Wintersterfte honingbijen volop in het nieuws

27-03-2023 Wintersterfte honingbijen volop in het nieuws

 

Afgelopen weekend was de wintersterfte onder honingbijen volop in het nieuws. Aanleiding was een artikel in Trouw. Uit een kleinschalige enquête gehouden door de Bee Foundation blijkt een wintersterfte van 37%, wat een zeer hoog percentage is.

We zien de laatste jaren een stijgende trend bij de wintersterfte. Ongeveer 10% van de bijenvolken overleeft de winter gewoonlijk niet, de afgelopen drie jaar lag dit percentage volgens de jaarlijkse enquête van de WUR hoger met 13,1% in 2019-2020, 15,8% in 2020-2021 en 18,4% in de winter van 2021-2022. Vorig jaar was vooral de bijensterfte hoog in de regio Twente met meer dan 25%. Hoewel wintersterfte een gebruikelijk verschijnsel is onder honingbijenvolken, maant de stijgende trend die de afgelopen jaren zichtbaar is, wel tot zorgen en actie.

Begin april wordt de landelijke enquête van de WUR die wordt gehouden onder leden van de NBV, Imkers Nederland en BD Imkers, weer uitgezet. Gedegen onderzoek en analyse van de omvang van de wintersterfte en mogelijke oorzaken die ten grondslag liggen aan de stijging van wintersterfte is noodzakelijk. Resultaten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt voor het verbeteren van factoren die ten grondslag liggen aan bijengezondheid, voor een vitaal Nederlands honingbijenbestand.

« terug naar het overzicht