Verhuizen met bijen naar Spanje
Reacties
-
GertJan
21-04-2025 om 12:37Tja…..toch maar geen commentaar op dit uiterst aparte verhaal.
-
Hans
21-04-2025 om 13:26Geen vergunningen en gezondheidsverklaringen nodig?
Dag Hans, er staat ook in het verhaal dat er 48 uur voor vertrek een dierenarts de volken onderzoekt. Dan wordt gelijk het reiscertificaat afgegeven. Er is ook nog een informatiesysteem dat voorzien moet worden van info.
Het protocol staat op de NVWA site.
Ik heb dit afgelopen jaar bij een de verkoop van een volkje ook bij de hand gehad. De dierenarts heeft het volk dmv een video bekeken en gezond verklaart. Het is begrijpelijk dat deze dierenartsen niet heel Nederland doorreizen vanwege het vervoer van een paar volkjes door hobby-imkers. Groet, Ben -
Marina
21-04-2025 om 13:38Wat een mooi en eerlijk verhaal over een spannende onderneming! Ik ben benieuwd naar je verdere ervaringen in Spanje, Mieke.
Voor Gertjan, als je geen commentaar hebt hoef je dat dus ook echt niet te melden!
-
Willem
21-04-2025 om 14:12Inmiddels zijn we als mensen zo ver afgedwaald dat we zelfs bijen meenemen in onze onrust om naar verre landen te reizen, met alle risico's vsn dien. Ik heb geen goed woord over voor dit roekeloze experiment.
Dag Willem, we mogen toch wel emigreren en verhuizen naar Spanje? Omdat imkers daar ook hetzelfde ras hebben als hier, is er geen enkele reden om je bijenvolken - mits gezond - mee te nemen. Groet, Ben -
Rien
21-04-2025 om 15:10Heel mooi verhaal en een hele onderneming zo. Zou graag, en ik denk nog vele anderen, meer van je ervaringen horen over hoe het imkeren in Spanje gaat. Succes!
Dank voor je reactie Rien. Vanwege de negatieve opmerkingen zal het blogbericht over het imkeren in Spanje niet geplaatst worden. Groet, Ben -
Frank
21-04-2025 om 16:25Mooi en spannend verhaal. Maar toch een kleine kanttekening… beginnen met bijen houden in Spanje, zonder de nodige vergunningen? Toch uitkijken dan, want ze zijn hier in Spanje best wel correct en veeleisend op dat vlak. Hangt wel van de Comunidad af natuurlijk. De ene al wat strikter dan de andere. In Murcia bv, moeten we de bakken niet officieel nummeren, maar moet je aan je eigendom wel aangeven dat er bijen zijn. In Valencia daarentegen, moet je wel nummeren… maar daar moet je dan weer niet aangeven dat er bijen in de nabijheid staan.
Toch best een avontuur zou ik zeggen. -
Aat Rietveld
21-04-2025 om 18:32Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met het slepen met levend materiaal. Mijn voorkeur had uitgegaan naar bijen daar kopen. De omstandigheden tussen Spanje en Nederland zijn ook verschillend. Ook genetisch zijn er verschillen. Je brengt nu vreemde genen d.m.v. de darren naar Spanje. Als biodiversiteitsfanaat heb ik mijn vraagtekens...
Dag Aat, in Spanje wordt er ook veel geimkerd met Carnicabijen, zoals over de hele wereld. Deze bijen hebben veelal dezelfde achtergrond, zoals is vastgelegd in het stamboek van beebreed.eu. Dus het is een misverstand dat Carnicabijen in Spanje anders zijn dan in Nederland of andere Europese landen. Uiteraard mag je pleiten voor de lokale bij Apis m. Iberiensis. Maar Spaanse imkers vinden deze lokale bij nerveus en prikkelbaar. Vanwege dezelfde reden heeft slechts 5% van de Nederlandse imkers de Zwarte bij. Of dit objectief gezien waar is, weet ik niet. Echter het aandeel groeit in Nederland slechts langzaam. Groet, Ben -
GertJan
21-04-2025 om 18:42Sorry Marina.
-
Johan
21-04-2025 om 19:12Een hele moeilijke klus die ik zeker ook zou overwegen moest ik verhuizen naar Spanje. Je hebt een band met je bijen zoals een huisdier en laat ze niet achter. Chapeau… jullie hebben munitieus nagedacht over de reis en alles wat er kwam mee kijken. Als alle imkers zó zouden zorgen voor hun volken zouden er minder volken tenonder gaan. Respect voor zulke fijne imkers! ❤️
-
Aat Rietveld
21-04-2025 om 21:26....Ben, je begrijpt dat ik het niet met je eens ben .. een "bij van hier" is ander dan een "bij van daar".... mijn opmerking slaat niet op rassen maar op genetische verschillen ... zoals floristen ook zeggen "planten van hier" bevorderen de biodiversiteit ... dus zaai "hier" geen zaad van "daar"...ook al gaat het om dezelfde soort ... nog los van het feit dat je ook andere "organismen" met het volk van Nederland naar Spanje kan verhuizen. We moeten ophouden met het over de wereld slepen van levend materiaal.
Dag Aad, interessant om een keertje samen te bespreken. Over het principe van het gesleep van dieren over de hele wereld om elders geslacht te worden, deel ik je mening. Echter een migrerende mens, die hebben en houden meeneemt, is al zo oud als de mensheid. Tien duizend jaar geleden leefden hier geen mensen en bijen. Die zijn toen ook vanuit andere werelddelen zoals Spanje het terugtrekkende landijs gevolgd en hier neer gestreken. Verhuizen en het meenemen van huisdieren binnen Europa vind ik volstrekt normaal en zo'n verhuizing moeten we niet aangrijpen voor hele andere wereldproblemen.
Groet, Ben
-
Marinus
22-04-2025 om 04:39Zo zijn Varroa en AFB de wereld over gekomen. Onbegrijpelijk dat een blog als deze hier wordt gepost. Triest
Marinus, voederkransonderzoek in labo's zijn de basis voor bijengezondheidsverklaringen die deel uitmaken van het reizen naar andere Europese landen. Dit onderzoek borgt de gezondheid van onze bijen.
Varroa heeft zich via het natuurlijke zwermgedrag van honingbijen over de hele wereld verplaatst. De AH is binnengekomen via een zeetransport van goederen.
AVB komt zelden voor in Nederland en als het geconstateerd wordt dan is de bron meestal bedrijfsmatige honingimport voor consumenten. Door een goede organisatie van de bijengezondsspecialisten binnen NBV en Imkers Nederland zijn AVB uitbraken zeldzaam en worden terstond geëlimineerd.
Groet, Ben
-
Johannes
22-04-2025 om 09:27Verrassende reacties! Het goede nieuws is dat hier de actie inzichtelijk is. Er gebeuren ook ondoordachte zaken die zeker schadelijk kunnen zijn voor de biodiversietijd. Wat extremer gezien zouden Carnica en Buckfast houders misschien na moeten denken om naar ONZE zwarte bij terug te schakelen. Dat dit dappere artikel een discussie start is heel mooi, maar wel op de juiste en zinvolle plaats. Ieder is verantwoordelijk voor zijn daden en ik zie dit als een toevoeging om over onze bijen, biodiversiteit en leefomgeving te blijven nadenken. Pioniers hoeven niet meteen afgemaakt te worden. Groet.
Johannes, bedankt voor je genuanceerde reactie. Het is goed om het gesprek op een constructieve manier te voeren. Laat een ieder met gezond verstand eerst nadenken en dan op een zinvolle manier reageren. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.