Studiedagen november 2019
‘Van imkers, voor imkers’
Tijdens de studiedagen in november 2018 kwam overduidelijk de wens naar voren dat er behoefte is aan informatie over de imkerpraktijk van alle dag. Daarom is de NBV-commissie Studiedagen voor de 2019- editie op zoek gegaan naar bijenhouders die hun ervaringen willen delen. Tijdens de studiedagen gaat een ervaren imker in gesprek met een imker die nog niet zo lang bijen houdt.
OCHTENDPROGRAMMA PER LOCATIE |
9 november - Breda
Jos Römgens (l) en Christian Klander bijten het spits af. Jos Römgens is leraar bijenteelt en actief in de Carnica Vereniging. Zijn interesse gaat uit naar het vergroten van inzicht in de ontwikkeling en de verschillen van bijenvolken en hoe de imker daarop kan anticiperen.
Christian Klander imkert sinds 2016, met Carnica en Buckfast. Hij concentreert zich voornamelijk op koninginnenteelt. Honing is voor Christian minder interessant, maar bestuiving des te meer.
16 november - Beilen
Pia Aumeier vult het hele ochtendprogramma. Waar bijen zoemen, dan is Dr. Pia Aumeier meestal niet ver uit de buurt. De wetenschapper Pia Aumeier houdt zich dagelijks bezig met bijen in de meest brede zin. Tot voor kort was zij verbonden aan de Ruhr Universiteit van Bochum. Met haar humorvol optreden verzorgt zij boeiende lezingen over de imkerpraktijk voor zowel de beginnende als de gevorderde imker.
23 november - Horst (L)
Jan Enne Dees (l) en Christian Klander gaan met elkaar in gesprek. Jan Enne Dees is bijenteeltleraar in Drenthe en is breed georiënteerd waar het gaat om het houden van bijen en hun omgeving. Een veelzijdig imker dus, met veel parate bijenkennis!
Christian Klander imkert sinds 2016, met Carnica en Buckfast. Hij concentreert zich voornamelijk op koninginnenteelt. Honing is voor Christian minder interessant, maar bestuiving des te meer.
30 november - Boskoop
De tour eindigt in Boskoop met Jaap Smit (l) en André Dokman. Jaap Smit is een zeer ervaren imker en al meer dan 40 jaar actief in in het bijenteeltonderwijs. Betrokken bij het Duits-Nederlandse Bijen-informatiecentrum Imme Bourtanger Moor in Wesuwe
André Dokman imkert sinds 2016 en is actief in het bestuur van Imkersvereniging Groene Hart in Boskoop. Begonnen als docent biologie en scheikunde, thans directeur/bestuurder van een praktijkschool.
MIDDAGPROGRAMMA WORKSHOPS |
Ook in het middagprogramma staat de praktijk centraal. Op alle lokaties kan men kiezen uit de volgende workshops:
- Was winnen en kunstraat maken
- Oogsten en verwerken honing
- Koninginnenteelt
- Teeltprogramma Beebreed
Soorten Bijenkasten w.o. de Golzkast (Reserve)
EN VERDER |
Honingkeuring
Het Bijkersgilde en de NBV zijn van mening dat het keuren van honing waardevol is en biedt daarom, evenals vorig jaar, naast de traditionele keuring op alle locaties een honinganalyse aan. Naast het vochtgehalte wordt ook het HMF- gehalte van de honing, de geleidbaarheid en de optische rotatie gemeten. Uiteraard zullenn de traditionele onderdelen ook gekeurd worden, dus het etiket, de netheid van de pot en allerlei andere zaken blijven van groot belang.
De keuring van vloeibare honing wordt door de NBV kosteloos aan de deelnemers van de studiedag aangeboden. Per studiedag kunnen 30 honingkeuringen worden uitgevoerd. Als u van de gratis honingkeuring gebruik wilt maken, geeft u dit dan aan bij de inschrijving. U ontvangt enkele weken voor de studiedag per mail een vragenlijst die bij inlevering van de honing dient te worden ingeleverd. Meld u tijdig aan, want vol = vol (max. 1 gratis inzending per deelnemer). Wilt u meer honing laten keuren dan betaalt u € 6,- per inzending.
U kunt natuurlijk ook de andere bijenproducten laten keuren. Ook dit kost € 3,- per inzending. Er wordt gekeurd volgens het reglement van 2015 dat u kunt vinden op www.bijkersgilde.nl/publicaties. Ook een verkorte versie met de voornaamste inleveringsvoorwaarden is te vinden op de website van het Bijkersgilde.
Noviteiten
Hebt u een idee of uitvinding die u wilt laten zien tijdens de studiedag, dan bieden wij daartoe de mogelijkheid. Laat dit even weten bij uw aanmelding, dan wordt er ruimte voor u gereserveerd in de zaal.
Infostands
Op de studiedagen zijn er diverse infostands van onder andere VCI, Zwarte Bij, Buckfast, Duurzame bij, Beep en Wolf Waagen.