Lokale verenigingen van de NBV

Lokale verenigingen van de NBV

De NBV heeft ongeveer 200 lokale verenigingen in het land. De imkers in de regio van een vereniging zijn daarbij aangesloten. Verenigingsbijeenkomsten zijn er om bij te praten en kennis op te doen. Imkers in de lokale vereniging kennen elkaar en helpen onderling bij het houden van bijen.
Lidmaatschap NBV

Lidmaatschap NBV

De Nederlandse BijenhoudersVereniging behartigt de belangen van alle imkers in het land. Sluit u aan!
Ontvang 6 keer per jaar het blad BIJENhouden, de maandelijkse nieuwsbrief Imkernieuws. Volg met ledenkorting een of meer studiedagen.

Imker worden?

Schaf een bijenvolk aan in een kast en vanaf dat moment ben je imker. Is het zo simpel of is er wat meer voor nodig om jezelf imker te kunnen noemen?

Wat is er voor nodig om met honingbijen om te gaan en hun fascinerende leven te begrijpen. Treed toe in de wereld van de imkers in ons land, waarvan het merendeel is verenigd in de NBV. 

Wil je alvast een kijkje nemen in de wondere wereld van honingbijen en imkers? Begin dan met het bekijken van de onderstaande film 'De Bij en Wij'.

 

 

 

 

Eerst op cursus

Zo maar een bijenvolk aanschaffen zonder enige kennis van zaken hoe ermee om te gaan, is geen goede start. Een imker kan je het vak leren. Een cursus volgen is een voor de hand liggende mogelijkheid. De NBV heeft het opleiden van imkers hoog in haar vaandel staan. Goed opgeleide leraren verzorgen tal van cursussen in het land.

Wil je weten of het houden van bijen echt iets voor je is, meld je dan eerst aan voor een Kennismakingscursus. Daarin kom je in kort bestek al van alles te weten. De cursus wordt gegeven door een ervaren imker.

Weet je het zeker en wil je je bekwamen tot bijenhouder dan is de Basiscursus Bijenhouden wat voor jou. Een heel bijenseizoen theorie en praktijk. In het najaar, aan het einde van het seizoen, heb je dan een officieel NBV-diploma op zak. Misschien ben je dan zelfs al bezitter van een eigen bijenvolk dat je tijdens de cursus hebt gekregen en verzorgd.

Als je de Basiscursus van de NBV volgt, ben je in het cursusjaar gratis lid van de vereniging. Dan ontvang je het ledenvakblad Bijenhouden in de bus en Imkernieuws in je online mailbox. Ook heb je dan al ledenkorting voor NBV-evenementen.

 

 

Goed om te weten

Je hebt vast nog veel meer vragen over het houden van bijen: hoe je aan een bijenvolk komt, wat je nodig hebt als beginnend imker en wat het kost qua tijd en geld?

De belangrijkste hebben we op een rijtje gezet in de brochure 'Hoe word je imker?' Het PDF-bestand kun je online doorbladeren.

Een greep uit de hoofdstukken:

  • Wat heb je nodig? 
  • Hoe kom je aan een volk?
  • Een plekje voor je bijen
  • Voedsel voor je bijen
  • Bloemen voor bijen
  • Elk seizoen is er bijenwerk
  • Eigen honing 

Online doorbladeren

 

 

De NBV houd je op de hoogte

De imkerij in Nederland bestaat voor 95% uit mensen die als hobby het houden van bijen hebben. Maar net als de bijenvolken van beroepsmatige imkers dragen ook die van hobbyisten bij aan hun taak in de natuur: bestuiving van gewassen. Daarmee vervullen ze een essentiele schakel in het ecosysteem.

Door allerlei beperkende externe omstandigheden en door ziekten en plagen in de volken gaat het de laatste jaren niet zo goed met de bijenvolken. Er vindt heel veel onderzoek plaats hoe bijenvolken op een zo goed mogelijke wijze kunnen worden gehouden. Uitwisseling van de opgedane kennis gebeurt via de de landelijke imkerverenigingen, waarvan de NBV met ruim 8000 leden de grootste is. 

De NBV onderhoudt contact met haar leden door het 6 keer per jaar verschijnende blad Bijenhouden, en door minimaal 11 keer per jaar de digitale nieuwsbrief Imkernieuws uit te brengen. Het blad Bijenhouden heeft veel vierdiepende informatie, terwijl Imkernieuws meer ingaat op de actualiteit.

Via praktijkrubrieken Bijenwerk en BijenBlog krijgen vooral beginnende imkers veel informatie over hoe ze met hun bijenvolken om moeten gaan.

 

Lees meer over de Nederlandse BijenhoudersVereniging