen opslag meer van kastdelen.


    Gr. Antonio

    Ha Antonio, dadant formaat is zeker niet handig in een topkast. Bij dadantimkeren werk je totaal anders dan met simplex. Met simplex topkast kun je ook 20 kilo honing vergaren. groet, Ben

  • Claria

    21-07-2024 om 20:11

    Hi Ben,
    Ik heb wintervoer van vorig jaar in de vriezer bewaard. Dit zal voornamelijk (maar mogelijk ook wat honing?) van suikerwater zijn. Ik las in éen van je reacties dat eigen honing van vorig jaar níet teruggegeven kan worden. Hoe zit het met mijn bewaarde ramen?

    Hi Claria, de honing van voorjaar en zomer 2023 is ouder dan jouw wintervoer van september 2023. Echte honing bevat enzymen, waardoor HMF ontstaat.Daarnaast heb je het wintervoer in de vriezer bewaard, waardoor de ontwikkeling van HMF vertraagd wordt. Ik zou het wel direct na ontdooiing terug geven en licht open krabben zodat het snel gebruikt wordt. Straks wel zonodig aanvullen met suikerwater of invertsuiker. Groet , Ben

  • Sander

    27-07-2024 om 20:27

    Ha Ben,

    Ik heb een late nazwerm, die inmiddels bijna het eerste uitlopende broed heeft. Winter je deze volken nog later in dan gebruikelijk, omdat er een jonge moer in zit?

    Groet,
    Sander koo

    Ha Sander,
    Bij de start van het inwinteren moet je vooral letten op de sterkte van het volkje. Ik zou ze voorlopig permanent voorzien van suikerdeeg op het voergat en wachten met inwinteren tot ze tenminste een zesramer goed bezetten. Echter niet later starten dan 1 september want dan worden de nachten kouder en vochtiger. Voer bij voorkeur invertsuiker, dit is minder bewerkelijk voor de bijen. Vind je ze per 1/9 niet sterk genoeg, verrijk ze dan met 1 broedraam gesloten broed uit een ander volk. Groet, Ben

  • Gerrit Bijvank

    29-07-2024 om 15:24

    Hoi Ben,
    Inmiddels de honing geslingerd en de binnen bakken van mijn simplex kasten nat opgeslagen en tussen 4/5 bladeren van een walnootboom. De stapel is 10 bakken hoog en opgeslagen in de schuur. De verzameling binnen bakken sluiten niet overal perfect op elkaar aan maar is wel muis dicht. Is dit voldoende of moet er bijv. nog plastic folie omheen?
    Groet,
    Gerrit

    Ha Gerrit, echte kieren waar de wasmot naar binnen kan, zou ik duck tape op plakken. Groet van Ben

  • Gert

    07-08-2024 om 13:36

    Hoi Ben,
    Ik imker op 1 broedkamer. Ruim twee weken geleden de honingkamers geplaatst op een bijenuitlaat en daaronder een nieuwe lege honingkamer. De honing geslingerd. Vandaag bij inspectie: Alle honingkamers vol met verzegelde honing en ook in de broedkamers wordt elke raat die leegkomt gevuld met honing wel nog veel afgedopt broed maar nauwelijks/geen eitjes en larven meer. De kasten puilen uit van de bijtjes.
    Ik heb zojuist besloten om een extra lege honingkamer te plaatsen bij 4 van de 5 volken. Is dat verstandig? Ik had deze week met Thymovar willen beginnen, maar gezien de vele honing die ik nog afnemen kan, de grote volken vaak met 1bk en 2 hk en het komende warme weer is dat misschien niet handig?
    Heb jij tips ajb?
    Mvg
    Gert

    Ha Gert, blijkbaar zit je in de omgeving van bloeiende heide of komt er een honingdauwdracht op gang. Ik zou de ingeslagen weg voortzetten en gewoon hk's bovenop plaatsen. Je moet dan wel de varroabehandeling uitstellen en overwegen straks een middel toe te passen dat minder lang op de volken blijft, zoals VarroMed of mierenzuur.
    Groet, Ben
    PS je kunt ze ook op deze manier overwinteren op eigen honing en dan wel Thymovar plaatsen.

