Minder bijen geteld door slechte weer

24-04-2023 Minder bijen geteld door slechte weer

 

Na een verlenging van een week zit de Nationale Bijentelling er weer op. In de 6e editie van de telling zijn minder bijen geteld dan voorgaande jaren, dit komt met name door het koude weer van afgelopen tijd. Bijen-experts werken aan een volledige analyse van de cijfers maar een aantal zaken vallen op.

Honingbij meest geteld
Ook dit jaar is de Honingbij het meest waargenomen, echter in verhouding minder vaak dan andere jaren. Mogelijk heeft de afname te maken met de wintersterfte. Het exacte percentage wintersterfte van bijenvolken wordt op dit moment onderzocht in de jaarlijkse enquête wintersterfte in samenwerking met bijen@wur.

Koude weer
Ondanks het koude weer zijn er 3.400 Nederlanders erop uit gegaan om gezamenlijk 58.512 bijen te tellen. Een mooie opkomst tellers maar slechte opkomst van de bijen. Een belangrijke factor in de telling is het koude weer van de afgelopen dagen. Of andere invloeden zoals monocultuur in de landbouw, afname biodiversiteit, aantal nestelplekken voor solitaire bijen te maken hebben met het lage aantal wordt onderzocht.

Lees het hele artikel op: https://www.nationalebijentelling.nl/resultaten/

 

« terug naar het overzicht