21-04-2025

Verhuizen met bijen naar Spanje

Dit is het eerste blogbericht van gastblogger Mieke Radstaak, die tegenwoordig vanuit Spanje het NBV Bijenblog volgt. Zij schrijft een drieluik over reizen met bijen, imkeren in Spanje en de Aziatische hoornaar in Spanje.

Vandaag haar eerste bijdrage: Reizen met bijen

Vorig jaar deze tijd startte ons Spanje avontuur met het kopen van een huis aan de Costa Brava. Vanaf het moment dat de koop definitief was, heb ik me bezig gehouden en verdiept in het imkeren in Spanje. Helaas kon ik er weinig tot niks over vinden en besloot te doen wat ik altijd deed, op mijn gevoel afgaan. Op dat moment had ik in Nederland 6 volken, waarvan ik later nog wat afleggers heb gemaakt en natuurlijk een paar zwermen. Ik had een aantal volken die ik graag mee wilde nemen, met een F1 moer en een paar mooie zwermen. Ik imker met Carnica bijen en las dat in Spanje met verschillende rassen gewerkt wordt, waaronder ook Carnica. Het zou dus geen probleem zijn om een paar eigen volken mee te nemen. De volken die ik over had, heb ik kort voor vertrek verkocht.

Eind juni zou de sleuteloverdracht zijn en begin augustus de definitieve verhuizing. Beide keren wilden we met de auto erheen om alvast wat spullen over te brengen alsook de bijenvolken. Informatie over reizen met bijen over deze afstand was wederom weinig online te vinden, wel dat het nodig is om de volken te laten keuren voor vertrek. Dat moet aangevraagd worden en komt er 1 of 2 dagen voor vertrek een dierenarts kijken of de volken gezond zijn. Mijn volken blaakten van gezondheid en we wilden in één keer doorrijden, dus we zagen verder geen obstakels.

De eerste rit eind juni hebben we 's nachts gereden. Achterin de auto konden we 4 volken kwijt. De 2 volken die wat kleiner waren alleen op een broedkamer, de andere twee volken met een honingbak erop. Losse, lege honingbakken gingen ook mee in de auto om die er ter plekke nog op te kunnen zetten. Elk volk kreeg eind van de middag alvast een reisraam, gekocht bij het Ielgat in Amen. De Segebergerkast heeft losse randen en losse roosters, dat paste perfect. Voor de zekerheid wel goed vastgeplakt, zodat het niet gaat schuiven bij een hobbel. Om 8 uur 's avonds de bakken gesloten, er omheen kruislinks 2 spanbanden met nog een natte spons op het rooster en in de auto gezet. Onder de bakken had ik een dik dekbed gelegd om het schudden wat op te vangen. Ook niet vergeten de deksels mee te nemen en imkerpak en gereedschap. De rit duurde 16 uur en hebben we dus aan één stuk doorgereden. Best heel spannend allemaal. Gelukkig geen gekke dingen onderweg. De volgende dag rond middaguur kwamen we aan en waren we onderweg één bijtje kwijtgeraakt, die waarschijnlijk ergens onder de bak heeft gezeten. Omdat de warmte al goed voelbaar was daar heb ik een plekje gezocht in de schaduw om de bakken neer te zetten. Na een uurtje rust mochten de schuifjes open en konden ze los. Omdat we na een paar dagen terug zouden keren naar Nederland en pas 5 weken later de volken zouden terug zien, heb foto: beroepsimkers hebben hun eigen manieren     

ik voor elk volk gezorgd dat er een honingbak op stond met lege én volle ramen. Ook op een paar plekken in de tuin waterbakken geplaatst met wat plantjes erin.

De tweede rit was dus begin augustus met nog 2 volken. Mijn grootste volk en een mooie late zwerm die hard groeide. Het grote volk had nog meerdere honingbakken en die heb ik teruggebracht naar één broedbak en één honingbak. Die bak zat dus tjokvol. Weer dezelfde voorbereiding getroffen, alleen dit keer overdag gereden. De avond ervoor de bakken gesloten en klaar gezet. 's Morgens de auto ingepakt, hond erbij en rijden. Na iets meer dan 16,5 uur kwamen we 's nachts aan en was het nog verzengend heet. Ik heb op dat moment de fout gemaakt door de 2 volken op hun plek te zetten en de deksel er op te doen. De volgende ochtend zou ik de schuif open doen en het reisrooster er tussenuit halen. Helaas is het grote volk toen oververhit geraakt en dood gegaan, waarschijnlijk waren de bijen nog wat opgewonden en is de bak gaan broeien, ondanks ventilatierooster onder. Ik zag 's morgens de honing en bijenwas er al onderuit lopen. Heel tragisch en dom. Het kleine volk heeft het wel gered, gelukkig. De andere volken waren gelukkig allemaal goed die weken doorgekomen. De hitte konden ze prima mee overweg.