  • Sander

    15-08-2024 om 19:01

    Ha Ben,

    Wat is raadzaam. Ik heb een nazwerm staan in een naburig volk, deze heb ik gevangen op 29 juni. Moer is goed aan de leg gegaan, ongeveer 2 a 3 weken later. We zitten dus nu 7 weken later, volop uitgelopen broed, prachtig volk.

    Degene bij wie het volk staat merkt dat er flink gevlogen wordt. Het volk wordt inmiddels ingewinterd, maar nu blijkt dat er op 1.5 km best nog een aardig heideveldje in bloei staat. Wat is wijsheid? Hk plaatsen, of stoppen met inwinteren en na de dracht kijken hoe het er voor staat in het volk?

    Groet,
    Sander

    Dag Sander, gewoon doorgaan met imkeren in de broedkamer. Voor heidedracht heb je supersterke volken nodig. Doe dat maar volgend jaar met dit volk, maar nu zeker niet. Bovendien is 1,5 km veel te ver weg voor een goede opbrengst. Je moet er pal middenin staan. Groet, Ben

  • Sander

    16-08-2024 om 06:43

    Toch niet helemaal waar, lijkt mij. Mijn schoonouders wonen 1 km van de hei, en daar heb ik al meerdere jaren een volle bak raathoning kunnen oogsten. Ook merk ik in de volken thuis dat er heide honing in de ramen zit, en dat is toch 3 a 4 km vliegen.

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, de combinatie van een nazwerm van eind juni en jouw opmerking over een heideveldje op 1,5 km lijken mij niet de ingrediënten voor een volle hk met heidehoning. Bovendien vergt de heidedracht veel van de vliegbijen. Dus zou ik proberen het volk in te winteren. Zeer sterke volken kunnen inderdaad van ver nog veel halen. Groet, Ben

  • Endrie

    18-08-2024 om 20:14

    Dag Ben,

    Ik heb een stevig volk met een groot broednest op 1 broedkamer. Kan het voorkomen dat er te weinig ruimte is om voldoende voer op te slaan bij het inwinteren waardoor het broednest mogelijk in de verdrukking komt? Zou ik dan voor het wintervoer bijvoorbeeld een honingkamer kunnen bijplaatsen, en plaats ik die dan onder of boven de broedkamer?

    Met vriendelijke groet,
    Endrie

    Dag Endrie, daar hoef je niet bang voor te zijn. Rustig beginnen met inwinteren. Geef ze in de 2e helft van augustus 2 kilo kristalsuiker per week en in de 1e helft september 2 kilo per week en half september de laatste 2 kilo. Ik ga ervan uit dat ze niets hebben, anders daarmee verminderen. Ze zullen het allemaal opnemen als het volk gezond is. Groet, Ben

  • Jantje

    21-08-2024 om 12:46

    Dag Ben,

    ik heb een topkast, hoe krijg ik de ramen achteraan gevuld met honing
    Ze hebben de honing voor de konigenenrooster gestoken en de rooster ook volgeboud en honing in gestopt..Niet handig dus
    Voor dit jaar gaat het niet meer; maar kijk al vooruit naar volgend jaar :-)

    mvg
    Jantje

    Dag Jantje, haal s.v.p. direct dat koninginnenrooster eruit en stel vast dat er 7 ramen wintervoer in de kast zitten, anders bijvoeren.. Daar waar de bijen het opgeborgen hebben, kan het gewoon blijven zitten. Maar wel het rooster eruit halen! Groet, Ben

  • Richard

    21-08-2024 om 20:45

    Hoi Ben,

    Ik imker op 2bk en 1 hk. Maar wil graag na de winter overgaan op eenbaksimkeren. Ik heb ong 7 ramen in de hk gevuld met honing die ik niet heb geslingerd. Hoe ga ik afschalen naar 1 bk? Kan ik dan 1bk wegnemen en de hk onder de bk plaatsen? Wat raad u aan? Groet, Richard

    Ha Richard, volg vooral het webinar op 26 sept over het eenbaksimkeren.
    Mocht je huidige onderbak geen broed meer bevatten dan kun je die nu wegnemen. Anders moet je dit uitstellen tot eind februari.Je hebt twee opties met de hk: 1. ik zou de gevulde hk laten staan (zonder rooster) en nog 5 kilo kristalsuiker bijvoeren of 2. de hk onder de bovenste bk plaatsen, mits je de onderste bk weg kan nemen. In dit geval moet je meer bijvoeren, namelijk zo'n 10 kilo kristalsuiker. Ze hebben namelijk weinig aan die honing onder de bk.

