Reizen met bijen, eitjes of sperma binnen de EU vereist aandacht

19-04-2023 Reizen met bijen, eitjes of sperma binnen de EU vereist aandacht

 

Het onlangs ingevoerde beleid met betrekking tot het reizen met bijen binnen de EU verloopt nog niet altijd soepel. Uit de praktijk blijkt dat de partner is het buitenland niet altijd als ‘geldig ’in TRACES NT staat. Hierdoor is het niet mogelijk om een gezondheidscertificaat af te geven.

Hieronder een stappenplan voor bijenhouders die binnen de EU reizen met bijenvolken voor bestuiving/bevruchting, jonge volken, koninginnen en/of zelfs sperma en eitjes.

Stap 1: Uniek Bedrijfsnummer
Imkers moeten beschikken over een bedrijfsnummer (UBN). Dit is gekoppeld aan de hoofdvestiging van de imkerij. In de meeste gevallen zal een koppeling aan het woonadres voldoende zijn, maar het is ook mogelijk wanneer verschillende vestigingen een eigen adres hebben, aan deze locaties een UBN te koppelen. Imkers vragen een UBN aan bij RVO, via https://mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen.

Uw registreert uw locatie eenmalig online met uw Digi-D en dit is op dit moment nog gratis.

Stap 2: Geldig adres in TRACES NT – Nederlandse Bijenhouder
In TRACES NT hoort het adres en UBN op 'geldig' te staan, als 'Honeybees Establishment'. Dit kan voor Nederlandse adressen aangevraagd worden bij de NVWA via nvwahelpdesktraces@nvwa.nl. Daarbij vermelden: naam, adres en UBN van de bijenhouder en de vermelding dat het om Honeybee Establishment (HBEE-EST) gaat.

Stap 3: Geldig adres in TRACES NT – Buitenlandse verzender/ontvanger
Ook de verzendende/ontvangende partij uit het buitenland moet als ‘Honeybee Establishment’ geregistreerd staan in TRACES NT. Het advies is om bijtijds contact op te nemen met de lokale autoriteiten of dit door de ontvanger/verzender zelf te laten doen.

Contacten Buitenlandse autoriteiten:

België:

Locale Controle Eenheden: https://www.favv-afsca.be/professionelen/contact/lce/
Duitsland:
Regionale Veterinäramt: https://www.amtstierarzt.de/adressen/untere-veterinaerbehoerden

Stap 4: Aanvraag verplicht Gezondheidscertificaat
Nadat zowel de verzender als de ontvanger op ‘geldig’ staan in TRACES NT, is het mogelijk om een gezondheidscertificaat aan te vragen. Een certificerend dierenarts zal de bijen beoordelen op een aantal onderdelen waarna het certificaat digitaal uit wordt gegeven. De veterinaire keuring kan aangevraagd worden via NWVA (klik hier). Het certificaat is geldig voor een enkele reis.

Bijvoorbeeld:
Een Nederlandse imker wil zijn bijen voor de bestuiving naar een Duitse fruitteler brengen. Zowel de Nederlandse imker als de Duitse fruitteler moeten als ‘Honeybee Establishment’ met de status ‘geldig’ geregistreerd staan in TRACES NT. Vervolgens kan de Nederlandse imker het gezondheidscertificaat aanvragen voor de heenreis.
Bij terugkomst moet wederom een certificaat aangevraagd worden. Dit keer door de Duitse fruitteler.

 

« terug naar het overzicht