Een goede voorbereiding is heel belangrijk, maar de reis zelf is, ondanks de lange afstand, totaal geen probleem. We hoorden ze in de auto een beetje zoemen, maar de bakken waren goed gesloten, er was voldoende ventilatie en de temperatuur in de auto constant. Mijn conclusie over het reizen met bijen is dat hoewel ik er enorm tegenop zag, het uiteindelijk erg mee viel.

Mieke Radstaak, hobby-imker in Spanje

 

Deel dit bericht

Reacties

  • GertJan

    21-04-2025 om 12:37

    Tja…..toch maar geen commentaar op dit uiterst aparte verhaal.

  • Hans

    21-04-2025 om 13:26

    Geen vergunningen en gezondheidsverklaringen nodig?

    Dag Hans, er staat ook in het verhaal dat er 48 uur voor vertrek een dierenarts de volken onderzoekt. Dan wordt gelijk het reiscertificaat afgegeven. Er is ook nog een informatiesysteem dat voorzien moet worden van info.
    Het protocol staat op de NVWA site.

    Ik heb dit afgelopen jaar bij een de verkoop van een volkje ook bij de hand gehad. De dierenarts heeft het volk dmv een video bekeken en gezond verklaart. Het is begrijpelijk dat deze dierenartsen niet heel Nederland doorreizen vanwege het vervoer van een paar volkjes door hobby-imkers. Groet, Ben

  • Marina

    21-04-2025 om 13:38

    Wat een mooi en eerlijk verhaal over een spannende onderneming! Ik ben benieuwd naar je verdere ervaringen in Spanje, Mieke.
    Voor Gertjan, als je geen commentaar hebt hoef je dat dus ook echt niet te melden!

  • Willem

    21-04-2025 om 14:12

    Inmiddels zijn we als mensen zo ver afgedwaald dat we zelfs bijen meenemen in onze onrust om naar verre landen te reizen, met alle risico's vsn dien. Ik heb geen goed woord over voor dit roekeloze experiment.

    Dag Willem, we mogen toch wel emigreren en verhuizen naar Spanje? Omdat imkers daar ook hetzelfde ras hebben als hier, is er geen enkele reden om je bijenvolken - mits gezond - mee te nemen. Groet, Ben

  • Rien

    21-04-2025 om 15:10

    Heel mooi verhaal en een hele onderneming zo. Zou graag, en ik denk nog vele anderen, meer van je ervaringen horen over hoe het imkeren in Spanje gaat. Succes!

    Dank voor je reactie Rien. Vanwege de negatieve opmerkingen zal het blogbericht over het imkeren in Spanje niet geplaatst worden. Groet, Ben

  • Frank

    21-04-2025 om 16:25

    Mooi en spannend verhaal. Maar toch een kleine kanttekening… beginnen met bijen houden in Spanje, zonder de nodige vergunningen? Toch uitkijken dan, want ze zijn hier in Spanje best wel correct en veeleisend op dat vlak. Hangt wel van de Comunidad af natuurlijk. De ene al wat strikter dan de andere. In Murcia bv, moeten we de bakken niet officieel nummeren, maar moet je aan je eigendom wel aangeven dat er bijen zijn. In Valencia daarentegen, moet je wel nummeren… maar daar moet je dan weer niet aangeven dat er bijen in de nabijheid staan.

    Toch best een avontuur zou ik zeggen.

  • Aat Rietveld

    21-04-2025 om 18:32

    Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met het slepen met levend materiaal. Mijn voorkeur had uitgegaan naar bijen daar kopen. De omstandigheden tussen Spanje en Nederland zijn ook verschillend. Ook genetisch zijn er verschillen. Je brengt nu vreemde genen d.m.v. de darren naar Spanje. Als biodiversiteitsfanaat heb ik mijn vraagtekens...