    Het voordeel van 2 is dat je de hk leeg kan wegnemen aan het eind vd winter. Het nadeel van 1 is dat je suiker in je hk krijgt, maar je hoeft minder bij te voeren. Groet, Ben

  • Herman

    22-08-2024 om 19:27

    Ik heb ruim 3 weken geleden van al mijn spaarkasten de volle honingkamers afgehaald en de niet geheel gevulde en verzegelde kamers heb ik onder de (1) broedkamer geplaatst.
    Is dit goed of had ik deze juist op de broedkamer moeten plaatsen?
    Hoe lang kunnen deze honingkamers onder de broedkamer blijven staan, of moet ik deze nu al weghalen?

    Ha Herman, je hebt het goed gedaan. Nu blijft het volk en straks de wintertros mooi zichtbaar in de bk. Je kunt de onderbak gewoon laten staan tot eind februari en dan wegnemen. Groet, Ben

  • Jantje

    23-08-2024 om 15:24

    Dag Ben,
    Dat rooster is er al uit. er zitten al 8 ramen met voer in.
    Het was meer een vraag naar de toekomst.

    mvg
    Jan

    Dag Jan, nog een paar kilo bijvoeren dus.... groet, Ben

  • Cornelis

    23-08-2024 om 22:42

    als ik een niet geheel gevulde hk onder de bk plaats en eind feb wegneem, is de kans dan groot dat die hk leeg is en kan ik 'm dan weer gebruiken voor de voorjaarsoogst en 'm op de bk zetten?

    Ha Cornelis, een hk met open voer zal eind februari leeg zijn. Mits de raat niet aangevreten is door muizen kun je deze hk eind maart/ begin er weer bovenop zetten wanneer het volk er aan toe is. Groet, Ben

  • Antonio

    26-08-2024 om 17:57

    Hoi Ben,

    Ik heb een volk waar eind juli een nieuwe bevruchte koningin in zat. In de tussentijd zijn ze behandeld met mierenzuur.

    Inmiddels is er alleen darrenbroed in het volk te vinden. Meerdere eitjes in 1 cel, eitjes op de zijkant van cellen aanwezig etc. dus leggende werksters. Wat echter vreemd is, is dat de koningin ook nog in het volk aanwezig is. Darrenbroedige koningin EN leggende werksters tegelijk? Ik zag zelfs een werkster bij met haar achterlijf in een cel gaan.

    Heel af en toe ligt er een eitje wel netjes in het midden, maar de grote meerderheid ligt aan de zijkant of scheef. Ook veel cellen met 2 larven tegelijk etc.

    Het volk opruimen lijkt me de beste methode. Afschudden of toch iets anders doen?


    Groet,

    Antonio

    Dag Antonio, dit is een gebruikelijk beeld wanneer een jonge moer aan de leg gaat in een volk dat al weken zonder broed en leggende moer gezeten heeft. Door het gebrek aan broed- en koninginnenferomonen gaan er honderden werksters eitjes leggen. Inmiddels is je jonge moer aan de leg gegaan en binnen enkele dagen zullen haar larfjes weer broedferomonen afgeven en zijzelf geeft ook weer feromonen af. De eileggende werksters stoppen binnenkort met het leggen van eitjes en over 2 a 3 weken is alles weer normaal. Verwen het volk maar met een beetje suikerwater zodat de jonge moer nog even doorlegt. Groet, Ben

  • Salomé

    27-08-2024 om 18:54

    Hoi Ben,

    Ik ben een beginnend imker en heb twee volken. Drie weken terug was alles prima, heel rustig allebei. Vandaag was er echter een van de volken heel aggressief. Zo zeer dat ik de dekplaat niet eens helemaal eraf heb gehaald, ik had het gevoel dat het hele volk dan uit de kast zou 'stormen'. Wat zou dit kunnen betekenen? De vorige keer was alles prima, BRIAS en voldoende voer.

    Groetjes,
    Salomé

    Ha Salome, meestal duidt dit op een probleem met de koningin. Iets waar je niet veel meer aan kan veranderen op dit moment. Mijn advies is om het volk gewoon in te winteren en verder met rust laten. Als er nu redcellen inzitten, dan komt er met een beetje geluk nog wel een leggende moer in.
    Probeer eind september nog eens te controleren. Groet, Ben

  • Jack boere

    29-08-2024 om 12:08

    Hallo ben
    Ik wil volgend jaar een tweede volk opstarten en daar wilde ik een koningin van jouw voor kopen.
    Kan ik die bestellen en wanneer is de beste tijd om een nieuw volk op te starten?
    Ik heb twee langstroth bijenkasten met nu nog een volk.
    Groet jack

    Ha Jack, kun je me dan even e-mailen? Groet, Ben

  • PGra

    30-08-2024 om 16:02

    Dag Ben, dit jaar zijn de volken ingewinterd met eigen honing.
    Heb het moerrooster er tussen uit gehaald.
    Kan je de honing volgend jaar gewoon slingeren die de bijen niet gebruiken?
    Alvast bedankt.

    dag P., dat kan zeker. Ligt wel aan de samenstelling van de honing, soms treedt er kristallisatie op maar dat hoeft dus niet. Groet, Ben

  • Jonah

    11-09-2024 om 16:37

    Beste ben,

    13 augustus had ik een gemiddelde mijtval van 2.1/dag, weinig mijten dus ik besloot om niet te behandelen (vorig jaar ook geen zomer behandeling). 20 augustus wist ik dat er een wissel in zat, die zou een dag of 3 later geboren worden.
    Vandaag na telling heb ik een gemiddelde mijtval van 7.5/dag, wat nu? Zou dit kunnen komen door de broedloze periode & het voorgaande krimpend broednest?

    Met vriendelijke groeten,
    Jonah

    Ha Jonah, 7,5 mijt per dag is nog steeds zeer weinig voor een onbehandeld volk, dus gewoon zo laten. Bij een forse mijtbesmetting kunnen er makkelijk 100 tot 200 mijten per dag uitvallen in september als er geen behandeling heeft plaats gevonden. Zo'n volk zou geen kans hebben. Groet, Ben

  • Jonah

    11-09-2024 om 18:35

    Beste ben,

    Dankjewel! Ga dit elk jaar noteren en van de laagste volken telen, op naar een lagere besmetting!

  • Jack boere

    14-09-2024 om 14:42

    Hallo ben
    Ik zei vorige week dat mijn bijen zo agressief gedrag vertonen en dat zou kunnen zijn dat dat door de moer of afwezigheid daarvan kan komen.
    Maar ik heb veel last van Aziatische hoornaars en als er een voor de kast vliegt is het paniek.
    Ik heb er net een doodgeslagen en die viel op de plank maar de bijen vallen ze met man en macht aan.
    Zouden ze daarom ook zo opvliegerig kunnen zijn?
    Groet jack

    Ha Jack, bij de bijen moet je vooral stekerigheid, opvliegerigheid en achtervolgen van elkaar scheiden. Extra alertheid vanwege wespen en hoornaars is een positief gedrag. Vaak zie je enige tientallen wachtbijen op de vliegplank de sky aftasten met hun ogen en antennes om vreemde insecten te detecteren. Maar zo lang ze jou of de buren maar niet aanvallen of achtervolgen en steken is er niets aan de hand. Verdedigen is normaal gedrag om te overleven. Een paar honderd of duizend oude haalbijen kunnen ze in deze tijd makkelijk missen. De langlevende winterbijen moeten binnen blijven chillen om langlevend te blijven. De wachtbijen offeren zich wel op. Altruïsme ten top. Groet, Ben

  • Jack boere

    14-09-2024 om 23:02

    Bedankt voor je berichtje ben
    Volgend jaar zal ik het volk splitsen en bij beide een nieuwe koningin invoeren en dan hoop ik dat ze wat rustiger worden.
    Groet jack

  • Coen van Schayk

    17-09-2024 om 09:51

    Dag Ben,

    Naar van de lezing afgelopen donderdag had ik nog een paar vragen.