    Dag Aat, in Spanje wordt er ook veel geimkerd met Carnicabijen, zoals over de hele wereld. Deze bijen hebben veelal dezelfde achtergrond, zoals is vastgelegd in het stamboek van beebreed.eu. Dus het is een misverstand dat Carnicabijen in Spanje anders zijn dan in Nederland of andere Europese landen. Uiteraard mag je pleiten voor de lokale bij Apis m. Iberiensis. Maar Spaanse imkers vinden deze lokale bij nerveus en prikkelbaar. Vanwege dezelfde reden heeft slechts 5% van de Nederlandse imkers de Zwarte bij. Of dit objectief gezien waar is, weet ik niet. Echter het aandeel groeit in Nederland slechts langzaam. Groet, Ben

  • GertJan

    21-04-2025 om 18:42

    Sorry Marina.

  • Johan

    21-04-2025 om 19:12

    Een hele moeilijke klus die ik zeker ook zou overwegen moest ik verhuizen naar Spanje. Je hebt een band met je bijen zoals een huisdier en laat ze niet achter. Chapeau… jullie hebben munitieus nagedacht over de reis en alles wat er kwam mee kijken. Als alle imkers zó zouden zorgen voor hun volken zouden er minder volken tenonder gaan. Respect voor zulke fijne imkers! ❤️

  • Aat Rietveld

    21-04-2025 om 21:26

    ....Ben, je begrijpt dat ik het niet met je eens ben .. een "bij van hier" is ander dan een "bij van daar".... mijn opmerking slaat niet op rassen maar op genetische verschillen ... zoals floristen ook zeggen "planten van hier" bevorderen de biodiversiteit ... dus zaai "hier" geen zaad van "daar"...ook al gaat het om dezelfde soort ... nog los van het feit dat je ook andere "organismen" met het volk van Nederland naar Spanje kan verhuizen. We moeten ophouden met het over de wereld slepen van levend materiaal.

    Dag Aad, interessant om een keertje samen te bespreken. Over het principe van het gesleep van dieren over de hele wereld om elders geslacht te worden, deel ik je mening. Echter een migrerende mens, die hebben en houden meeneemt, is al zo oud als de mensheid. Tien duizend jaar geleden leefden hier geen mensen en bijen. Die zijn toen ook vanuit andere werelddelen zoals Spanje het terugtrekkende landijs gevolgd en hier neer gestreken. Verhuizen en het meenemen van huisdieren binnen Europa vind ik volstrekt normaal en zo'n verhuizing moeten we niet aangrijpen voor hele andere wereldproblemen.
    Groet, Ben

  • Marinus

    22-04-2025 om 04:39

    Zo zijn Varroa en AFB de wereld over gekomen. Onbegrijpelijk dat een blog als deze hier wordt gepost. Triest

    Marinus, voederkransonderzoek in labo's zijn de basis voor bijengezondheidsverklaringen die deel uitmaken van het reizen naar andere Europese landen. Dit onderzoek borgt de gezondheid van onze bijen.
    Varroa heeft zich via het natuurlijke zwermgedrag van honingbijen over de hele wereld verplaatst. De AH is binnengekomen via een zeetransport van goederen.
    AVB komt zelden voor in Nederland en als het geconstateerd wordt dan is de bron meestal bedrijfsmatige honingimport voor consumenten. Door een goede organisatie van de bijengezondsspecialisten binnen NBV en Imkers Nederland zijn AVB uitbraken zeldzaam en worden terstond geëlimineerd.
    Groet, Ben


  • Johannes

    22-04-2025 om 09:27

    Verrassende reacties! Het goede nieuws is dat hier de actie inzichtelijk is. Er gebeuren ook ondoordachte zaken die zeker schadelijk kunnen zijn voor de biodiversietijd. Wat extremer gezien zouden Carnica en Buckfast houders misschien na moeten denken om naar ONZE zwarte bij terug te schakelen. Dat dit dappere artikel een discussie start is heel mooi, maar wel op de juiste en zinvolle plaats. Ieder is verantwoordelijk voor zijn daden en ik zie dit als een toevoeging om over onze bijen, biodiversiteit en leefomgeving te blijven nadenken. Pioniers hoeven niet meteen afgemaakt te worden. Groet.

    Johannes, bedankt voor je genuanceerde reactie. Het is goed om het gesprek op een constructieve manier te voeren. Laat een ieder met gezond verstand eerst nadenken en dan op een zinvolle manier reageren. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.