    1. Je sprak over een trend in Duitsland voor inzetstukken op de bodem. Dit was om de bodem dicht te maken omtrent de warmte huishouding. Zie je dan ook in Duitsland volledig gesloten bodems weer standaard in kasten? Of is er ook nog een periode of moment waarbij de Duitse imker de bodem wel open wil hebben?
    2. Je sprak over een volk “wilde” bijen in een boom waar je in het voorjaar checkt of ze nog vliegen. Als dat niet is trekt er snel een zwerm in. Ik heb een vergelijkbare situatie met een volk in de kerk. Tot wanneer kun je ervan spreken dat het volk de winter heeft overleeft en dat het niet een nieuwe zwerm is? Maart/april zullen er nog geen zwermen zijn, maar misschien hele vroege zwermen. Wat zou jij zeggen? Ik heb niet de mogelijkheid om daar altijd te gaan kijken, maar wordt standaard in mei gebeld, omdat er dan dus een zwerm hangt van dat volk.
    3. Ik heb dit jaar 2 keer een vreemde zwerm situatie gehad en misschien heb jij een verklaring ervoor. Ik had bij 2 volken een kleine tros bijen onder het volk hangen. (Open bodem) het volk had gezwermd(gesloten doppen geen koningin) ,maar het leek ook alsof het niet had gezwermd(veel bijen aanwezig en het volk was zeer rustig en leek niet moerloos te zijn). Ik kreeg de bijen ook niet onder de kast vandaan na meerdere pogingen om de “zwerm” te scheppen. Normaliter gaat een zwerm bij mij in de pruimenboom zitten 10 m verderop. In die tijd was het weer niet optimaal.
    4. Je sprak over zwermverhindering en dat doppen blijven breken niet gewenst is, omdat dan de haaldrift en dergelijke uit het volk lijkt te gaan. Ik had dit jaar een situatie waarbij een van mijn volken 2/3 weken voor de lindebloei belegde doppen en larven in de koninginnengelei had. Wat zou jij in die situatie doen? Ik wilde zelf het volk niet splitsen doormiddel van een broedaflegger, omdat ik graag een zo sterk mogelijk volk wilde voor de linde. Volk op 1 bk met 4 of 5 honingkamers. Zelf heb ik de zwermcellen verwijderd en zodra de linde begon met bloeien gaven zij hun zwermplannen op en hebben ze 3hk vol met lindehoning gehaald.

    Bedankt alvast voor het beantwoorden groet,

    Coen

    Ha Coen,
    1. in Duitsland kun je inderdaad weer volledig gesloten bodems kopen. Uiteraard blijft het aanbod divers, want zoveel imkers, zoveel meningen en ze willen geen omzet mislopen. In de regel zegt men daar: altijd gesloten of in nazomer en herfst open en vanaf begin winter (21-12) de bodems sluiten omdat vrij snel na 21-12 er weer een broednestje ontstaat.
    2. Indien je van 1 maart tot 15 april bijen ziet vliegen, dan heeft het kerkvolk de winter overleeft. Vanaf half april komen de zeer vroege zwermen los.
    3. Jouw moer is teruggevlogen en met een tros bijen onder de gaasbodem terecht gekomen. Dat gebeurt vaker met zwermen maar ook bij jonge moeren op paringsvlucht. Mijn kasten staan op pallets en ik heb al vaker een compleet volk aangetroffen tussen de palletplanken.
    4. Ik zou zeker tot 2 x toe de zwermcellen wegbreken en wellicht ook een broedaflegger maken en die op dezelfde stand laten zodat de vliegbijen terugkeren. Maar meestal gaat dan de zwermdrift niet over. Bij aanhoudende zwermdrift (dus niet een 3e keer doppen breken) zou ik overwegen om een vlieger te maken. Deze blijft uitstekend honing halen vanwege de vele vliegbijen en het tijdelijk ontbreken van broed. Groet, Ben

  • Haico

    20-09-2024 om 15:04

    Vraag over honing: Tegenwoordig slinger ik mijn raten uit voorzorg 2x, eenmaal om het onverzegelde eruit te halen, dan ontzegel ik de raat en dan slinger ik een tweede keer. Het eerste gaat terug naar de bijen, de rest is voor de verkoop. Maar ondanks deze voorzorgsmaatregel, want ik doe ook de stootproef, heb ik nog steeds geen denderende kwaliteit. Soms is het vochtgehalte net aan en de honing maar kort houdbaar. Is mijn vochtgehalte meter niet meer goed (ik denk dat deze nog wel klopt) of kunnen bijen ook honing verzegelen met te veel vocht?

    Ik slinger vaak na een of twee weken, dan staan de raten in huis. En ik bewaar de honing in dicht emmers tot dat ik tijd heb om potten af te vullen. Doe ik iets verkeerd in het proces. Ik streef naar honing die 2 jaar bewaard kan blijven; dan kan ik het lekker rustig verkopen.

    dag Haico, ik adviseer je de honing pas af te nemen wanneer deze volledig verzegeld is. Dat kun je dan na de voorjaarsdracht en na de zomerdracht doen. Na het afnemen direct slingeren, zeker geen week of weken in huis laten staan, want honing is hygroscopisch. Kwestie van plannen dus. Bij uitsluitend verzegelde honing hoef je ook geen stootproef te doen. Midden juli neem je de laatste verzegelde honing af. De rest is voor de bijen.
    PS verzegelde honing kan ook wel eens een hoger water% hebben, dat hangt samen met specifieke drachten. Maar dat is echt uitzonderlijk. Suggestie: Laat je refractometer eens ijken tijdens de honingkeuring op een nbv studiedag. Groet, Ben

  • Jack boere

    22-09-2024 om 14:36

    Bedankt voor je berichtje ben
    Volgend jaar zalig ik het volk splitsen en bij beide een nieuwe koningin invoeren en dan hoop ik dat ze wat rustiger worden.
    Groet jack

  • Jack boere

    23-09-2024 om 13:30

    Hallo ben
    Ik zag dat mijn bijen de zijramen al vol voer aan het volmaken.
    Is het een idee om een honing kamer onder de broedkamer te zetten zodat de bijen die uit kunnen bouwen,er komt nog steeds een berg pollen binnen hier in Zeeland
    Groet jack

    Ha Jack, dat stuifmeel komt waarschijnlijk van vanggewassen? Ik zou gezien de krimpende broednesten en de krimpende bijenmassa nu geen uitbreidingen meer doen aan de kasten. Komende week daalt de temperatuur naar 16 a 17 graden en zullen ze veel minder fourageren. De bijen vinden nog wel opslagruimte in het krimpende broednest. Groet, Ben

  • Endrie

    27-09-2024 om 10:57

    Dag Ben,

    Is het verstandig om de varroa-lade erin te laten gedurende de winter, om onnodig afkoelen te voorkomen. Of juist om de varroa-lade eruit te halen ivm de ventilatie?
    Ik hoor graag je advies.
    Dankjewel en groet, Endrie

    Dag Endrie, gewoon erin laten zitten het jaarrond en zorgen voor een goede isolatie van je dekplank/plaat. Groet, Ben

  • JMD

    28-09-2024 om 13:14

    Ik hen segeberger-kasten, varroalade zit er onder. Is het nu ook verstandig om het vlieggat te verkleinen voor de winter?

    Dag Jmd, het vlieggat moet je inderdaad vooral in de hoogte verkleinen tot 7 mm, zodat er geen muizen in kunnen komen. Daarnaast is een breedte van 10 cm in het midden voldoende en beter verdedigbaar tegen wespen. Groet, Ben

  • Cindy

    29-09-2024 om 22:33

    Vandaag bij het inspecteren van de kast kwam ik de koningin niet tegen, dat gebeurt vaker. maar deze keer kwam ik wel een stuk of zes moerdoppen die aan de zijkant open waren en leeg waren tegen. ook kwam ik 2 cellen met een hoge cap tegen, ik denk darren die op het punt staan er uit te komen. ik kwam geen larven tegen en een half raam broed in het laatste stadium. het volk is heel sterk met heel veel wintervoer. moet ik snel een nieuwe bevruchte koningin regelen of gewoon afwachten? dit is mijn eerste jaar als imker en heb 2 volkjes.

    Ha Cindy, het is niet duidelijk hoe lang geleden die zes moerdoppen open gebeten zijn aan de zijkant. Je voelt wel goed aan dat er mogelijk iets mis kan zijn met je oude moer. Mogelijk is ze eerder toch al vervangen, want de open gebeten doppen verraden de aanwezigheid van een jonge moer. Haar wel of niet bevruchte status laat zich nu lastig raden. Aangezien ze heel lastig te vinden zal zijn, zou ik het laten rustig en rustig de uitwintering afwachten.
    Met een beetje geluk is ze dan weer aan de leg of zo niet dan alsnog verenigen met een ander volk. Groet, Ben

  • Jack boere

    05-10-2024 om 10:48

    Hallo ben
    Ik ben je boek bij vriendelijk imkeren aan het lezen en ik vraag mij af of ik mijn langstroth kasten hetzelfde moet behandelen als jouw dadantkasten,de ramen zijn toch bijna even groot,maar niet zo diep.

    Groet jack

    Ha Jack, ligt een beetje aan het aantal bk-ramen in je bk. Bij dadant houten kasten passen er 12 in en dat is meestal te veel. In de bk mogen max 1 of 2 ramen met voer zitten, de rest zou broed moeten zijn. Dus de meeste dadantimkers verkleinen de ruimte in het voorjaar door 1 of 2 isoborden te gebruiken. Daarna gaan ze kunstraat geven nadat de bijen de 1e hk in gebruik genomen hebben. Sommige imkers passen dit al voor de winter toe. Ik doe dat laatste niet. Groet, Ben

  • Antonio

    05-10-2024 om 20:42

    Hoi Ben,

    Een rare vraag wellicht, maar ik kwam vandaag uitwerpselen van een das tegen bij een van mijn standen. Weet jij toevallig of dassen schadelijk zijn voor bijenvolken en de segeberger kasten? Moet ik hier iets tegen doen om ze te beschermen?

    Gr. Antonio

    Ha Antonio, hier lopen ook dassen rond, maar nooit problemen gehad bij mijn kasten. Wel schade aan kastbodem door marterachtigen. Maar in dit geval geen schade aan het bijenvolk. Groet, Ben

  • Jack boere

    06-10-2024 om 14:06

    Hallo ben
    Ik heb 10 raams langstroth kasten.
    Dus ik behandel ze net als jouw dadantkasten.
    Alleen de verhouding van bv mierenzuur pas ik aan.
    Mooi stukje trouwens over die winter tros.
    Ik heb van de week de voerbak eraf gehaald en plexiglas op de bak gelegd dus ik kan ook mooi zien hoe groot de kluit gaat worden.
    Groet jack

    Ha Jack, ik denk dat je met 1 isobord wel uit de voeten kan. Groet, Ben

  • Jack boere

    08-10-2024 om 22:25

    Hey ben
    Ik lees in je boek dat twee broedkamers simplex teveel is en dat je eigenlijk anderhalve kamer moet hebben maar dan verderop staat er dat ik twee langstroth broedkamers zou moeten gebruiken,dat komt ongeveer op drie simplex kamers neer .
    Dat klopt toch wel niet?
    Groet jack

    Ha Jack, dat klopt inderdaad niet. Ik zou zelfs willen pleiten voor 1 bk, tenzij je bijvoorbeeld op het koolzaad staat, dan kan een tijdelijke hk onderbak zin hebben. Ik zal het opzoeken en zo nodig verbeteren in een volgende editie. Groet, Ben

  • Marcel

    09-10-2024 om 11:58

    Hoi Ben,
    Ik imker op 1,5 kast (HK onder). Heb nu zomerhoning als voer aan bijen gelaten. Dat staat nu nog boven op de 1,5 kast. Per volk varieert dat in 1 of 2 hk. Kunnen de volken er tijdens de winter voldoende bij in deze opstelling of is het verstandiger ze onder de 1,5 kast te plaatsen?
    Groet Marcel

    Ha Marcel, het echte wintervoer moet zeker bovenop staan. Dus alles zo laten staan. Groet, Ben

  • Laurent

    24-10-2024 om 13:36

    Hallo Ben,

    Ik zie dat jij +-10% ruimte voorziet op elke raam voor darrenraat, als ik het goed begrepen heb, is dit om de mijten populaties aan de buitenzijde van het broednest te houden.
    Is deze techniek gelinkt aan het werken met kleine cellen of met het werken met 1BK?
    Ik imker op 1 BK, de bijen zitten op 5,4mm cellen. Kan ik best met een traditioneel bouw raam werken of zijn er ook voordelen om een hoek vrij te houden op elk BK raam?

    Bedankt Laurent!

    Ha Laurent, de 8% darrenraat in een hoek van ieder bk-raam behoort bij het kleine cellen systeem.
    Indien je op de reguliere manier de mijten bestrijdt, kun je beter het darrenraam blijven toepassen. Groet, Ben
    ps het eenbaksimkeren reduceert ook de mijtengroei enigszins en kan altijd toegepast worden.

  • Rob K

    27-10-2024 om 15:14

    Mijtenval.
    Klopt het dat er in oktober meer mijten vallen door een krimpend broednest?

    Dag Rob, de mijtenval stijgt in de tweede helft van augustus en piekt bij mij rond 1 oktober. Je kunt zeggen dat de mijtenval in september het grootste is en in de maand oktober weer afneemt. In de loop van november bereikt de mijtenval zijn laagste stand.
    Dit alles is inderdaad gerelateerd aan het krimpende en verdwijnende broednest. Groet, Ben

  • Mieke

    01-12-2024 om 11:21

    Hallo Ben, een aantal weken geleden vroeg u mij een update te geven over imkeren en de AH hier in Noord-Spanje. Het is nu december en rond de 15-18 graden nog. De bijen vliegen volop en zitten totaal niet op een tros. Ik heb vanwege verhuizing in augustus alle honingkamers leeggeslingerd en hier 4 van de 5 volken bijgevoerd, omdat ik niet wist hoe het zat met dracht en kou. Het ene volk was een late zwerm die ik in Drenthe nog gevangen heb, waarvan de koningin niet van mij was, waarschijnlijk een buurman. Die zwerm ontwikkelde zich zo snel en vloog zo goed dat ik besloot het bijvoeren af te wachten. Ze hebben na augustus een HK vol binnengehaald en zelfs nog wat extra volle ramen gewisseld met lege omdat ze tegen het plastic begonnen te bouwen. Er is blijkbaar dus nog steeds dracht en volgend jaar hoef ik dus niet bij te voeren mits ik uiteraard voldoende achterlaat. Ook moet ik even kijken hoe de komende maanden gaan, maar de kruiden en amandelen en andere planten bloeien hier in februari al of zelfs jaarrond. Snachts wordt het nu wat frisser, maar overdag schijnt de zon en vliegt alles volop.
    Nu over de hoornaar, op dit moment bloeit de eucalyptus in mijn tuin en een Juniperis. Ik hoorde een aantal dagen een enorm gebrom en keek omhoog, die eucalyptus zit tjokvol hoornaars, net als de Juniperis. Ze vliegen met honderden rond en lijken duidelijk ook stuifmeel/nectar te halen, ze zijn niet aan het jagen daar op andere insecten maar vliegen rustig van bloem naar bloem. Bij mijn bakken zie ik ze ook nog steeds, soms met meerderen tegelijk. Maar de volken zijn zo sterk dat ze er geen last van lijken te hebben. Tegen het eind van de middag komen er wat meer en doordat de bijen dan meer binnen zitten komen ze steeds dichter bij de vliegplank. Er op landen heb ik nog geen enkele keer gezien. Een halfdode die ik op de plank leg wordt meteen aangevallen en ze rollen ze meestal de plank af. Als ik de aantallen zo zie heeft een val weinig zin, er zitten er een paar in, maar is het afvangen van de koningin in het voorjaar het enige dat helpt. Naast het opsporen van nesten. Mvrgr. Mieke

    Ha Mieke, dank je. Ik zal je bericht opnemen als gastblogbericht, dan wordt de inhoud beter gelezen.
    Bedankt en wellicht in maart/april weer een undate? Dat zou leuk en interessant zijn. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.